Az Energyvet állatorvosa, Dr. Molnár Gábor Miklós szívesen válaszol bármilyen kérdésre a kedvencével kapcsolatban.

Állatorvosi szaktanácsadás

Kérdése van a napi gondozással, tartással, balesetekkel kapcsolatosan? Esetleg gyakori vagy ritka állatbetegségeket tapasztal a kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenésről, azok kezelési módjáról, lehetőségeiről? Az állatorvos válaszol rovatomban lehetőséget biztosítok, hogy az Önt érdeklő kérdésre a lehetőségekhez képest szakszerű választ adok.

Nagy segítséget jelent a válaszom összeállításában, ha az alábbi információkat megadja a kérdésében:

 • Az állat faja, neme, kora. Fontos információ, hogy az állat ivartalanított vagy ivaros. Amennyiben ivartalanított, kérem adja meg az ivartalanítás időpontját is.
 • Az állat testtömege
 • Az állat táplálási formája. Száraz táp, konzerv, házi koszt főve vagy nyersen és ezek aránya. Szénhidrát dús ételek aránya a diétában.
 • Emésztési zavarok jelentkezése az állat életének bármeny időszakában (hányás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőr, fül, bűzmirigy gyulladás előfordulása
 • Az eddig végzett kezelések leírása
 • A külső élősködök ellen végzett megelőző és terápiás kezelések felsorolása, az alkalmazott szerek megnevezése.
 • Az elvégzett védőoltások megadása az utolsó egy éven belül
 • Bármely gyulladás csökkentő vagy szteroid vagy inzulin készítmény adagolása
 • Az állat életében elvégzett műtétek felsorolása
 • Esetleges allergiás hajlam vagy gyógyszerérzékenység.

Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?

 • Kedvencemnek bizonyos tünetei, mely betegségre utalnak?
 • Mit tegyek, ha  hány a kedvencem?
 • Hogyan állíthatom le a kutyám hasmenését?
 • Mi a legjobb diéta a cukorbeteg állatom etetésére?
 • Mi a helyzet az ízületi gyulladással járó testmozgással?
 • Mi az igazság az otthoni főzött állateledelről?
 • Milyen élelmiszerek egészségesek kedvencemnek?
 • Milyen élelmiszereket kell a kutyámnak elkerülnie?
 • Milyen gyakran kell etetnem a kutyámat, macskámat?
 • Vajon milyen étel mennyiségre van valóban szüksége kedvenceidnek?
 • Hogyan kezdhetek bele egy speciális diétába?
 • Vannak-e élelmiszerek mérgezőek a háziállatok számára?
 • Hogyan készíthetek házi készítésű étrendet?
 • Hogyan adagolhatom megfelelően a házi készítésű étrendet kedvencem számára?
 • A fűszerek biztonságosak-e a háziállatok számára?
 • Minden típusú betegségre vonatkozó kérdésére?
 • és sok más kérdésre.
 • Állatorvos válaszol rovatomban állatorvosi szaktanácsokkal szolgálok rövid, egy-egy témakört érintő kérdéssel kapcsolatban.

 

4 097 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  7,5 éves parson russel terrier lány kiskutyánk van, 14,5 kg. Fajtájához képest nagyra nőtt, nem duci, csinoska. Idén januárban nagyon heves gyomor és bélgyulladása lett, ezt hasnyálmirigy gyulladás követte. Azóta napi 4-szer etetem, kevés adagokat kap. Konzervtáp, száraz táp, főtt csirkemell, főtt nyuszihús, csirkeszív, főtt rizs, teljes kiörlésű lisztből készült kétszersült. Ici-pici jutifalatot is kap, pl. kutyakeksz, rágóka, stb. Arra figyelek, hogy zsírszegény legyen az étele.
  Gyomorsava mindig is sok volt és van, gyakran eszik füvet. Quamatel minit kap heti egy, esetleg két nap. Másik gondunk, hogy Propalin szirupot kell adnunk neki, mert pár hónapja vizelettartási gondok jelentkeztek. 6 hónaposan lett ivartalanítva. A Propalint egy 3 hónapos kúra után elhagytuk, két hét múlva újra bepisilt. Újrakezdtük, a szirup mellett minden rendben. Két kérdésem:
  1.) A Doktor Úr szerint a Propalint élete végéig adhatom?
  2.) Ajánlaná vajon kiskutyám számára a SUPREME IMMUNITI emésztőenzim & probiotikum komplexet?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Judit

