Kutya és macska  tartós táplálása

  1. Nyers hús ( csirke, kacsa, lúd, pulyka, marha, birka, nyúl, hal stb.) izomzata
  2. nyers csont, kerüljük a hosszú csöves csontokat, de a gerinccsigolyák előnyt élveznek, macskák részére előzetes törés után darálhatók

(az 1. és 2. baromfi nyakkal is jól bevihető)

  1. nyers máj és belsőségek ( a fenti fajok mája, veséje, lépe )
  2. nyers szív izomzata ( a fenti fajok nyers szíve )
  3. zsiradék (a fenti fajok zsírja, de csak korlátozott mértékben, le kell szedni a bőrt a bfi 2/3-áról), nyers tojás, hetente 1-2 tojás /10 ttkg-onként. Fontos: Omega 3 zsírsav kiegészítők, macskáknak nagyobb arányban szükséges)
  4. rostforrások ( Chlorella alga, útimagfű héj, főző tök vagy cukkini, de csak egészséges emésztésű állatoknál )
  5. probiotikum PROBIOVET
  6. méregtelenítő humát CYTOVET
  7. nyomelem komplex FYTOVET
  8. finomítatlan só ( parajdi, Himalája )
  9. Omega 3 zsírsav (halolaj) OMEGAVET
  10. Vitaminok B komplex ( nyers májból) és taurin ( nyers szívből), macskáknak a szív a taurin bevutel miatt igen fontos!
  11. Antioxidánsok, E vitamin SKELEVET

 

A megfelelő súlyarányok a következők:

1:2:3:4:5=

1000g izomzat :1000g csont: 400g máj: 400g szív:200g zsiradék( Omega 3-ban gazdag)

 

Lehetőség van előkeveréket készíteni a 3-13 alkotórészekig, amelyet összedarálva fagyasztva lehet tárolni, a napi adagok erejéig előcsomagolva aztán a nyers csontos húshoz etetés előtt hozzákeverve, kiadagolva.  Így biztosan tudhatja a gazdi, hogy mit ad a kutyájának és nem vesz zsákbamacskát.

A nyers eledel magas nedvességtartalmú így viszonylag nagy tömegű élelmet szükséges adni. Az alábbi táblázat az adandó mennyiségekhez nyújt segítséget:

 

KUTYÁK TÁPLÁLÁSA
testtömeg kg %-ában

életfenntartó

2%   grammban

aktív

3% grammban

növekvő kölyök 5% grammban
1 20 30 50
2 40 60 100
3 60 90 150
4 80 120 200
5 100 150 250
6 120 180 300
7 140 210 350
8 160 240 400
9 180 270 450
10 200 300 500
15 300 450 750
20 400 600 1000
25 500 750
30 600 900
35 700 1050
40 800 1200

 

 

 Macskák részére történő táplálék elkészítés: Az előírt adagokat előkészíteni. 1-4 összetevőket erős húsdarálóval összedarálni. Jó lehetőség előkeveréket készíteni a 6-13 alkotórészekig, amelyet az 1-4 ledarált összetevőkkel alaposan összekeverve egyenletes keveréket kapunk. Ezt lehet fagyasztva tárolni, a napi adagok erejéig előcsomagolva.

 

MACSKÁK TÁPLÁLÁSA
testtömeg kg %-ában

életfenntartó

3%   grammban

aktív

5% grammban

növekvő kölyök

8% grammban

1 30 50 80
2 60 100 160
3 90 150 150
4 120 200 200
5 150 250 250
6 180 300
7 210 350
8 240 400
9 270 450
10 300 500

 

Nagyon lényeges, hogy keményítő és szénhidrát tartalmú élelemforrást teljesen iktassuk ki húsevő állatunk táplálékából, különösen akkor, ha már bármely emésztőszervekkel kapcsolatos vagy az azokból származó tünete van kedvencünknek. Ez bármely táplálékforrásra is érvényes kell legyen. Különösen a nyers és előkészített gyári eledelek keverését kell mellőzni!

 

Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés