Az Energyvet állatorvosa, Dr. Molnár Gábor Miklós szívesen válaszol bármilyen kérdésre a kedvencével kapcsolatban.

Állatorvosi szaktanácsadás

Kérdése van a napi gondozással, tartással, balesetekkel kapcsolatosan? Esetleg gyakori vagy ritka állatbetegségeket tapasztal a kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenésről, azok kezelési módjáról, lehetőségeiről? Az állatorvos válaszol rovatomban lehetőséget biztosítok, hogy az Önt érdeklő kérdésre a lehetőségekhez képest szakszerű választ adok.

Nagy segítséget jelent a válaszom összeállításában, ha az alábbi információkat megadja a kérdésében:

 • Az állat faja, neme, kora. Fontos információ, hogy az állat ivartalanított vagy ivaros. Amennyiben ivartalanított, kérem adja meg az ivartalanítás időpontját is.
 • Az állat testtömege
 • Az állat táplálási formája. Száraz táp, konzerv, házi koszt főve vagy nyersen és ezek aránya. Szénhidrát dús ételek aránya a diétában.
 • Emésztési zavarok jelentkezése az állat életének bármeny időszakában (hányás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőr, fül, bűzmirigy gyulladás előfordulása
 • Az eddig végzett kezelések leírása
 • A külső élősködök ellen végzett megelőző és terápiás kezelések felsorolása, az alkalmazott szerek megnevezése.
 • Az elvégzett védőoltások megadása az utolsó egy éven belül
 • Bármely gyulladás csökkentő vagy szteroid vagy inzulin készítmény adagolása
 • Az állat életében elvégzett műtétek felsorolása
 • Esetleges allergiás hajlam vagy gyógyszerérzékenység.

Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?

 • Kedvencemnek bizonyos tünetei, mely betegségre utalnak?
 • Mit tegyek, ha  hány a kedvencem?
 • Hogyan állíthatom le a kutyám hasmenését?
 • Mi a legjobb diéta a cukorbeteg állatom etetésére?
 • Mi a helyzet az ízületi gyulladással járó testmozgással?
 • Mi az igazság az otthoni főzött állateledelről?
 • Milyen élelmiszerek egészségesek kedvencemnek?
 • Milyen élelmiszereket kell a kutyámnak elkerülnie?
 • Milyen gyakran kell etetnem a kutyámat, macskámat?
 • Vajon milyen étel mennyiségre van valóban szüksége kedvenceidnek?
 • Hogyan kezdhetek bele egy speciális diétába?
 • Vannak-e élelmiszerek mérgezőek a háziállatok számára?
 • Hogyan készíthetek házi készítésű étrendet?
 • Hogyan adagolhatom megfelelően a házi készítésű étrendet kedvencem számára?
 • A fűszerek biztonságosak-e a háziállatok számára?
 • Minden típusú betegségre vonatkozó kérdésére?
 • és sok más kérdésre.
 • Állatorvos válaszol rovatomban állatorvosi szaktanácsokkal szolgálok rövid, egy-egy témakört érintő kérdéssel kapcsolatban.

 

5 043 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  1 éve találtam egy akkor fél éves agár és terrier keverék szuka kutyust.
  Már akkor volt egy rohadt foga és fogköve. Egészségesnek tűnt, vérvétel stb is alátámasztotta, de kutyákkal játék után sokszor nyüszögött otthon ha felkelt a fekhelyről.
  Hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy a háti 3,4,5 csigolyája össze van nőve és ez okozza a fájdalmat. Van röntgen képem is, de ide nem tudom csatolni.
  Illetve volt egy kis lép nagyobbodása. Sokszor hányt savat régebben és sok füvet eszik. Próbáltunk többféle étkezést és most a főzés vált be leginkább napi 2szeri etetéssel. (rizs ,hús, belsőség, zöldség , só és fűszer nélkül) és szokott kapni hozzá nyers csirke/pulyka nyakat alkalmanként . De még így is gyakran eszi a füvet és időnként ha nem kap időben enni habosat hány. Amúgy egy vidám, mozgékony energikus kutyus. Még nincs ivartalanítva. A talppárnái ki vannak kicsit repedezve. Azt olvastam ez esetleg felszívódási zavar lehet?
  Tud valamit javasolni a csigolya összenövésre? mert az orvosok azt mondták ezzel semmit nem lehet csinálni, fájdalomcsillapító gyógyszert javasolták, de nem szeretnék neki ilyen fiatalon és gyakran gyógyszert adni. Most kap Arthrocol Mobilityt.
  Illetve mi a véleménye arról, hogy kutyák ételébe sót keverni? Mert több helyről hallottam.

  Köszönettel, Varga Viktória

 2. Tisztelt Doktor úr!
  Egy 2011. Decemberében született, egy éves korában ivartalanított, fiú törpe tacsi kutyával van, egy kb. háromnegyed éve húzódó, eddig megoldhatatlannak tűnő, és szerintünk súlyosbodó problémánk!
  A kutyusnak elkezdet hullani a szőre, először foltokban, végül egyre nagyobb, egymással nem összefüggő területen. A kihullott helyeken a bőr viszketni kezdett, fura illata lett, és mintha korpásodni kezdett volna.
  A diagnózis generizált bőrgombásság volt, wood lámpa pozitív, amire kapott Biocan M oltást, és Nizoral samponnal kellett fürdetni.
  Később bakteriális bőrgyulladásra módosult a diagnózis, és a baloldali bűzmirigyben törmelékes tartalmát találtak. Clorexiderm samponos fürdetés hetente 3x ismételve + Kefavet 250 mg 2×1 10 naponát..
  Laborvizsgálat céljából vérvételre került sor, a pajzsmirigyet nézték, negatív lett.
  Két hét múlva már nem evett(igaz előtte súlyproblémával küzdöttünk) , lehangolt volt. Újabb diagnózis: bőre hyperpigmentált, korpázik, bolha ürülék nem látható, test nagy felületére kiterjedő szőrhiányos foltok, amire Catosal, Neovit, és Ketofen injekciót kapott. Ekkor volt bőrkaparék vizsgálat, aminek az eredménye: gomba, parazita nem látható.
  Ezután kb. 2 hétre, azzal búcsúztunk el az orvostól, hogy továbbra is fürdetni kell Zincoseb és Clorexiderm samponnal felváltva 3 naponta, „aztán vagy elmúlik, vagy nem”…
  Egy másik orvos, Biometcin injekciót (0.5 1 ml), és Advocate dög 4-10 kg (1 ampulla), és Takticos ecsetelőt (5ml) adott.
  Eközben folyamatosan hullott továbbra is szőre…
  Még kapott Rifamed 150mg-ot, 2xfél szem 14 napig evés után, de a fürdetések után elkezdett sebesedni a bőre, ezért Kék Lukács kenőcsöt használtunk, meg Therios 300 mg-ot kapott volna 10 napig, de a gyógyszertől hányt, ezért elhagytuk…
  Jelenleg biopsziát javasolnak, de most olvastam az Önök által ajánlott termékről, meg a Bodza nevű tacsiról aki meggyógyult(2019.11.05.).
  Megjegyzem, a cikkben szereplő kutyusnak, a képek szerinti kihullott szőre, nagyságrendekkel több és dúsabb, mint ami jelenleg nálunk tapasztalható!
  Most az a kérdés, hogy melyik irányba induljunk? Végeztessük el a biopsziát, vagy Önök esetleg tudnak ajánlani egy terápiát, ami esetleg sikerrel járna?
  Köszönettel: Balogh Károly

 3. Tisztelt Doktor Úr!
  Bélgyulladással, majd utána hasnyálmirigy gyulladással kezelt 7,5 éves kutyám állapota szépen javul, zsírszegény diéta (nyúlhús, zöldségek, trovet nyulas konzerv), emésztőenzimes probiotikum és multivitamin kapszulákat kap folyamatosan, valamint Regavet cseppet kúraszerűen. Három hét telt el a megbetegedése óta, rendbe jött az emésztése, élénk, játékos. Kiegészítésként- mint szóba jöhető hasznos szer-, ezen a héten szerdán kezdtem el adni a Fytovet cseppet és a Cytovet kapszulát. Másnap észrevettem, hogy kissé óvatosabban ül le, nehezebben áll fel. Arra gondoltam, mivel előző nap sokat labdáztunk, talán megerőltettük, meghúzódhatott a lába, vagy az izmai. Nem javult, egyre gyakrabban nézett hátra a fenekéhez, de azonkívül, hogy maga alá húzta, ha meg akartam nézni, van-e ott valami, és nem akarta hagyni, hogy törlőkendővel megtisztítsam, semmi elváltozást nem láttam. Szombaton vittük el az állatorvosunkhoz, arra gondolva, esetleg a bűzmirigyével van gond, de nem. Akkorra már jól láthatóan ki volt vörösödve a végbélnyílás környéke és két helyen ki is sebesedett. Mivel semmilyen gyógyszert nem kap, csak a felsorolt Energy készítményeket, a kérdésem: okozhatta- e ezt a Cytovet kapszula, akárcsak közvetve, oly módon, hogy fokozta a méreganyagok kiürülését a szervezetből és ezért maródott fel ez a terület? A másik kérdésem: hasnyálmirigy gyulladás után adható- e krill olaj, vagy más omega-3 készítmény a kutyának?
  Válaszát előre is köszönöm: B. Anikó

  .

  • Kedves Anikó! Az előírtnál (2×1/2 caps/ nap/ 10 testtömeg kg) kisebb dózisú ( 1/4 vagy 1/2 dózist az előírthoz képest) méregtelenítő hatású szert javaslok ilyen bélgyulladás után felépülőben lévő kutyusnak. Ezt az 1/4 dózist adja 7 napig majd az 1/2 dózist is egy hétig, majd a 3. héten mehet a 2×1/2 caps/ nap/ 10 testtömeg kg naponta.

   Igen adhatja a hasnyálmirigy gyulladáson átesett kutyának a magas foszfolipid tartalmú Krill olajos készítményt. Ennél könnyebben emészthető vízben és zsírban is oldódó zsiradék nem létezik. Sőt nagyon fontos is , hogy adja mivel a bél nyálkahártya regenerációt ez segíti a leghatékonyabban. Üdv dr. molnár

 4. Kedves Doktor Úr!
  Yorki kiskutyám most két éves és visszatérő problémánk az állandó viszketés.Sebesre vakarja magát,a lábain is lerágja a szőrt.Pár hónappal ezelőtt a bőrt is levakarta magáról,akkor injekciós kezelést kapott gombás bőrbetegségre.Október végén egy gyógyszeres kezelést (másik orvostól),Rilexine 2×0,5,nem lett eredménye,majd egy speciális sampon kúra van most(Peroxiderm),aminek szintén nincs pozitív hatása.Már nem tudom,mit tegyek,szertném,ha meggyógyulna és nem lenne kísérleti nyuszi.Kb 5 kg a kutyus.
  Köszönettel: Biró Lilla

  • T.Doktorúr!
   6 éves, keverék, 16kg-os kutyámnál autoimmun trombocytopéniát állapítottak meg. Prednisolon kezelésre a vérkép helyreállt, a gyógyszer lassú elhagyásakor a betegség kiújult. Az újbóli Prednisolon kezdésre erős, véres hányás, véres hasmenés jelentkezett, Sporimunra tértünk át. Mellé Losecet, és Ventert is kap. Régóta ugyanazt a prémium tápot eszi, időnként főtt csirkehúst, belsőséget, zöldséggel, rizzsel.
   Egy ideje, jó állapotában is feltűnt, hogy igen nagy adagokat kakil, rengeteg, bűzös bélgázt ereget. Étvágya, kondíciója jó.
   Lát-e esetleg az emésztési probléma, és az autoimmun betegség közt összefüggést, javasol-e valamilyen kiegészítő kezelést a gyógyszerek mellé?
   Várom válaszát, köszönettel. B.Judit

   • Kedves Judit! Igen a tartós emésztési probléma alapozza meg az autoimmun betegséget. Kiegészítő kezelésnek az Emésztőenzimek & Probiotikum komplex, Regavet csepp, Krill Omega D3 K2 gél, NMultivit Mega C komplex, Fytovet szerek kombinált alkalmazását javaslom. Üdv dr. Molnár

 5. Tisztelt dr. Úr! Olyan problémánk van, hogy van egy 10 hónapos angol staffordshire bullterrier kutyusunk akinek tegnap dudor észleltem a jobb hátsó lábán illet a fején a füléhez közeli területen ahol eléggé meg is ritkult a szőre! Dog Chau bárányos tápot kap amivel a tenyésztő is eteti őket! Esetleg képet tudok küldeni ha kapok email címet! Válaszát előre is köszönöm!

 6. Tisztelt Doktor Úr! 11,5 éves tacsi keverék kutyusomnak kezdődő porckorong sérve van. Jelenleg Medrol nevű sztreoidos gyógyszert kap 1/4et reggel és este! 3 napig csak reggel adtam neki. 1 hétig 1/2 et kapott reggel este, aztan 1 hétig 1/4et ugyanígy, majd elkezdtem hogy csak reggel. Ma újból fájdalmai voltak, így vissza tértem a reggel esti adaghoz. Kérdésem az lenne, mit javasol Ön, mit adjak a kiskutyámnak, amivel enyhíthetem a fájdalmát? Köszönöm válaszát! Tündi

 7. Tisztelt Doktor úr!
  Azt szeretnem megkérdezni, 39,6 a macskam láza nem eszik nem iszik, hozzányúlok a farhátéáához elketd morogni. Kapot antibiotikumot reggekl azota csak fekszik. Mi lehet a baja?
  Köszönöm a válaszát, Vörös Erzsébet.

  • Kedves Erzsébet! Ennyi tünetből nem tudok megalapozott következtetést levonni. Mit mondott a vizsgáló kolléga? Üdv dr. Molnár

 8. Tisztelt Doktor úr. A cicámnak 1 hete csipásodik a bal szeme. Nem étvágytalan, nem bágyadt, nincs hasmenése, nem prüszköl. Cyloxan szemcseppel kezelem, de csak a csipásodó szemébe cseppentek. Jelenleg elmúlóban van, a bal szeméről a probléma, viszont elkezdett a másik szeme is váladékozni. Aggódom, hogy esetleg macskainfluenza. Vigyem orvoshoz, vagy kezeljem tovább a szemcseppel. Macskainfluenza elleni védőoltást kb 2 éve kapott és csak egyszer. 3 éves ivaros kislány. Köszönöm szépen előre is a választ.

  • Kedves Krisztina! Igen ez a csipázás egy macskainfluenza, vagy más vírusos felső légúti megbetegedés elnyomott tünete lehet. Oltást ilyenkor már nem javaslok, az antibiotikum meg nem sokat segít. A természetes ellen állóképességet és az immunrendszert szükséges támogatni. Helyileg Cytovet caps-ból készített oldattal (1 caps-100 ml tisztított víz) öblögetve napi 5-6 alkalommal a váladékozó szemeket. Szájon át pedig a Krill Omega D3K2 gél, Multivit Mega C komplexet és a Kingvet cseppet javaslom alkalmazni. Ez megelőzésre is kitűnő lesz neki. Üdv Dr. molnár

 9. Kedves Doktor Úr!
  3;8 éves berni pásztor kutyusunk két héttel ezelőtt bágyadtabb volt mint szokott lenni. Állapota pár nap alatt romlani kezdett, kedvtelen volt és nehezen tudott felállni( járás közben a hátsó két lába feszes volt). Azonnal állatorvoshoz vittük majd ultrahang és vérvizsgálat segítségével kiderült hogy májgyulladása van amire infúziót és különböző gyógyszereket is kapott. Állapota valamennyit javulni kezdett majd 3-4 nap eltelte után nem volt hajlandó enni, bármilyen ételt amit kínáltunk neki elutasította, így gyógyszereit sem tudtuk rendesen beadni neki. Orvostól orvosig küldtek minket, többféle vérvizsgálatot és ultrahangot csináltak neki, de jelenleg ott tartunk hogy csak telik az idő és még mindig nem tudják megállapítani mi a baj. A kutyus nagyon sokat fogyott és tehetetlenül állunk mi is nem tudjuk mivel segíthetnénk még neki. Annyit tudtak eddig mondani, hogy több kicsi bajból áll össze a probléma. Esetleg van rá mód hogy a Doktor Úr ránézzen a leleteire és valamilyen készítményt ajánlana? Ön mire gyanakszik?
  Előre is köszönöm.

 10. Kedves Doktor Úr!
  3;8 éves berni pásztor kutyusunk 2 héttel ezelőtt bágyadtabb volt mint szokott lenni. Pár nap alatt gyorsan romlott az állapota nehezen tudott felállni a hátsó két lábára (járás közben feszesen is mozgatta a hátsó két lábát) és kedvtelenül csak feküdte egész nap, orvostól orvosig vittük végül kiderült, hogy májgyulladása van (láza is volt több alkalommal). Kapott rá többféle injekciót, gyógyszert és infúziót is. Állapota javulni is kezdett, de pár nap eltelte után egyszerűen elutasította az ételt, hiába próbálkoztunk bármivel semmit nem volt hajlandó megenni, ellenben sokat ivott. Jelenleg az orvosok tehetetlenül állnak nem tudják pontosan megállapítani mi a problémája, volt többféle vérvételen, ultrahangozták a belső szerveit is de nincs meg a konkrét probléma. Annyit tudnak mondani hogy sok kicsi gondból áll össze. Az idő meg telik és szegény kutyus nagyon sokat fogyott az elmúlt két hétben, tehetetlenül állunk mi is hogy nem tudunk semmit tenni annak érdekében hogy segíthessünk rajta. Olyan kérdésem lenne, hogy ön mire gyanakszik? Esetleg van rá mód hogy ránézzen a leleteire és tudna ajánlani valami készítményt?
  Köszönöm előre is.

  • Kedves Barbara! Ilyen esetekben a az antibiotikumok bélflóra és májkárosító hatása fokozhatja a tüneteket, így annak leállítását javaslom. Nem tartom kizártnak, hogy a vesék is károsodtak. A fokozott vízivás csak a gyógyszerek beadása után jelentkezett vagy már előtte is megjelent. Küldje át kérem a leleteket. [email protected]. Üdv Dr. Molnár

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  Egy két és fél hónapos nőstény sisakos kaméleonnal kapcsolatban keresem fel önt. Nemrég vedlett. Vedlése során az étvágya csökkent. A vedlése rendben volt, habár az étvágya még 2-3 napra rá sem jött teljesen rendben, körülbelül fele annyit eszik. Egyik reggelre észrevettünk a bal orrlyukán egy kb 1 mm hosszúságban kilógó, fehér, váladékszerű anyagot.
  http://users.iit.uni-miskolc.hu/~szeman/kameleon.jpg
  Az első ötletünk az volt, hogy biztosan véletlenül felszippantott egy kis levedlett bőrdarabot. Megpróbáltuk kisöpörni az orrából. Hiába, hogy egy tollpihe érintésének óvatosságával nyúltunk oda, a legkisebb érintés ellenére a váladék tőből letört. Arra gondoltunk, hogy ha ez a valami ilyen puha, akkor majd “kifújja” onnan a maradékot. Sajnos viszont már két napja ott van és nem akar kijönni.
  Szeretnénk megkérdezni, hogy mit javasol? Próbáljuk meg egy pipettával kiszippantani onnan? Vagy hagyjuk így? Vagy esetleg vigyük orvoshoz?
  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!
  Gábor

  • Kedves Gábor! Amennyiben a kedélye jó az állatkának akkor várjanak még néhány napot, valószinüleg a vedlés hám maradéka, ami magától le fog válni. Üdv Dr. molnár

 12. Tisztelt Doktor Úr! Találtam egy kiscicát, hazahoztam, mindennel elláttam…féregtelenítés, bolhátlanítás..Szerintem nagyon le volt maradva korához képest. Most már nagyon szép a sok jó minőségű kajától…kb. 3 hónpos lehet..de sajnos felfedeztem, hogy nem nagyon lát..gondolom bizonyos tápanyagok hiánya miatt, amit nem kapott meg pici korában.Egyébként nagyon szép a szeme, nem látszik rajta kívülről semmi betegség, pupillája reagál a fényre…kicsit kancsal talán.. valamit láthat, mert a kutya után szalad .. Kérdésem lenne, hogy, ha nagyobb taurin tartalmú ételt kapna mostanában, vissza jöhetne-e a látása vagy ez nem visszafordítható dolog? Természetesen tudom, hogy így látatlanban nehéz megmondani, de most csak erre az egy esetre kérdezem, ha mondjuk tényleg a taurin hiánya okozná. Vagy mit tetszik javasolni ? Várom válaszát!! Nagy köszönettel!! Horász Tünde

  • Kedves Tünde! Amennyiben az utóbbi egy hónapban teljes értékű fehérjében gazdag élelemmel táplálta úgy a taurin hiány kizárható. Ilyen korban még olyan kis esetlenek a cica kölykök, lehet hogy nem is vak. Hogyan állapította meg? Minden esetre az idegi regenerációt segítő kiegészítőket javaslok, hogy ha még is van valamilyen idegkárosodása, az helyre tudjon jönni mihamarabb: Krill Omega D3 K2 gél, Multivit Mega C komplex, Korovet csepp. Üdv Dr. Molnár

 13. Tisztelt Doktor Úr,

  2,5 éves ivartalanított, szobatiszta kandúr cicám már több mint fél éve a lakás 3 pontjába pisil (kanapé, szőnyeg egyik sarka, ágy). Az alom mindig tiszta, naponta 2 szer takarítom. A párom 1 éve költözött hozzám, (akivel meglehetősen sokat utazunk) és 3 hónapra rá elkezdődött a baj. Először betegségre gyanakodtam, elvittem orvoshoz, mondták, hogy a vizelet gyorsteszt eredménye, hogy gyulladás van a szervezetében, de ez lehet a stressztől vagy akár húgykövességtől. Kapott húgykő elleni pasztát és Royal Canin Urinary Care tápot kap jó ideje. Amióta ősz van és kevesebbet utazunk lecsökkent a bepisilések száma, de havi 1-2 alkalommal így is vagy a szőnyegre vagy a kanapéra vagy az ágyunkba pisil. Teljesen el vagyok keseredve, mert nagyon szeretem, foglalkozunk vele, de így nem lehet élni és a párom nem tolerálja tovább. Szeretnék segítséget kérni mit tehetek ebben az esetben?!

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is.

  Brigi

  • Kedves Brigitta! Sajnos az Önök problémája a macskák territoriális viselkedéséből adódik. Amennyiben egy már beállt szobatisztaság megváltozik az egy új családtag érkezésével mindig újraíródik. Jelöli a területet mint az ő territóriumát. A saját macskám ivartalanított nőstény és amikor új kutya került a házba ő is a hálószobában végezte el a pisilést. Mi aztán onnan kizártuk és kb. 3 hónap után , miután megismerte a kutyát és kivívta újra a vezető szerepet nála újra bejár a háló szobába és elfelejtette, hogy oda pisilt valamikor. Más jobb módszert sajnos nem tudok javasolni, mint a kizárás azokról a helyekről ahol a dolgát elvégzi most. Aztán várni hogy megoldódjon a helyzet. A stressz amit okoz neki a helyzet az Etovet csepp adásával csökkenthető, talán ez is hozzá tud járulni a gyorsabb eredmény eléréséhez. Üdv dr. molnár

 14. Tisztelt Doktor Úr!
  Adott egy 8.éves golden retriever ivartalanított 36kg-os kan kutya akinél 1,5 éve pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, azóta Forthyron tablettát szed reggel 600,este 400mg-ot ami a pajzsmirigy értékeket beállította. A gyógyszerezéssel közel egy időben kezdődtek a bőrproblémák, malassezia fertőzése lett ami hol erősebben hol enyhébben van jelen.Jelenleg Malaseb sampont használunk ami csak
  akkor hatásos ha viszonylag sűrűn van fürdetve.Allergia vizsgálat is készült mely kimutatta a következő allergéneket: Tyrophagus,D.farinae,D.pteronyssinus,Pullularia,Alternaria,Helminthosporium,Stemphyium. Jelenleg barfozunk, eliminációs diétán van 8 hete bárányhúst eszik kevés zöldséggel amit jól tolerál.Tanácsot szeretnék kérni hogy Ön mit tud javasolni a teljes gyógyulás érdekében.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Ildikó

  • Kedves Ildikó! Igen, gyakori, hogy a pajzsmirigy alul-működés az immunrendszer gyengülésével, ami a bőrproblémák fellángolásával jár. Javaslatom az alábbi csomag szereinek a használata? ttps://energy-vet.hu/kutya-macska-termek/borgyulladasok-kiegeszito-kezelesere/ Továbbá adjon még neki a javasolt szerek mellett Kingvetet is. A mostani diétája megfelelő. Üdv Dr. Molnár

 15. Tisztelt Doktor Úr ! Megvan az vér eredmény. A kis yorkie kiskutyànak àt küldeném mesengeren legyenszíves megnézni elöre köszönöm

 16. Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm a gyors választ. Nem sántít és most hazajöttek a gyerekek, akik két napja nem voltak itthon. Olyan boldog kutya volt, hatalmasakat ugrált, labdázott velük, evett, ivott, egészen a régi volt. Most rajtam nevetnek, hogy jól megijesztettem őket, nincs semmi baja. Persze, ettől függetlenül elvisszük az Ön által javasolt vizsgálatokra. (Kicsit olyan, mintha szomorú lett volna, hogy nem voltak itthon, mert a fiamat nagyon imádja. Lehetséges ez? 🙂
  Köszönöm!
  Krisztina

 17. Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm ! Amint megérkezett küldöm.
  Addig gondolom mehet az Immunovet , Regavet, a Krill , a Probiotikum és a Vitamin komplex. ( Harom hétig, ha jól értelmeztem a tájékoztatót.)
  Üdvözlettel
  F. Anni

 18. Kedves Doktor úr!
  Több mint egy hónapja vettem két terméket. Emésztő enzim probiotikumot és Regavet-t akkor még 3 hónapos kandúr cicának, aki 9 hetes kora óta folyamatosan hasmenéses.
  Sajnos nekünk egyik termék sem vált be. Egyedül a párolt tökös, cukkinis, húsos diéta, de attól meg rettentően puffadt. Problémásnak találtam az adagolást is, mert a Regavet-ből nehezen oldottam meg az 1/3 cseppet napi 3x, hiszem olyan kevés egy csepp. Így higítva adtam neki egye cseppet pipettából. A probiotikum esetén pedig furcsálom, hogy mivel ki kell venni a port a kapszulából, nem-e csökken a készítmény hatékonysága és eljut-e kapszula nélkül is a belekbe mielőtt a gyomorsav elpusztítaná. Itt is problémásnak tartom a 1/4 kapszula kimérését, így felet szórok az eledelére. Akárhogy is, de csak lehetett volna érezni a hatásukat így is. Sajnos tanácstalan vagyok, most áttértünk hypoallergén tápra, ill. újra elkezdtem adni a termékeket, mert ártani nem árthat. Adagolással kapcsolatban tudna tanácsolni valamit? Lelet, hogy valamit nem jól csinálok? Az állatorvos szerint csak érzékeny a bele, mert vannak ilyen cicák.. de ez a válasz nem nyugtat meg.

  • Kedves Veronika! Az adagolást a leírás szerint megfelelően végezte, de figyeljen arra hogy az eleséggel egy időben adja be őket, hogy a gyomorban legkésőbb össze tudjon keveredni. A kapszulából kivéve nem csökken a hatása az enzimeknek, sőt úgy hatnak igazán ha oldatban vannak a bélben az élelem közé keveredve, a probiotikus csirák pedig a gyomorsavnak ellenállók, így nem gond ha az eleségre szórva adja be. Azért van kapszulában, mert így könnyebb adagolni a fél grammot és annak tört részeit. Továbbá figyeljen arra, hogy kúra szerűen adja és ne csak ad hoc. Menjen egy huzamban 3 hét adagolás, aztán 7 nap szünet. Amennyiben súlyos idült nyálkahártya elváltozások vannak, annak még ez a kúra sem lehet feltétlenül elég, ilyenkor nem javul meg az állat, de a tünetek ilyenkor is csökkennek. Üdv dr. molnár

   • Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm válaszát, akkor így is hatnak, ezt jó hallani. Folytatom a kúrát az előírtak szerint és bízunk benne, hogy hosszabb távon segítenek. Még egy kérdést megenged, hogy a súlyos idült nyálkahártya elváltozás mivel mutatható ki? Széklet vizsgálattal vagy kell labor is?

    Köszönettel:
    Tóth Veronika

    • Kedves Veronika! A tünetek összességéből, amit a laborvizsgálat is alátámaszt. Továbbá béltükrözéssel, ami nem gyakorlat a rendelők többségében. Üdv dr. Molnár

 19. Tisztelt Doktor Úr!
  10 éves keverés kutyusom van. Tegnapelőtt furán viselkedett, lógatta a fejét, szinte fel sem emelte, kedvtelen, nem evett. Egész nap nem is aludt, kereste a helyét, inkább csak ült. Elvittem orvoshoz, de az orvos nem tudta beazonosítani, mi baja lehet, a fülei rendben, hasa nem fáj, gerince rendben, nyakát megnézte, azt mondta, nem tudja. Végül kértem egy fájdalomcsillapítót, amit kapott is szuri formájában. A kedve estére megjött, evett is és aludt sokat. Örömmel indultunk az esti sétára, annyi különbséggel , hogy nem ugrált örömében induláskor, ahogy mindig is szokott. Sokszor alig bírom ráadni a hámot, mert ugrik a nyakamba örömében (a kora ellenére mozgékony, kis 23 kilós kajla). Tegnap és ma már nem lógatja a fejét, de folyamatosan alszik és, ha szólok, hogy indulunk sétálni, egy kis farokcsóválással tudomásul veszi, reggel készült felugrani, de aztán mégis leült. Látom, hogy nincs rendben valami, de fogalmam nincs, hogy mit tegyek. Amit még észleltem, hogy cuppog és öltögeti a nyelvét, nem mindig , de eléggé gyakran. Lehet íny vagy foggyulladás? A szájába sajnos nem lehet benyúlni, mentett kutyus és valamiért azt első perctől nem engedte senkinek.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Krisztina

  • Kedves Krisztina! Sajnos a leírt tünetekből én sem tudom megmondani, hogy mi lehet a baj. Egy lázmérőzés a végbélben, egy vizeletvizsgálat és egy vérvétel lenne a következő lépés. Nem sántít és fáj valamelyik végtagja? Az étvágya milyen? Üdv Dr. Molnár

  • Tisztelt Doktor úr!

   Bolognase Frise kutyusomnak 3 éve porckorong sérvet diagnosztizaltak. 7 éves fiú,nincs ivartalanítva. 2 műtéten esett át, kb.egy hónappal ezelőtt újra jelentkezni kezdtek a tünetek (instabil mozgás, fájdalom,púpos testtartás, hátsó lábai összeakadnak, összecsuklik,stb.) Megrendeltem a mozgásszervi csomagot, amit javaslatoknak megfelelően szed, jelentős javulast látok, de nem tudom meddig szükséges szednie. A segítségét kérném, 38 napja szedi, meddig szükséges adni a készítményeket és ha abbahagyjuk várható, hogy újra előjönnek a tünetek?

   Előre is köszönöm a választ
   Tompa-Seres Szilvia

   • Kedves Szilvia! Igen kiújulhatnak. Mivel a csomag szerei pótolni képesek azokat a hatóanyagokat, amelyek a mindennapi táplálás során hiányoznak a kutyák étrendjéből. Amennyiben ezekben hiányt szenvednek akkor a normális csont, porc és kötőszövetek, bőr képletek nem fejlődnek megfelelően és annak tünetei lesznek, mint a szalagszakadás, porckorongsérv, diszplázia, légcsőkollapszus stb. Azt javaslom, hogy már fennálló tünetek esetén 6 hónap adagolás menjen teljes dózissal a csomag szereivel, majd elég fél dózissal kezelni tovább, vagy minden második hónapban adva a teljes adaggal. Az adagolásban 3 hét adás után 3-7 nap szünetet mindegyik szerből szükséges. Üdv dr. Molnár

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólás / Kérdés