Az Energyvet állatorvosa, Dr. Molnár Gábor Miklós szívesen válaszol bármilyen kérdésre a kedvencével kapcsolatban.

GÖRGESSEN AZ OLDAL LEGALJÁRA ÉS AZ OTT TALÁLHATÓ KERETBE BEÍRVA TUDJA A KÉRDÉSÉT FELTENNI.

FONTOS! A feltett kérdését a rendszer számomra megjeleníti és amikor válaszolok rá akkor teszi közzé a rendszer a  honlapon a feltett kérdését is. Vagyis a kérdés feltevése után nem látja a kérdését a honlapon, csak azután ha válaszoltam rá. 

Állatorvosi szaktanácsadás

Kérdése van a napi gondozással, tartással, balesetekkel kapcsolatosan? Esetleg gyakori vagy ritka állatbetegségeket tapasztal a kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenésről, azok kezelési módjáról, lehetőségeiről? Az állatorvos válaszol rovatomban lehetőséget biztosítok, hogy az Önt érdeklő kérdésre a lehetőségekhez képest szakszerű választ adok.

Nagy segítséget jelent a válaszom összeállításában, ha az alábbi információkat megadja a kérdésében, amennyiben úgy látja, hogy a kérdés megválaszolásában hasznos információt nyújt számomra:

 • Az állat faja, neme, kora. Fontos információ, hogy az állat ivartalanított vagy ivaros. Amennyiben ivartalanított, kérem adja meg az ivartalanítás időpontját is.
 • Az állat testtömege
 • Az állat táplálási formája. Száraz táp, konzerv, házi koszt főve vagy nyersen és ezek aránya. Szénhidrát dús ételek aránya a diétában.
 • Emésztési zavarok jelentkezése az állat életének bármeny időszakában (hányás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőr, fül, bűzmirigy gyulladás előfordulása
 • Az eddig végzett kezelések leírása
 • A külső élősködök ellen végzett megelőző és terápiás kezelések felsorolása, az alkalmazott szerek megnevezése.
 • Az elvégzett védőoltások megadása az utolsó egy éven belül
 • Bármely gyulladás csökkentő vagy szteroid vagy inzulin készítmény adagolása
 • Az állat életében elvégzett műtétek felsorolása
 • Esetleges allergiás hajlam vagy gyógyszerérzékenység.

Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?

 • Kedvencemnek bizonyos tünetei, mely betegségre utalnak?
 • Mit tegyek, ha  hány a kedvencem?
 • Hogyan állíthatom le a kutyám hasmenését?
 • Mi a legjobb diéta a cukorbeteg állatom etetésére?
 • Mi a helyzet az ízületi gyulladással járó testmozgással?
 • Mi az igazság az otthoni főzött állateledelről?
 • Milyen élelmiszerek egészségesek kedvencemnek?
 • Milyen élelmiszereket kell a kutyámnak elkerülnie?
 • Milyen gyakran kell etetnem a kutyámat, macskámat?
 • Vajon milyen étel mennyiségre van valóban szüksége kedvenceidnek?
 • Hogyan kezdhetek bele egy speciális diétába?
 • Vannak-e élelmiszerek mérgezőek a háziállatok számára?
 • Hogyan készíthetek házi készítésű étrendet?
 • Hogyan adagolhatom megfelelően a házi készítésű étrendet kedvencem számára?
 • A fűszerek biztonságosak-e a háziállatok számára?
 • Minden típusú betegségre vonatkozó kérdésére?
 • és sok más kérdésre.
 • Állatorvos válaszol rovatomban állatorvosi szaktanácsokkal szolgálok rövid, egy-egy témakört érintő kérdéssel kapcsolatban.

 

13 955 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  Tavaly nyár óta többször írtam Önnek a cicánkkal kapcsolatosan.
  Tavaly nyáron diagnosztizálták időskori veseelégtelenséggel, ezt követően vesediétás táp+ benamax+quamatel mini+ szubkután infúzió alkalmazásán kívül Regavet, Kingvet, Renal Support, Em. enzim és probiotikum, Chitosan, Béres csepp (macskáknak), Pronefra szuszp. kiegészítést kapott. Nagyon szépen javult az állapota, gyakorlatilag nyár vége óta stabil, jól eszik és kb 0,5 kg súly is visszament rá.
  Szeptemberben egy ultrahang/röntgen után kiderült, hogy a veséi tele vannak kövekkel, a hólyagjában is van 1-2.
  Ezután urinary gyógytápra tért át a cica illetve a kiegészítőkben a Regavet helyett Renovet került használatra és bekerült az Urine Tract&Bladder is. A chitosan és a Renovet adagját feleztem (1/4 kapsz/nap), a többi normál adagban (fél kapsz/nap) kapta.
  Az október végi kontrollnál a véreredmény szuper volt, a kreatinin a nyári 600-ról 217-re, a karbamid 36-ról 14-re csökkent, a foszfor normál tartományban maradt. Sajnos a kövek mérete-száma nem változott.
  Viszont az eheti kontroll már romló eredményt hozott a kreatinin (307) és a karbamid (28) esetén ( a foszfor 1,3). A kövek mérete-száma ismételten változatlan.
  Kérdésem, változtassak-e a kiegészítőkön? 1/2 kapsz Urine tract és Em. enzim& Probiotikumot, 1/4 kapsz chitosant és renal supportot kap, a cseppek közül Renovet, Kingvet, Immunovet, Etovet (elég stresszes cica) megy neki 3+1 hetes kúrákban, a Béres helyett tegnaptól Fytovetet kap. Esetleg Renovet helyett – egy hét szünettel – kapjon megint Regavetet? Viselkedése, étvágya, széklete stabilnak mondható.
  Húgykő oldására a Hill’s PD s/d tápját ajánlotta az állatorvos, száraztápként már ezt kapja, de nedves formában ez sajnos nem elérhető, valami mást kell kitalálnom. Eddig a Vetlife Farmina Struvite tápjait ette száraz/nedves formában.

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  Lassan 5 éves labradorunk (ivaros hím, kB 30-35 kg) 1 hónapja könyök diszplázia műtéten esett át (jobb mellső láb). Állapota nem javul, sőt most úgy látszik a másik mellső láb (ami szintén műtétre vár) és a hátsó lábai is rosszabbak a túlterhelés miatt. Carprodyl Quadri 50 mg fájdalom csillapítót kapott egy ideig műtét után, illetve Sinoquin ízület védőt szed rendszeresen. Szobafogságon van 1 hónapja, napi többszöri rövid sétával. De nagyon kedvetlen, szomorú és aggaszt, hogy még mindig ennyire biceg és a többi lába állapota is romlik. Tudom, hogy minimum 6 hét a javulás és több hónap a gyógyulás, de rossz érzésem van, ennél már jobb állapotban kellene lennie 1 hónappal a műtét után.
  Mit javasol, mi segítene neki?
  Köszönettel, Czakó Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Adja neki a Mozgászervi csomag II.-t, talán segíteni fog ez is a regenerálódásban. Üdv Dr.Molnar

 3. Tisztelt Doktor Úr!

  Tanácsot, véleményt szeretnék kérni az alábbi esettel kapcsolatban. Rudi keverék macska, fizikai terhelést követően – szobában lézeres futtatás (kb 3 kör 10mp.) után – kb. 3-5 percel jelentkező “valamilyen” roham, ami kb 1 – 2 percig tart, majd tünetmentes az állat.
  A roham: Az állat lefekszik, végtagjai, mancsai görcsbehúzódnak, farokmozgása leáll, feje lassan a padlóra simul, tekintete “üveges” lesz, fejét az orrával tartaja a földön. Bal melső mancsát lassan kontrollálatlanul a füléhez emeli. Eközben légzése egyre szaporább. Külső ingerekre nem reagál, pupillája fényre nem reagál. Legutolsó rohamnál megfigyelhető a nyitott szájjal zihálás, eközben folyamatosan csorgó nyál. A rohamoknál fokozódás figyelhető meg, időtartamban, és erősségben is. Amit eddig nem tapasztaltunk: – nincs remegés, rángatózás, – nincs önkéntelen széklet, vizelet ürítés, -nincs hangadás előtte, közbe vagy utánna, – nem korlátozódik helyhez, vagy más ingerhez.
  Eddig minden esetben kizárólag az általunk kiváltott fizikai “terhelés”-t követően volt roham. Tehát amikor Ő kezd el rohangálni, az nem váltja ki.

  Információ az állatról: 7 éves ivartalanított (10 hónaposan) csak benti kandúr. Gabonaérzékenység miatt Royl Canin Hypoallergén táp a fő eledele, mellette napi 1 nedves eledel, kevés jutalomfalat (Premiere), kevés kiegészítő táp (Gabonamentes N&D vagy Purina one). Oltásai megvannak, féreghajtót is kap kb 6 havonta. A rohamok kivételével a viselkedésében változás nem tapasztalható. 2 éve volt vérvétele, negatív volt “mindenre”.

  Bármilyen tanácsot vélemény örömmel veszek az esettel kapcsolatban, esetleg találkozott-e már hasonlóval valaki?
  Előre is Köszönettel: Keserü Gábor Zénó

 4. Kedves doktor úr!
  Vizsla kutyánk bal oldalán 3-4 napja megjelent egy kb. 2-3 cm átmérőjű színelváltozásos folt. Először arra gondoltam, hogy az udvaron, vagy sétánál belefeküdt valami ragacsos anyagba, mely a bőréig hatolt és ezért áll össze a szőre. Próbáltam meleg vizes kézmosószerrel feloldani a “koszt”. Kisebb lett, de nem tűnt el. A szőre egy kicsit fellazult, de a színváltozás megmaradt. Nem hullik a szőre, nem vizenyős, nem gennyes, nem vakarja. Ha én finoman vakargatom a szőrt és a bőrt az elszíneződés körül, nem tiltakozik, nem kapkod. Neten próbáltam beazonosítani, hogy hátha látok hasonló esetet, de nem láttam. Ha nem múlik el a tünet, vagy ha a doktor úr azt tanácsolja, hétfőn elviszem orvoshoz.
  Köszönöm a tanácsát.

  Tisztelettel:
  Dudás-Szabó József

  • Kedves József! Ebben a stádiumban nem igen szokták észrevenni a gazdik a kezdődő fonalas gomba fertőzést. Én arra gondolok a képen látott tüet alapján. Egy szőr és bőrkaparék vizsgálat az érintett terület széléről véve mintát el tudja dönteni. De én várnék vele, talán 1-2 hét alatt magától is elmúlik és nem terjed tovább. Ha kéri írok természetes immunerősítő kombinációt ha beigazolódik a probléma. Üdv Dr.Molnar

 5. Tisztelt Doktor Úr!
  Nagynéném kérésére írok Önnek, valamiért nem sikerül neki elküldeni az üzenetet.
  13 éves foxi keverék kan kutyusa (ivartalanított) látásával vannak problémák. Nagynéném szerint a kutyus az egyik szemére már nem lát, és azt tapasztalja, hogy a másik szeme is kezd romlani. Állatorvosi vizsgálat alkalmával sem tudott meg semmit, mondják, hogy időskori látásromlás, nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Egészségileg teljesen rendben van a kutyus, jó az étvágya és a kedve, de már elő-előfordul, hogy érintőlegesen valaminek nekimegy. (A szőre nagyon hullik pici kora óta, de soha nem kopik ki, nem ritkul meg.)
  Kérnénk szíves tanácsát a szemproblémával kapcsolatban és javaslatát, miként, mivel lehetne ezen javítani.
  Amennyiben megoldható, hogy válasza eljut a lomenendrene@t-online.hu (Lómen Endréné) email címre, azt megköszönnénk, ellenkező esetben természetesen szívesen továbbítom válaszát nagynénémnek.
  Nagyon köszönöm a segítségét.
  Tisztelettel: Szabó Krisztina

  • Kedves Krisztina! Idős kori látásromlásra általános csodaszer nincsen, de az érelmeszesedésre vagy a retinaleválásra, vagy a szürkehályogra tudok javasolni kombinációt. Mindegyik okozhat látásromlást. Mire küldjek javaslatot? üdv Dr. Molnar

 6. Kedves Doktor Úr! Többedszer kérek tanácsot Öntől másfél éves keverék kutyusommal kapcsolatosan. A hasmenéses csomagot kezdtük el használni ajánlására. Röviden összefoglalva a betegséget, túl vagyunk egy bélműtéten elzáródás gyanú miatt tavaly októberben, utána rövid javulás után komoly emésztési problémák ismét (hányás, széklet hiánya, étel megtagadás) anafilaxiás sokk egyszer a marhás száraztáp elfogyasztása után, vakarózás, nehezen gyógyuló bélférgesség, tüneti kezelések. Decembertől javulás a főtt étel adása miatt, minden egyéb táp elhagyása, étvágy, széklet rendben. December végén elkezdtük használni a hasmenés csomagot, vitalitás, étvágy rendben volt, széklet nagyon kevés, hányás más nem volt. Sajnos ennek örömére a disznóhús mellett csirkét kapott pár alkalommal. Irtózatos vakarózás, hasán, comb belsőn kiütések lettek egyik napról a másikra. A hirtelen ijedség miatt (ekkor tartottunk a vitaminoknál a 10. nap után) abbahagytam a probiotikumon kívül a többi vitamin kiegészítőt, amit nem biztos hogy jól tettem, de nagyon féltem a komolyabb allergiás reakció miatt. Nem tudom, hogy esetleges összetevő érzékenység miatt milyen tünetekkel számolhatok. Közben a csirkét is elhagytam, az emésztő enzimet tovább kapta, a hasán lévő kiütések múlnak, vakarózás enyhül. Kérdésem, hogy most újra folytatnám a vitamin készítmények adagolását. Doktor úr jónak tartja-e, hogy 7 napos szünettel három hetes időszakokban szedje továbbra is a hasmenéses csomagot? Napi kettő az adagja, így minimum egy három hetes adag még van. Ha elfogy és nincsenek problémák, mivel folytassam a kezelést? Megrendeltem továbbá a Multivit Mega C és Epivet gyógysampont is kiegészítésként. Utóbbit, mert a kutyus a fürdetés ellenére is sajnos hamar erős szagot áraszt (kinti-benti kutyus). Minimális rizst kap naponta a fél kiló disznó hús mellé két alkalommal naponta. A kutyus jelenleg 20 kiló, inkább soványka, de már bizakodok, hogy elindultunk a helyes úton és sikerül visszakapnom az életvidám kutyámat. Köszönök minden tanácsot előre is.

 7. Kedves Doktorúr!
  Van egy 6 éves bischon frise kutyusunk és azt szeretnem kérdezni ,hogy milyen vitaminokat adjunk neki?Köszönöm szepen a segitsége!
  Tisztelettel:Adrienn

  • Kedves Adrienn! A Multivit Mega C, Krill Omega D3 K2, Bone strength és a Cytovet kombinációját általános megelőzésre. Üdv Dr.Molnar

 8. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 5 éves szálkásszőrű szukánk, akinek minden évben csak a téli időszakban kikopik a szőre. Nem látom, hogy vakarná vagy, hogy lenne rajta bármi elváltozás, de január, február, március idején a háta két oldalán szinte csupasz lesz. Kutyaruhát nem visel. Ez előfordult akkor is amikor még ivaros volt. Voltunk vele természetesen vizsgálatokon, de semmi nem mutatott eltérést, nem gomba és a vérképe is jó. Az állatorvosunk azt mondta, hogy létezik olyan, hogy ezt a megvilágított órák hosszának változása okozza. Mit adhatnék neki amivel ezt meggátolhatnánk. Most már kezd kopni neki.
  Köszönettel:
  F.Barbara

 9. Kedves Doktor Úr!

  Bonie lassan ket eves tricolor cica. Semmi baja nem volt eddig, igazabol most sem tapasztalhato semmi a viselkedeseben, de a szemenel megjelent egy furcsa feher betegsegre utalo jel. Csatolom a kepeket.
  On szerint ez mi lehet?

  Koszonom a valaszat elore is!
  Udv,
  Szucs Gabor

  • Kedves Gábor! Az egy db képen ami átjött nem látok semmi perdöntő képletet, maximum egy kis csipa látszik a belső szemzugban. Üdv Dr.Molnar

 10. Udvozlom tisztelt doktor ur

  6 honapos husky kan kutyus most lett az egyik laba mutve diszplaziaval, sulyos esetnek nyilvanitottak mert a comcsont kiugral a medence csontbol ill nem helyezkedik normal allpotban sem a helyen.
  Lehetseges lenne hogy a masik labat ne kelljen muteni?
  Valamint hany honapig kene kezelni az onok altal forgalmazott termekkel?
  Udvozlettel
  Vajda Richàrd

  • Kedves Richárd! A mi termékeink főleg megelőzésre valók, de nem kizárt hogy ezzel segítsék a műtét utáni rehabilitációt. Kezelni minimum 6 hónapig kellene azán 2 havota egy 3 hetes kúrával fenntartani az elért eredményeket. üdv dr.molnar

 11. Tisztelt Doktor Úr!

  Másfél éves “öreg” törpehörcsögünk egyik lábán duzzadások kezdtek el nőni és rohamosan lesz egyre csúnyább neki. A nagyobb lila duzzadás olyan, mintha folyadék lenne alatta. Nem sánta, szoktuk fogdosni, nem fájlalja. Tudunk neki segíteni valahogyan? Előre is köszönjük válaszát!

  Üdvözlettel,
  Apró Bálint

  • Kedves Bálint! Olyanok a duzzanatok, mintha egy tumor okozta volna őket. Szájon át Virovetet szoktunk adagolni, helyileg pedig Audivettel szoktuk ecsetelni őket, de a Defense assist is hasznos lenne neki. Üdv Dr.Molnar

 12. Tisztelt Doktor Úr!

  4 éves, szuka, ivartalanított törpe tacskó kiskutyámnál bűzmirigy problémára utaló jeleket tapasztaltunk.
  Húzta a fenekét a padlón, sűrűn nyalogatta magát, így felkerestük az állatorvosunkat. Azt tanácsolták, hogy 3-4 hetente menjünk el, mert üríteni szükséges.
  Búza, glutén és csirkehús mentes tápot eszik, a székletével soha nem szokott proláma lenni.

  Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg van-e olyan termék, ami ebben a problémában segítséget nyújhat számunkra?

  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Leskó Lilla

 13. Üdvözlöm!
  A segítségét szeretném kérni!
  Van egy kislány yorkie kutyusom,májusban lesz 6 éves,fél éves korában lett ivartalanítva,kb 2.80 kg.
  Kicsi kora óta a royal cannin yorkie tápját ette,először a kölyök utána a felnőtt tápot!Ez mellett gyakran evett csirkemellet,husi levesből sárgarépát,virslit,párizsit,májkrémet,néha banánt-almát,sajtot…napi 2x kapott enni-köztesben meg jutalomfalatot,rágórudat-a pedigree-t!Kb 4 és fél éves koráig….Olyan 3. éve van nála hányás-hasmenés évente kb 2x-3x kijön rajta-ami véres hányás és véres székletben mutatkozik!Észrevettük eleinte hogy sokszor kihánnya amit megeszik-almát,sajtot,májkrémet,volt a tápot egész szemekben…amikor jelentkezett már a véres is az elég ijesztő volt!Ezek miatt csináltattunk egy ételallergiás-vérvételt,amiben kijött elég sok mindenre allergiás!Akkor a Drnő ajánlott egy tápváltást- Happy dogtól-a kacsásat-elkezdtük azt enni,de sok idő elteltével ugyanaz a próbléma jelentkezett-véres hányás-hasmenés….ajánlotta még a Supreme Immunity-pro és prebiotikumot-azt meg is rendeltem és szedtük ahogy ajánlotta-napi fél kapszula 3 hétig,utána 1 hónap szünet,és így tovább.Később szintén ugyanevvel a megbetegedéssel mentünk az orvoshoz,szokásos-szurik, diéta….rendbe jött,de a kutyus jobb oldalán hangos bugyogásokat hallottam,függetlenül attól hogy jól volt,ezért visszavittem.Átküldött másik orvoshoz,hasi ultrhangot kérve-nála nem volt ilyenre lehetőség-de az ottani orvos inkább vérvételt javasolt,mert abban sokminden benne van-illetve egy tápváltást-most a Trovet intestinalt eszi szeptember vége óta,és quamatel miniből kb másfél hónapig 2x felet utána csak 1x felet este-hogy megnézzük változik-e a fortyogás.Én mondtam azt is,hogy a kutyus sokszor nyalja a szőnyeget,ágyneműt,sokat nyel főleg este mikor már lefekszik aludni-én gondoltam gyomorsav próblémára-de hogy túl sok vagy túl kevés azt nyílván nen tudom,illetve refluxra….1 hete ért véget a savkötő szedése-most megnézzük hogy ennek elhagyásával mi történik-de eddig a pockja ott jobb oldalon ugyanolyan hangos-illetve savkötő mellett se múlt el…1 hete elkezdtem neki újból adni a Supreme-t,hátha segít-egyenlőre nincs még változás!Amit még észrevettem,kb 1-2 hónapja előfordúl hogy a széklete sötétzöld színű-zöldes-barnás,illetve előfordúl olyan is,hogy barna de fehér foltok vannak benne-nem tudom mitől lehetnek ezek!Szeretnék küldeni pár fotót,szeptemberi vérvétel eredményről,hogy mikre allergiás és miket ehet-ami 40 alatti azokat eheti,illetve a székletről is!A tápot nem rágja meg-egészben lenyeli-nemrég óta kicsit vizezem neki,étkezés után böfizni szokott,illetve szelelni is szokott!-hátha ezek is fontosak…a lehellete büdibb lett,két foga kihullott mert mozogtak,most a 3. is mozog-gondolom mivel nem rág semmit elgyengülnek?Evvel tudok valamit kezdeni?Ha tudna esetleg valami jó tápot neki,nagyon megköszönném-persze mi belefér az allergiájába.Illetve a termékek közül ha szükségünk lenne még valamire-azt is megköszönném!
  Ha esetleg nem ment át az 5 db kép-el tudnám küdeni máshova?
  Köszönettel!
  Papp Katalin

 14. Kedves Doktor Úr!
  Egy kidobott kiscicát nevelünk, akinek a leukózis tesztje pozitív lett, és az állapota is rohamosan romlik. Hetente belázasodik, kötőhártya gondok, továbbá billegve jár, és ha épp nagyon rosszul van, akkor menni sem nagyon tud. Az imént megrendeltem a macska vírus csomagot. Sajnos az antibiotikumos kezelések csak ideig, óráig hoznak javulást. Szeretném megkérdezni, hogy a vírus csomagon kívül mit tudnék még tenni? Sajnos azt vettem észre, hogy ha láztalan, akkor is elég sokat iszik. Van rá esély, hogy javítani, majd kordában lehet tartani ezt a betegséget?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  • Kedves Aleandra! Amennyiben tudja neki adni elég ideig, akkor rendebe fog jönni a cica, főleg ha nem tartósítot ételt ad neki mellette. A sok víz ivás miatt csináltasson egy vér kémia vizsgálatot vese elégtelenség kizárására. Üdv Dr.Molnar

 15. Tisztelt doktor úr. 3,5 éves, ivaros, kan havannais kutyám, 1 éves korában, labdázás közben rosszul ért földet, jobb, hátsó lábát nem tudta utána letenni. Elvittem orvoshoz, de mire bejutottunk hozzá, a kutya lerakta a lábát és jól volt. Az orvos azt mondta, valószínűleg meghúzódott valamije. 1 évre rá, télen, esős, nedves időben, ismét sántítani kezdett, látszólag minden előzmény nélkül. Ismét elvittem egy másik orvoshoz, aki fájdalomcsillapítót és két hónapos C11 Complex vitamin kúrát írt elő. A sántítás hamar elmúlt, még kb 1-1,5 hónapig néha emelgette a lábát séta közben, aztán nem volt gond a lábával, egészen két héttel ezelőttig. Akkor kezdődött minden elölről. Esős, nedves idő, sántikálás, orvos. A doktot Rimadyl 20 mg-os gyulladáscsökkentőt írt fel és C11-et, diagnózisként pedig izom/ínhúzódást, vagy grade ‘-es patella ficamot állapított meg. Most megint jól van, olykor emelgeti a lábát, de nagyon ritkán és javul. Kérdésem a következő: Használtam már az energy-vet cseppeket az előző kutyámnál, nagyon szerettük. A mostani ebem azonban rendkívül érzékeny gyomrú, házi kosztot kap, nagyrészt nyulat, májjal, tojáshéjporral, rizzsel, alkalomadtán megeszi a Trovet nyulas száraz tápját. Egy éves korában, egyszer tettem zöldkagyló port az ételébe, utána erősen hányt. Mivel többet nem adtam neki zöldkagyló port, nem tudom, az váltotta-e ki a hányást. A termékeket tanulmányozva az jutott eszembe, a Kingvet, kombinálva a Bone strength & Joint protection complex-el, vagy a Cartilage & Spine builder-er, esetleg a Skelevet-tel, talán ki tudná váltani a gyulladáscsökkentő gyógyszer, C11 párost, viszont csak a Skelevet-ben nincs zöldkagyló kivonat, a másik kettőben, melyek számomra legalábbis hatásosabb készítménynek tűnnek a kutyám számára, van. A doktot úr javaslatát szeretném kérni, egyrészt, hogy kiváltható-e a gyógyszer/C11, másrészt, ha igen, mire (lehetőleg csepp+1 tabletta kombináció), harmadrészt, mivel ez eddig évente egyszeri, téli, nedves időszakra eső, 1-1,5 hónapot igénybe vevő történet volt, a kúrát mikor és mennyi ideig célszerű folytatni. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Mária! Azt javaslom , hogy a Mozgásszervi csomag II–t alkalmazza tartósan min. 6 hóapo át, majd 2 havonta 3 hetes kúrát fenntartó adagnak. Ezzel valószinüleg csökkenteni vagy elhagyni is tudják majd a most szedett készítményeket, de ezt egyeztesse a kezelő orvosával. Üdv Dr.Molnar

 16. Kedves Állatorvos Úr, Van egy 2.5 éves tacskóm, akivel eddig minden rendben van hála az Istennek. A tacskó bénulás megelőzése céljából lehet adni a SKELEVET terméket, ha igen akkor milyen adagolásban/ mennyiségben? Válaszát előre is köszönöm szépen!

 17. Kedves Doktor Úr!
  Kettő probléma miatt írok Önnek. Az első, hogy lovamon (7 éves kisló) az utóbbi fél évben két gennyel teli tályog is megjelent egymás mellett a szügyén. Az egyikből lett minta véve, limfocitás gyulladás okozta. Állatorvos látta és kezeljük, azonban érdeklődnek, hogy mit ajánl kiegészítés képpen.
  A másik probléma pedig egy idős,20 éves ló, aki az utóbbi egy évben elkezdett fogyni,minden bizonnyal nehezen és rosszul hasznosítja a tápanyagot kora miatt (foga meg lett nézve, reszelve lett). Ad libitum kap szénát és naponta kap abrakot (zabot). Nagy mozgástere van, tavasztól őszig minden nap tölt időt legelőn. Időnként lucernat is kap. Van olyan termékük ami segítené erejének visszaszerzésében?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Anna! A kis lovon alkalmazza a Defense Assist, Protective Force és a Cytovet készítményeket kombinálva. Az idősebb lónak próbálja a Multivit Mega C, Stomach & Bowel kombinációt. Üv Dr.Molnar

 18. Kedves Doktor Úr!
  Van egy 2 éves 8 hónapos ivaros fiú törpe tacskónk.
  Tegnap voltunk orvosnál kezdődő porckorongsérvvel.
  Szteroid injekciót kapott elsőre, holnap kell visszavinni (mára javult a tartása, menése, kedélye a tegnapi injekciótól). A műtétet elkerülendő megrendeltem a honlapról a Gerinc csomag I-et.
  A kutya kb 6 kilogramm.
  Kérdés a helyes adagolás (ha jól láttam a honlapi adagok 10kg/tt re vannak kiszámolva pl. 2×1 kapszula stb.) Köszönettel
  Dr. Szabó-Grósz Adrienn
  Köszönettel.

  • Kedves Adrienn! Jó választás, hamar fog javulni. Igen a honlapon írtak szerint adagolja. De a javulást gyorsítja, ha az első 10-14 napon a kapszulás termékeket dupla adagban adja, hogy az anyagraktárok gyorsabban feltöltődjenek. Üdv Dr.Molnar

 19. Tisztelt Doktor Úr!
  A 16 éves palotapincsi kutyámnak a szájpadlásán valamint a fogínyénél daganatot diagnosztizáltak. Az orvos szerint a műtét veszélyes lenne a kora miatt, nem biztos hogy felkelne. Valamint nagy eséllyel áttétek is keletkeztek mivel a hátán is érzékelhetők kisebb daganatok így a műtétnek nem sok értelme lenne az orvos véleménye szerint. Mivel néha vérzik kicsit a daganata a kutyánknak az orvosunk azt javasolta hogy a vizébe ezüstkolloidot tegyünk mivel immunerősítő hatása van. Ezért szeretném megkérdezni hogy milyen gyógyszert/gyógyszereket javasolna neki valamint mennyit adjunk neki belőle/belőlük (kb 5kg a kutyánk)? A cytovetet korábban egy másik kutyánknak már megrendeltük így most neki is elkezdtük adni.

 20. Tisztelt Doktor Úr!
  Segítséget szeretnék öntől kérni cica ügyben!
  Jelenleg van egy 6 hónapos Maine Coon fiú cicánk, és szeretnénk mellé egy lány Main Coon cicát!
  A jelenlegi cicánk, még nem ivartalanított, de mivel szerződésünk van a tenyésztővel, így őt ivartalanítani kell!
  Az első kérdésem az lenne, hogy mennyi idősen ajánlott ezt a beavatkozást elvégeztetni?
  A tenyésztő ajánlására a következő vitaminokat adjuk neki: -Comlivit 3-naponta
  – Gastroferm hetente 2x
  – Synoquin EFA 2 héten keresztűl napi 1/2 kapszula, 1 hét szünet
  Ön szerint ezek a vitaminok ebben az adagolásban megfelelők-e?
  A féreghajtásra kaptunk tőle kezdő csomagként egy Cestal Cat rágótabletta A.U.V. amit nem tudunk, hogy mennyi időnként alkalmazzunk.
  Lakásban élő cica, így nem találkozik más állattal!
  A másik cicára vonatkozó kérdésünk pedig az lenne, hogy a mostani cicánk tenyésztője azt mondta nekünk, hogy a másik cicán végeztessünk el egy FIV FELV tesztet, és 1 hét karanténba helyezzük el az új kislány cicát mielőtt összeengednénk őket. A kislány cica jelenleg 5,5 hónapos!
  A héten kapja meg a 2. oltását, mert ő is fajtiszta cica!
  Előre is köszönjük a válaszát!

  • Kedves Fogtündér! Ivartalanítás, ha ez a döntés: Az első ivarzás előtt, kb. 6 hónapos kor körül. A leírt vitaminokat nem szoktam javasolni, nem tudok ebben releváns tapasztalatról beszámolni. Féreghajtás 1 éves korig évente 2X majd nem kijáró cicánál évi 1x. Oltás ügyben kéredezze a kezelő állatorvost. Üdv Dr.Molnar

 21. Tisztelt Cím!
  Van egy 5,5 éves ivartalanított (8 hónapos korában) hím Main coon cicám, aki allergiás kb 3 éve. A Pet Ballance Medica Hypoallergic száraz és nedves állateledeleket eszi, amitől nagyon jól van. Jelenleg semmi baja a cicának, de sajnos tudom, hogy a veseelégtelenség kialakulhat a cicáknál. Próbáltam vesekímélő hipoallergén macskaeledelt keresni a neten, de sajnos nem sikerült találnom. Esetleg tudna ajánlani valamit arra az esetre, ha el kellene kezdeni a vesekímélő életmódot? Vagy a hypoallergén táplálék egyben vesekímélő is?

 22. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 3.5 hónapos moszkvai őrkutyám, szuka. Kb 1.5 hónapja fájlalta a térdizületét, nem is nagyon futkározott. ( nem tudom, hogy ez a fajta miatt van e?) Szeretném a tanácsát kérni, hogy milyen alap csomagot vásároljak, amit jó ha kap? Szeretnék fertőzések ellen is tartani otthon dolgokat, mert a kutyus vidéken, egy tanyán él, nehéz beszerezeni hirten bármit, ha szükség van rá. Tehát szükségem lenne a térdére vagy izületeire vmire és egy alap csomagra, amihez nyúlhatok, ha szükség van rá. ( Ha van javaslata a fajta szerint, hogy mire kell odafigyelni, azt is előre köszönöm! )
  Segítségét előre is köszönöm!

  Csehi Frida

  • Kedves Frida! A Mozgásszervi I. csomag a fejlődő szervezetnek is jó alapot teremt az egészséges csont , porc és ízületi fejlődéshez Üdv Dr.Molnar

 23. Jó napot kívánok!
  A családunk kis kedvence, aki 2 éves szuka tacskó.
  Elérkeztünk egy nagy pillanathoz 🙂 kérdésünk az lenne, hogy ha nem lesz fedeztetve mert mi nem ragaszkodnánk hozzá esetlegesen emiatt lehet e fogékonyabb bármilyen betegségre. Több ellentmondást hallottunk már tacskó fórumokon. De szeretnék egy orvosi állásfoglalást kérni. Köszönöm.

  • Kedves Betti! Igen ellentmondásos a dönés előkészítése. Ha ivartalanítanakakkor az az első tüzelés előtt elvégezetetve, 6-7 hónapos korban jár jelentősebb előnnyel a későbbi ivarszervi daganatok megelőzése céljából, derről már lecsúsztak. Későbbi ivartalanítás az álvembességet előzi meg ill. nem tüzel többé az állat. De egy műtétnek valamelyest vannak kockázatai is. Ezeket mérlegeljék. Üdv Dr.Molnar

