Gyakori probléma, hogy egészségügyi okok (allergia, táplálék intolerancia, ízületi panaszok, cukorbetegség, epilepszia stb.) miatt át kellene állítani a kutyát, macskát az addig megszokott és addig problémamentesnek látszott takarmányozásról egy más, nyers táplálék összetevőket tartalmazó táplálásra. A  húsevőknek nem alkalmas táplálék hatásai mellett nem mehetünk el szó nélkül https://energy-vet.hu/nem-megfelelo-etrend-hatasai/.

Ilyenkor a fő probléma, hogy az addig főtt (természetes enzimekben szegény) és szénhidrátokban igen gazdag táplálékhoz szokott emésztő rendszer lúgosabb (kevésbé savas, vagy súlyosabb esetben lúgos) gyomor tartalmat eredményez, mivel ezekhez az összetevőkhöz az állat gyomra hozzá igazodott. Ez természetesen egy megmagyarázható reakció, mivel a szénhidrátok és a főtt húsok nem váltanak ki erőteljes gyomorsav elválasztást, mint a nyers, magas fehérjetartalmú ételek. De attól, amiért magyarázható, attól még élettanilag nem hasznos folyamatról van szó.

Ennek több oka van. A gyomorsav elválasztás – a természeteshez közeli táplálás estén – olyan erős, hogy az a baktériumok és más csírák elpusztítását el tudják végezni, így a gyomorból, már egy sterilnek mondható táplálék kerül tovább a bélbeli emésztéshez.

Gyenge gyomorsav elválasztásnál a csiraölő és a fehérje emésztést segítő (a gyomor fehérjeemésztő enzime, a pepszin csak erősen savas közegben emészti meg a fehérjéket) funkciója nem működik megfelelően. Ha nem válik a gyomorban megfelelően savassá a lenyelt takarmány, akkor a nem is jut tovább időben a vékonybélbe, hanem tartósan pang a gyomorban és ott a rothasztó és erjesztő baktériumok munkája elkezdődik (mivel azokat a gyengén savas gyomor nem tudja hatástalanítani), ami gáz és toxikus anyagok termeléséhez vezet. Ennek tünetei a puffadás, hangos gyomormozgások, hányás stb.

Ezekből a tényekből az látszik, hogy az emésztőrendszer megfelelő működésének fő alapja (a gyomorsav megfelelő mennyiségének az elválasztása) nem szenvedhet kárt, mert ennek a teljes emésztő folyamat látja a kárát.

Ezekből következik, hogy a tartósan adott táplálék emésztéséhez való alkalmazkodás, nehézzé teszi az újonnan bevezetett más típusú táplálék emésztését, mivel a gyomorsavtermelés nem indul be megfelelő szinten azonnal, amikor új fehérje dús és szénhidrátmentes (szegény) élelem etetésére állunk át.

Alapvetően iparilag előállított száraz vagy konzerv eledelről vagy otthon készített főt hús és rizs vagy más magas szénhidrát tartalmú élelemről kívánnak átállni a gazdák bizonyos egészségügyi előnyök miatt nyers élelemre.

Az átállás hibái:

  • 1. Az addig adott étel mellett elkezdik adni a nyers élelmiszert.
  • 2. Átállási idő nélkül elvonják azonnal az addigi eledelt és kizárólag nyerset adnak neki.
  • 3. Helyes sorrendben állítják át, de nem hagyják meg a javasolt fokozatok hozzászokási időszakait
  • 4. Helyesen állnak át, de szénhidrátot is adnak táplálékként

Sajnos ezek mind tünetekhez és akár súlyos szövődményekhez! vezethetnek ( gyomorban és bélben kialakuló rothadás erjedés, intoxikáció, hányás, hasmenés, gyomor és bélgyulladás, bőr és ízületi tünetek súlyosbodása stb. )

 

Az átállás megkönnyítésére és problémamentesítésére több dolgot is tehetünk. Ezt lépésekben mutatom meg.

I. Iparilag előállított eledelek etetésénél

  • 1. lépés: Otthon készített főtt húsfélékre állítjuk át az állatot 2 naponta 10 % mennyiségben növelve a főtt húsfélék mennyiségét kb. 20 nap
  • 2. lépés: Az addig teljesen megfőzött húst csak rövid ideig főzzük kb. 7 nap
  • 3. lépés: Nyers csontos húsféléket és belsőséget 2 naponta 10 % mennyiségben növelve adunk kb. 20 nap https://energy-vet.hu/iranymutato-etrend-husevo-allatainknak/

Összesen kb. 50 nap

 

II. Házilag főzött húsfélék és szénhidrátok etetésénél

  • 1. lépés: A szénhidrátokat teljesen elvonjuk a táplálékból 7-14 nap
  • 2. lépés: Az addig teljesen megfőzött húst csak rövid ideig főzzük kb. 7 nap
  • 3. lépés: Nyers csontos húsféléket és belsőséget 2 naponta 10 % mennyiségben növelve adunk kb. 20 nap https://energy-vet.hu/iranymutato-etrend-husevo-allatainknak/

Összesen kb. 50 nap

 

III. Iparilag előállított eledelek és Házilag főzött húsfélék és szénhidrátok vegyes etetésénél

  • 1. lépés: 2 naponta 10%-kal csökkentjük az iparilag előállított étel mennyiségét közben növeljük a főtt húsfélék mennyiségét kb. 20 nap
  • 2. lépés: Az addig teljesen megfőzött húst csak rövid ideig főzzük kb. 7 nap
  • 3. lépés: Nyers csontos húsféléket és belsőséget 2 naponta 10 % mennyiségben növelve adunk kb. 20 nap https://energy-vet.hu/iranymutato-etrend-husevo-allatainknak/

Összesen kb. 50 nap

 

Beteg állatoknál az átállást, (bármely csoportba tartozunk is) lehetőleg 2-3 alkalommal történő kisadagú etetésekkel tegyük meg. Könnyebben átsavasodik a kisebb mennyiségű étel azonos mennyiségű gyomorsavtól.

Az átállási időben a hiányzó gyomorsav mennyiséget külső forrásból is pótolhatjuk, (betain HCL).

 

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés