A felsorolt szerekkel még örökletesnek tartott súlyos állapotokban is értünk el jó eredményeket. Tapasztalataim szerint  a kutya diszplázia betegség szinte járványszerű elterjedése a nem megfelelő táplálásában keresendő. Generációkon át tartó makroelem egyensúlytalan, nyomelemhiányos, bélflóra károsító, toxikus termékekkel terhelt takarmányok adása a fő oka a betegségnek. Melyet jól karban lehet tartani a megadott szereinkkel.

Fő szerek: SKELEVET, KINGVET, FYTOVET
További hasznos szerek: RENOVET, PROBIOVET

További információk:

– Mozgásrendszer

Ízületek

Mi az a kutya csípőízületi diszplázia?

A “diszplázia” kifejezés jelentése rendellenes szerkezet. Ha a kutyának a csípő diszpláziája van akkor a combcsont feje és a medence csípőcsontja nem illeszkednek teljesen egymásba, mivel a medence csont ízületi vápája túlságosan sekély. A combcsont lecsúszik csípőízület vápájáról és elmozdulhat. Ez erősen fájdalmas ízületgyulladáshoz vezethet az érintett kutyáknál. Lehet egy vagy kétoldali a megbetegedés. Ez egyfajta sorvadásos ízületi betegség a kutyákban.
Úgy is mondhatjuk, hogy ez egy idült csípőizületi gyulladás majd sorvadás.

A kutya diszplázia kialakulásának okai:

Genetikailag is hajlamos fajták: Német juhász, bernáthegyi, labrador, rottweiler, golden retriever. De a helytelen táplálkozás, tápanyag hiányok és környezeti tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához és a súlyosbodásához.

A kutya csípő diszplázia tünetei:

Súlyos fájdalmasságot, ezért sántítás, mozgászavarokat okoz. A mozgékonyság csökken, sokat pihen, fekszik, felkeléskor nehezen járódnak be az ízületek, lépcsőn nem tud vagy nem akar közlekedni, a vizeléskor, székletürítéskor erős mozgászavarokat mutat, rogyadozik. Comb izom sorvadás, ízületi lazaság vagy éppen merevség. Akár hátulsó test fél bénulás is kialakulhat. Húzza maga után a lábait, a körmén csúszik.
Az addig kedves barátságos kutya elveszti kedves természetét, visszahúzódóvá vagy agresszívvé is válhat.
Gyakran alakul ki a vállízületekben is gyulladás, mivel az elülső végtagjaikat túlterhelik ezek a kutyák a csípőizületi diszplázia következtében.

Diszplázia megelőzése, és terápiás lehetőségek:

 • A kutyák csípőízületi diszpláziájára szűrni kell a tenyészállatokat és kizárni őket a tenyésztésből. Ezzel a genetikai faktor szerepét le tudjuk csökkenteni. Vannak olyan fajták ahol a felére le tudták csökkenteni a kutyák csípődiszplázia előfordulási gyakoriságát a szűrési eredmények alapján való szelekcióval.
 • A megfelelő táplálkozást ki kell alakítani a szukák és a kutyakölykök esetében is. Ez normális ( nem túlsúlyos) kondiciót és tápláló anyagokban gazdag, optimális telítetlen zsírsavakat tartalmazó, kálciumban és magnéziumban megfelelő arányokkal bíró, antioxidánsokkal és vitaminokkal telített, szerves kötésben lévő kiegészítőket tartalmazó, a bélflórát támogató tápanyag összetételt kíván. ( ezt tudjuk elérni a természetes kiegészítőkkel )
 • Kerüljük el az elhízást
 • Kerüljük el a kölykök túlzott megterhelését.
 • Az ízületek vongálódása és túlerőltetése nélkül az úszás fejleszti a legkíméletesebben az izületek helyes kifejlődését és fenntartását.

Amennyiben mégis súlyos fájdalom alakul ki akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésre: ízület regeneráló természetes kiegészítők, gyógynövények, omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, természetes méregetelenítők és gyulladás csökkentők.

Egyéb szintetikus gyógyszeres lehetőségek közé tartoznak nem szteroid gyulladás csökkentők és a szteroidok, melyek adását lehetőleg el kell kerülni, mivel sok nem kívánt mellékhatáshoz vezethetnek. Végső esetben, de hangsúlyozom csak végső esetben a kutyák csípőízületi diszpláziájának kezelésében a sebészeti beavatkozás jöhet szóba.

18 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  Két éves labradorom van,súlyos diszpláziás.Bal hátsó lábánál már nyolc hónaposan combcsontfej csonkolást végeztek Szombathelyen.A röntgen kimutatta,hogy ágyéki gerinc szűkülete is van.Észrevettem,hogy a jobb hátsó lába is fáj és vékonyodik a combocskája.Ivartalanított szuka,táppal etetem,Royal Canin,orvosi ajánlással,ízületes kutyáknak való.Egy ismerősöm ajánlotta az Energyvetet,így találtam rá az oldalra.Kérem,segítsen,ajánljon nekünk gyógymódot!
  Válaszát,segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Hosszu Júlia

 2. Kis tacsi, 13 honapos. 7 honapos amikor volt volt nala csonthartya gyuladas is rt.mutat diszplazia. Most kialitason mondtak hogy laza izuletek…mi tudja ajanlani neki, Koszonom.

 3. T. Dr Úr, 4 éves n.juhász/vizsla ivartalanított kan kutyámnál rtg. enyhe diszpláziát és C.E.C.-t igazolt. Előbinek nincs műtéti indikációja, annál inkább aggasztó a “lófarkasság”. Segíthet valamelyik készítmény? Előre is köszönöm válaszát.

  • Kedves Ilona! A mozgásszervi komplexünk éppen ezeknek a problémáknak a kezelésére készült. Adja kombinációban a szereit és még Omegavetet és D3K2 vitamint is. Üdvözlettel: dr. Molnár

 4. Tisztelt Dr úr
  Van egy 1,5 éves Amstaff keverék 35 kg kutyám, 2 oldalú súlyos diszpláziát állapítottak meg nála , az orvos csipőprotézist javasolt, de nagyon drága és félek a mellékhatásoktol is! Dr úr szerint lehetne ezt gyógyszerekkel is kezelni? Válaszát előre ős köszönöm

  • Kedves Marietta! Én is természetes hatóanyagokkal történő kezelést javaslok minimum 3 hónapon át, aztán a műtét még akkor is szóba jöhet, ha még úgy érzik szükség lesz rá. Több esetben el lehet kerülni a komolyabb beavatkozásokat még idült betegségeknél is az általunk használt szerekkel. A mozgásszervi problémák kiegészítő kezelésére javasolt csomagot javaslom használni az általános leírás szerinti dózisban, mely leírást a csomagban fogunk küldeni, de a honlapon a termékek alatti legördülőben is megtalál. Üdvözlettel: dr. Molnár

  • Kedves Ferenc! A Skelevet , Kingvet, Cytovet, Renovet, Probiovet szerek kombinált adása a legcélravezetőbb a diszplázia és a gerinc csigolya disztrófia kezelésére. Felhívom azonban a figyelmét, hogy mivel nem csak porcelváltozás okozza a tüneteket, így nem fog 1,5 hónap alatt gyökeres változásokat tapasztalni, mint a porckorong sérvnél, hanem minimum 3 hónapig adagolva a szereket, a csontátépülést megfelelő mederbe terelve, kifejeződhessen a tünetek javulása is. Üdvözlettel: dr. Molnár

 5. T. Doktor Úr! Mai nap megkaptuk a csomagot. Szeretném a tanácsát kérni az adagolás mennyiségével kapcsolatban. Kb 40kg a kutyus. Skelevet és Kingvetböl mennyit kell adnom naponta. Teljesen nem vagyok biztos az adag mennyiségében. A segítséget előre is köszönöm. Tisztelettel Hermán Krisztina.

  • Kedves Krisztina! A csomagban adagolási útmutatót is kellett küldenem. Skelevet 3x 3 caps. 10 napig majd 3×2 elegendő, Kingvet első héten 3x 4 csepp majd 3x 6 csepp. Üdvözlettel: dr. molnár

 6. Tisztelt DR Úr! Van egy 7 hónapos ivaros berni pásztor fiu kutyusunk. Egy hónapja a jobb hátsó lábára nehezen áll fel és egy kicsit sántít. Zöldkagyló porcerősítöt kap. Száraztápot és közben egy kis házikosztot is . Szeretnénk elkerülni a nagyobb bajt. Ebben a témában szeretném a segítségét kérni. Előre is köszönöm,tisztelettel Hermán Krisztina.

  • Kedves Krisztina! A diszplázia tüneteinek fokozódását a Skelevet, Kingvet, Cytovet, Probiovet szerek kombinációjával tudja megelőzni. Tapasztalataim szerint, ezek sok kutyán már előrehaladott beteg állapotukban is segítettek már. üdvözlettel: dr. molnár

 7. Tisztelt Dr Úr! 13 éves n.juhász-kopó keverék kutyánk van /35kg/. Az utóbbi, közel egy évben rohamosan csökkent a hátsó lábainak a terhelhetősége, időnként megroggyan és a lépcsőkön nagyon nehezen közlekedik. Vásároltunk az állatorvosunknál Noroflex gyógyszert, de már több kúra elteltével sem tapasztalun nagyobb változást. Egy ismerősünk ajánlotta Önt és az Önök által forgalmazott készítményeket, melyek az ő -hasonló problémákkal küzdő- kutyájánál jelentős javulást eredményeztek. Kérem javasoljon nekünk is erre a problémára gyógyszereket és közölje legyen szíves hogy Budapesten melyik állatorvosi rendelőjükben tudjuk beszerezni. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Laczó József

  • Kedves József! A diszplazia kezelésére a Skelevet Kingvet Cytovet Probiovet kombinációt javaslom alkalmazni. Egy hónap alkalmazás után még a Renovet nevű szert is érdemes bevetni. A honlapon térképes állatorvos keresőt talál. Üdvözlettel Dr Molnár

 8. Üdvözlöm! nekem egy 11 hónapos nemet juhaszom van ,kan 40 kg nincs elhizva , most volt diszplazia szűresen . Kiderült ,h “c “a diszplazia szűrese eddig meg nem volt semmi prblemaja de megelőzeskeppen mit javasolna. En sajat reszemre ismerem es hasznalom is az energyevetet

  • Kedves Adrienn! Diszplázia megelőzésére a Skelevet, Kingvet, Cytovet szereket javaslom. Ez a kezelés sok egyéb bajtól is megóvja kedvencét. üdvözlettel: Dr. Molnár

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés