Élelmiszer érzékenységek

A köznyelv minden tünetet, ami az allergiák megjelenésére hasonlít allergiának nevez, pedig a valódi allergiák, amely a T és B limfociták működéséhez kötődik és az Ig E és Ig G immunglobulinok emelkedett szintje jelez, csak mintegy 10%-ban van jelen az összes allergiaszerű tünetet mutató állatban. Helyette az élelmiszer intolerancia (érzékenység), – mely az Ig A és Ig M ellenanyagok jelenlétéhez kötődik -, mintegy 90%-ban fordul elő.

Élelmiszer Allergia– I. típusú túlérzékenységet, -pár órán belül jelentkeznek a tünetek az adott élelmiszer elfogyasztása után-, az Ig E -Ig G ellenanyagok váltják ki melyek a gyulladás keltő hisztaminnal együtt a hízósejtekből szabadulnak fel.

A hízósejtek a kutyában és macskában a bőrön fordulnak elő nagy számban, ezért van az allergiáknak kutyákban és macskáknak főként bőrtünete. Emberben a felső légutakban van nagy számban hízósejt aktivitás, ezért vannak légúti panaszai az allergiás embereknek.

 

Élelmiszer Intolerancia (érzékenység)– II. és III. típusú túlérzékenység, -hetek, akár évek alatt alakulnak ki a tünetei-, az Ig A- Ig M ellenanyagok váltják ki.

Az élelmiszer érzékenység tünetei, melyek nagy mértékben hasonlítanak az allergia tüneteire:

  • Gyomor és bél panaszok
  • Végtag rágás
  • Idült hallójárat fertőzés
  • Bőr erjesztőgomba fertőzés
  • Bőr kivörösödés és irritáció
  • Felfúvódás
  • Vakaródzás, viszketegség

Az élelmiszer intolerancia kezelése:

  • Nyálteszttel meg lehet határozni a jelenlévő IgA, IgM ellenanyagokat, mely megmutatja, hogy milyen fokban és milyen fehérjére intoleráns a kutya.
  • Az élelmiszer intolerancia kialakulását mindig megelőzi a lyukas bél szindróma kialakulása, mivel az teremt alapot az áthangolódásra. Általában több korábban már gyakran fogyasztott élelmiszer típusra alakul ki érzékenység.
  • A kezelés a lyukas bél szindrómánál leírt módon történik.
  • Az érzékenységet okozó ételeket ki kell zárni egy időre a táplálkozásból.

 

 

Dr. Molnár Gábor Miklós

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás