Az Energyvet állatorvosa, Dr. Molnár Gábor Miklós szívesen válaszol bármilyen kérdésre a kedvencével kapcsolatban.

Állatorvosi szaktanácsadás

Kérdése van a napi gondozással, tartással, balesetekkel kapcsolatosan? Esetleg gyakori vagy ritka állatbetegségeket tapasztal a kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenésről, azok kezelési módjáról, lehetőségeiről? Az állatorvos válaszol rovatomban lehetőséget biztosítok, hogy az Önt érdeklő kérdésre a lehetőségekhez képest szakszerű választ adok.

Nagy segítséget jelent a válaszom összeállításában, ha az alábbi információkat megadja a kérdésében:

 • Az állat faja, neme, kora. Fontos információ, hogy az állat ivartalanított vagy ivaros. Amennyiben ivartalanított, kérem adja meg az ivartalanítás időpontját is.
 • Az állat testtömege
 • Az állat táplálási formája. Száraz táp, konzerv, házi koszt főve vagy nyersen és ezek aránya. Szénhidrát dús ételek aránya a diétában.
 • Emésztési zavarok jelentkezése az állat életének bármeny időszakában (hányás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőr, fül, bűzmirigy gyulladás előfordulása
 • Az eddig végzett kezelések leírása
 • A külső élősködök ellen végzett megelőző és terápiás kezelések felsorolása, az alkalmazott szerek megnevezése.
 • Az elvégzett védőoltások megadása az utolsó egy éven belül
 • Bármely gyulladás csökkentő vagy szteroid vagy inzulin készítmény adagolása
 • Az állat életében elvégzett műtétek felsorolása
 • Esetleges allergiás hajlam vagy gyógyszerérzékenység.

Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?

 • Kedvencemnek bizonyos tünetei, mely betegségre utalnak?
 • Mit tegyek, ha  hány a kedvencem?
 • Hogyan állíthatom le a kutyám hasmenését?
 • Mi a legjobb diéta a cukorbeteg állatom etetésére?
 • Mi a helyzet az ízületi gyulladással járó testmozgással?
 • Mi az igazság az otthoni főzött állateledelről?
 • Milyen élelmiszerek egészségesek kedvencemnek?
 • Milyen élelmiszereket kell a kutyámnak elkerülnie?
 • Milyen gyakran kell etetnem a kutyámat, macskámat?
 • Vajon milyen étel mennyiségre van valóban szüksége kedvenceidnek?
 • Hogyan kezdhetek bele egy speciális diétába?
 • Vannak-e élelmiszerek mérgezőek a háziállatok számára?
 • Hogyan készíthetek házi készítésű étrendet?
 • Hogyan adagolhatom megfelelően a házi készítésű étrendet kedvencem számára?
 • A fűszerek biztonságosak-e a háziállatok számára?
 • Minden típusú betegségre vonatkozó kérdésére?
 • és sok más kérdésre.
 • Állatorvos válaszol rovatomban állatorvosi szaktanácsokkal szolgálok rövid, egy-egy témakört érintő kérdéssel kapcsolatban.

 

7 755 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  A hétvégén derült ki, hogy 4,5 éves kan, ivaros németjuhász kutyánk végbelén perianális fisztulák vannak. Sajnos nem túl biztató a helyzet. Az állatorvos az alábbi gyógyszereket írta fel:
  Sandimmun neoral (50 mg) 2×1
  Pyassan (250 mg) 2×3
  Medrol (32 mg) 2×1
  Quamatel (20 mg) 2×1
  Elidel (10 mg) krém 2x
  Szeretném a segítségét kérni, milyen készítményeket javasolna kiegészítő kezelésként?
  Előre is köszönöm válaszát: Mónika

  • Kedves Mónika! A bűzmirigy fekélyek kiegészítő kezelésére a Protectiv Force, Emésztőenzimek & probiotikum, Imunovet és Cytovet kombinációját javaslom. Üdv dr. molnár

 2. Kedves Dr. Molnár Gábor Miklós !
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy egy ismerősőmnek van egy kutyája (Alex) aki 14éves és házhoz kijött a kutyakozmetikus….zselés inekció formájában kapott nyugtatót,amit ők se tudnak pontosan .megnevezni,hogy mi volt….Ez történt múlt 7 pénteken(07.03.)
  A kutyus azóta nagyon rossz állapotban van.Van amikor fel tud kelni és kicsit menni és van amikor nem.Azóta alig iszik eszik,de van olyan is ,hogy nem tud se inni se enni se.Én arra gondolok,hogy túl sok volt neki az a nyugtató és igy rá ment az idegrendszerére.Mit tudna javaolni?Ugye ,hogy már rég ki kellett volna hini egy állatorvost aki megnézze?!
  Köszönöm előre is a választ

  • Kedves Bianka! Feltétlenül tudják meg hogy mi volt az amit kapott a kutya és vigyék állatorvoshoz a tünetekkel, mert komoly maradandó baj is bekövetkezhet. Üdv Dr. Molnár

 3. Kedves Doktorúr!
  A kutyusom 1 hónapja már átesett egy endoszkópos vizsgálaton mikor egy sétábol haza érkezve elkezdett tüsszögni majd egy kis vér is jött az orrábból, ezután orvoshoz siettünk vele és ott kivettek egy toklászt az orrábból.
  A rossz tapasztalatokból kifolyólag tegnap este is megijedtünk. A Balatonról haza térve (ahol fürdött is) a séta közben elkezdett megint prüszkölni. Viszont viszonylag gyorsan abba hagyta de fújni néha fújkotta kifelé a levegőt. Ma reggelig vártunk, a reggeli séta után ahol szagolgatott is nem észleltem annak jelét, hogy valami lenne az orrába.
  Az endoszkópos vizsgálat anyagi vonzata miatt is kérnék tanácsot viszont azt semmiképp se akarom, hogy valami bakteriális fertőzése legyen a toklász miatt. A toklászt nem tudom hogy általában “megszokják” egy idő után és belenyugszanak, hogy ott van vagy végig zavarják?
  Köszönettel,
  Hajdú Róza

  • Kedves Róza! A toklászt nem lehet megszokni. Ha felszívta a kutya addig nyugszik amíg ki nem tudta fújni vagy el nem távolították neki. Üdv Dr. molnár

 4. Tisztelt Doktor Úr!
  Sok macskám volt már életem során. Kismacskaként egyik sem ugrált az asztalra, függönyre, nem kaparták a bútorokat.
  Jelenleg van egy 2 hónapos macskám (fiú). Nagyon rossz, összevissza ugrál az asztalra, bútorokon élezi a körmét, a függönyön mászik.
  Rengetegszer rászóltam már ezek miatt. Kertes házban lakom, kivittem a kertbe hogy lefárasszam. Sajnos minden hiába semmi sem használ, úgy tűnik hogy nagyon nehezen vagy egyáltalán nem nevelhető.
  Az előző gazdájánál a testvéreivel lakásban voltak, már sikerült kiszoktatnom a kertbe. Úgy vettem észre hogy nagyon vad volt mindegyik kismacska, nem voltak kézhez szoktatva.
  Ön szerint hogyan tudnék javítani a macskám magatartásán?

  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel: Andrea

  • Kedves Andrea! Sajnos cicáknál a nevelés csak türelmes munkával és tartós munkával történhet. Ahogy a cica korosodik, úgy válik komolyabbá és fogadja el a kisebb iránymutatásokat és talán változtat is rajta. Van illó olajos spray ami távol tartja egyes bútoroktól amely fontos Önnek, hogy ne vegye kezelésbe. Tegyen be neki kaparó fát vagy búvóládás kaparót. Ezekkel mind közelebb tudja hozni a célhoz, hogy jól viselkedő cicává váljon. Üdv Dr. molnar

 5. Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy 3 éves ivartalanított kan stafford kutyám. Pár napja észre vettem, hogy zöldes váladèk jön a szeméből. Szemét megnéztem, nincs begyulladva, nem làtok elváltozást.
  Mi okozhatja ezt a zöldes színű váladèkozást?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Kitt! A kötőhártya gyulladás ilyen nyári időben általában a máj túlterhelésével függ össze. Javaslom a Multivit mega C, a Regavet és a Cytovet alkalmazását szájon át. Kötőhártya öblítésre pedig a Cytovetből készített oldatot javaslom. ( 100 ml forralt majd lehűtött vízbe 1 caps-t feloldva)- Üdv dr. molnár

 6. Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy 11 éves kB 30 kg-os ivaros chowchow kan kutyusom. 3 hete volt egy tüdő gyulladása, abból nagyon szépen kigyogyult. Tegnap előtt megint nagyon rossz állapotban találtuk megint el volt alélva, nem figyelt ránk, ha szóltunk neki. Kitaláltuk, hogy levisszuk a pincébe(mély garázs), mert nagyon lihegett, alig kapott levegőt. Azonban amikor fel akartuk állítani észre vettük, hogy huzza a hátsó jobb, majd bal lábát is, és alig tud raállni. Egyszerűen nem tudtunk mire gondolni. – Igaz, korábban is fájlalta a mellső lábát, mondta az orvos, hogy ez “tipikus chow betegség”. – Kihivtuk estére az orvost, adott be neki 3 injekciót, azt mondta gyenge a szíve. A lábára, nem igazán mondott úgy semmit, de akkor még én se a lába miatt aggódtam. Tegnap éjszakára éberebb lett feljött a ház elé az első teraszra (2 lépcső fok), viszont rosszul léte úgy változott, hogy egy ültő helyébe sírt és nyüszített a fájdalomtól(?!) , ha még akartam mozdítani, akkor meg jobban felnyüszített, azonban, ha kiültünk hozzá mindig abba maradt a nyüszítése, ugatasa. Korábbi kór története alapján mellső lábait húzta ami kB. 5-6 éves korában kezdődött egy ízületet érintő baleset következtében, 3 éve erősen fokozódott, fájdalmai és a gyulladás enyhitesere 4 mg steroid rövidtávú kezelést alkalmaztunk 2x kúra szerűen, majd ez fájdalmas járás kB. 2 éve abba maradt, ekkor Biogenetic Petvitality large készítményt kezdtünk alkalmazni, kB 1 évig, majd az utóbbi időben Biogenic Pet immunity szirupra váltottunk. És így érkeztünk el a fent vázolt problémához. A kutya alapvetően házi koszton száraz tápon és konzerveken él. Tejterméket imádja esetleges étvágytalansága esetén(után) ezeket szívesen fogyasztja. Most és a tüdő gyulladása idején is vizet illetve tasakos vitamin tartalmú eledelt kap, amit csak akkor fogyaszt, ha megetetjuk vele vagy fekve a mellső lábai közé tesszük a vizet. Illetve a medence körüli finom masszázzsal enyhülnek a fájdalmai. Doktor úrnak ezek alapján mi a véleménye, lehetséges, hogy csípő diszplázia felerősödött tünetei ezek nála? (sajnos a tüneteggyüttes számos eleme megtalalható) lehetséges, hogy valamilyen kezeléssel műtéti beavatkozás nélkül tudunk segíteni rajta? Kérem a fentiek tekintetében segítsen válaszával. Köszönettel Panni.

 7. Tisztelt Doktor Úr!

  Macskánk jelenleg kezelés alatt áll, melynek egyik eleme az infúzió. A doktorunk hétvégére benne hagyta a macska lábában a kanült viszont mostanra az a lábfeje megduzzadt. A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e és elmúlhat-e magától vagy a kötözésen csökkenteni kellene esetleg a kanült eltávolíttatni?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves István! Amennyiben a lábfeje duzzadt lett a kanül behelyezése óta, úgy azt haladéktalanul el kell távolítani. Amikor a következő vénás injekciót kapja majd a másik lábba behelyeznek egy másikat a kollégák. Üdv Dr. molnár

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Hozzászólás / Kérdés