 24. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 12,5 éves beagle a családban, akinek az elmúlt 2-3 hétben rohamosan megkopaszodott a hasa, mellkasa, hónalja és belső combjai.
  Kenny jelenleg 19,5 kg, az átlagosnál magasabb beagle, aki 5 évesen lett ivartalanítva. Küzdünk valamilyen (tán parlagfű, mert mindig augusztus végén, szeptemberben jelentkezik) allergiával, havonta kell bűzmirigy tisztításra járnunk, és sajna egyre több lipóma növekszik rajta. Volt, amelyiket leműttettük, s alig 1 hónap alatt visszanőtt. Kb féléve Perro nyulas tápot eszik, a csirkés jutalomfalatokat már régóta próbáljuk kerülni, de teljesen kiiktatva nincs az étrendjéből.
  Kenny kutyával a bajok tavasszal kezdődtek. Volt egy nyúlvány a jobb hátsó lábán. Áprilisban ezt megműtötték. A seb nehezen gyógyult, mert nyalogatta azt. Majd egy dudor nőtt a jobb lábfejére úgy júniusban. Bursának kezelték. Fájlalta, sántikált. Szinte egész nyáron át fájdalomcsillapítót, szteroidot (Medrol) kapott.
  Novemberben derült ki, hogy sarcomája van. A biopszia osteosarcomának titulálta, az immunhisztokémia szerint lágyszöveti sarcoma (pleomorph sarcoma). A biopszia óta nem sántít.
  November eleje óta kapja a Vetri dmg-t. Azóta mintha fiatalosabban mozogna. December közepétől adjuk neki a K9 Inu-t és a K9 Inu Factort.
  Immunerősítésre az elmúlt években Humacot kapott. Decemberben azt teljesen elhagytuk, de volt pár nap, hogy K9-et és Humacot is kapott. Felmerült bennem, hogy esetleg ezeknek az egyszerre szedése okozhatta a szőrvesztést. A héten kezdtük el a K9 Omega kapszulát szedni.
  Kb féléve Perro nyulas tápot eszik, a csirkés jutalomfalatokat már régóta próbáljuk kerülni, de teljesen kiiktatva nincs az étrendjéből.
  A műtéthez szükség volt laborra, az áttét miatt voltunk CT-n. Amennyiben szükséges el tudom küldeni ezeket a leleteket is.
  Mielőbbi tanácsát, javaslatát előre is köszönöm.
  Nagyné Adrienn

 25. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy, 12 éves nem ivartalanított bichon bolognese nőstény kutyusunk. Igazi öleb, lakásban tarjuk, pelenkára kakil és pisil. Bárhova megyünk ölben visszük magunkkal, és imád autózni. Pár éves korában a kombinált oltástól súlyos allergiás reakciót kapott. Azóta azt nem adatjuk be neki, csak a veszettség ellenit. Ő egy 4,1 kg súlyú életvidám virgonc, boldog kiskutya még a széltől is óvjuk. Etetésére mindig nagyon figyeltünk, de mivel nagyon akaratos velünk eszik, de kifejezetten csak azokat a kajákat amit szabad neki, a hús (csirkemell, csirkehúsok a kedvence) külön fűszerezés nélkül elkészítve, de a főzeléket is szereti. Nasinak a Royal Canin Digestive Care tápot eszi ha éppen kedve van hozzá, ezt imádja (csak ezt eszi meg) de nem ez a fő kajája. Úgy másfél éve úgy átlag napi egy alkalommal elkezdett köhenteni 3-4 -et egymás után. El is vittük orvoshoz, de nem találtak semmit, a szívultrahang is rendben volt. Egy idő után ez már sűrűbben kezdett előfordulni. Úgy általában ha izgalomba jön, például ha hazaérek akkor nagyon izgatott és mindig nyugtatni szeretgetni kell, ilyenkor biztos köhög 3-4 -et vagy még a végén egyet tüsszent is. De most már napi 6-7 alkalommal is előfordul, főleg ha elkezd nagyon szaglászni, vagy nyalogtja a kezem. Most éppen tüzel, ilyenkor ha tisztogatja magát, akkor utána egyszerre. Szépen, nyugodtan alszik, de ha felébred utána már előfordult, hogy 3-4 köhögés egy tüsszentéssel kísérve. Ilyenkor előfordult, hogy kis nyúlós váladékot köpött ki. Pár hónapja elvittem orvoshoz kértem, hogy vizsgálják meg, teljes vérképet kértem, és szívultrahangot. Mindent rendben találtak nála, egyedül a foga fogköves. Van még egy olyan problémája, hogy egy ideje sokkal többet pisil mint régebben, bár eszik iszik rendesen, van hogy 5-6 pisi és úgy 2 kaki. Azt mondták ez korral jár. Széklete is rendben van, nincs elhízva , életvidám, mindig követ bennünket, kis virgonc kutyuska. Kérem adjon tanácsot, mivel a szemünk fénye és szeretnénk ha még nagyon sokáig velünk lenne.

 26. Kedves Doktor Úr!

  Cézár 8 éves yorki kisfiú. Rendszeres hajfájással küzdöttünk, eleninte ritkán fordult elő aztán egyre gyakrabban (kb hetente kétszer). Gyomorhurutot állapítottak meg nála, a gyulladáscsökkentők csak egy ideig használtak. 1,5 éve adom neki az emésztő enzim& probiotikum komplex tablettát és a regavet cseppet, valamint az oral health kapszulát eddig teljesen megszűntek hasfájások. Sajnos egy hónapja viszont előjött egy nagyobb hasfájás és 2-3 kisebb(csikaró, zörgő hangot lehet hallani), kapott injekciót , valamint egyik nap 11-szer hányt és infúzióra került. Azóta diéta és ugyan úgy kapja a gyógyszereit. Ő mindig konzerveket kap, mert régen azt mondta az állatorvosunk, hogy a száraz táp okozta neki a gondokat (a száraz táptól nagyon hízott is ), viszont akinél most voltunk azt ajánlotta, hogy szokjunk vissza a száraz tápra ,mert a konzervek miatt van valószínüleg. Abban szeretnék segítséget kérni Doktor Úrtól, hogy mi lenne neki az ideális étel neki amit javasolna? Van szükség neki még esetleg valamilyen készítményre ezeken kívül?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Kovácsné Kiss Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Hozzászólás / Kérdés