 2. Tisztelt Doktor úr!

  Van egy 7 (októberben lesz)éves fajtatiszta törzskönyves szoba tacskó kan kutyánk. Táplálása nagyon egyoldalú , mert csak májkrémet akar enni.((((( Kettő nappal ezelőtt szombaton délutánra mire hazaértünk akkora összehányta és kakilta a lakást. arra gondoltunk, hogy csak elrontotta a gyomrát valamivel….. de hajnalban 5 óra körül habzott a szája és rángatózott(bekakilt bepisilt..)eszméletét vesztette 20-30 másodpercre. Másnap dél körül ismét volt egy rohama…. majd egészen jónak tünt a kedve és a közérzete majd éjszaka ismét volt rohama de utána nagyon sokáig volt ingerült és nem találta a helyét koordinációs zavara volt szédült….. ezután reggel ismét volt rohama reggel 6 óra körül ekkor reggel hétfőn elvittük az állatorvoshoz aki vért vett és azt mondta hogy szerdán lesz eredmény.kapunk kettő adag kúp gyógyszert epilepsziára egy nyugtató gélt ( Sileo 0,1 mg )és várjunk addig.amíg nem jön meg a vérkép eredmény…………és ismét délben egy újabb rohama volt ekkor beadtuk neki a kúpot de viszonylag sokára nyugodott meg .Nem tudok nyugodt lenni családtagnak számít mindenképp:(((( szeretném kérni a Doktor úr véleményét mit tegyünk mit ajánlana mit szedjünk hogy ne legyen rohama….???? Mindenhova viszük magunkkal.. nyaralni repülővel sielni autóval……eddig nem félt semmitől sem.soha nem volt semmi gond sem:)))…. ön szerint tudjuk magunkkal vinni később is????? Válaszát várva maradok tisztelettel:Pappné Gulyás Edit

 3. Tisztelt Doktor Úr!
  A segítségét szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban.Van egy 9 év 2 hónapos Csivava nőstény kutyánk.Kb 3 kg testtömegű.Sajnos múlt év Szeptember vége felé epilepsziás rohama lett minden előzmény nélkül.Elvittük állatorvoshoz aki felírt neki Sevenaletta tablettát 2x 1/4 naponta. Ez kb 3 hönapig használt is.Ugyan volt neki ezen időszak alatt is egy vagy 2 rohama de a doktor azt mondta ez az időtől is lehet.Majd január elejétől kb 2 hetente jelentkeztek a rohamok amire 2x 1/2 tablettát kapott.Ezután február második hete körül kezdődtek nála a napi roham ami abban nyilvánult meg,hogy napi szinten a jobb első lába görcsösen rángatózni kezdett.
  Február közepétől felírtak neki KEPPRA nevű folyadékot 0.5 nl 2x és a Sevenaletta 2x 1/2 naponta. Sajnos a gyógyszer kombináció június elejéig fejtette ki a hatását mert tárgy hó 5.-én ismét rohama lett.A roham után ismét előjöttek a lábrángások ami az elején hetente egyszer kétszer történt ,de a múlt hét elejétől sajnos már mindennaposak lettek ismét.A mólt hét szombaton ismét volt neki egy nagy rohama és azóta is napi szintű a lábrángásos görcsroham.Hozzátenném a kezdeti combo gyógyszer adagolás mellett egyszer sem volt rohama,de valószínű a szerek elvesztették a hatásukat.A kutyus 2017. decemberében lett ivartalanítva.Az étrendje elég változatos mert van amikor semmit nem hajlandó megenni és van amikor a száraz étrendtől kezdve mindent megeszik.
  Sok jót olvastam az önök termékeiről és szeretném kipróbálni mert szegény kutyus a sok gyógyszertől már zombivá változik és ezt nem szeretnék a továbbiakban.
  Ha tudna tanácsot adni,hogy milyen terméket rendeljünk és milyen adagolást folytassunk nagyon hálás lennék érte,
  Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét.
  Üdvözlettel Kovács Sándor,

 4. Kedves Doktor Úr!

  1 éves ivaros kan magyar vizslámnál 3 hónapos korában kisebb fejremegésre lettünk figyelmesek, körülbelül 2-3 hetente egyszer, ami 6-7 hónapos korára abba maradt. Levideóztuk, az orvosunk azt mondta, nem kell foglalkozni vele, majd kinövi. Májusban egy nagyobb séta után lefeküdt aludni, de elalvás előtt rángás kezdődött a testében, kb. 1,5 órán keresztül. Rögtön levideóztuk és futottunk az orvoshoz, aki azt mondta, hogy nem tud mit csinálni, figyeljük tovább és videózzuk a kutyát. Azóta májusban még egy, illetve a múlt héten 2 ilyen eset fordult elő. Az orvos azt mondta, nem adnak neki epilepszia gyógyszert, mert ez nem biztos, hogy az, illetve ritkán vannak “rohamok”.
  A rángás nem folyamatos, az egész testét érinti, és körülbelül olyan ütemű, mint amikor csuklik az ember. A kutya tudatánál van, tud menni, inni, stb. de szemmel láthatóan zavarja, mert kissé nyugtalanul sétál fel-alá. Az összes esetben elalváskor jött elő, és fél- másfél óra hosszan tartottak. Külföldi oldalakat böngészve találtam rá a mioklónusos epilepsziára, a leírást, illetve különböző videókat nézve pedig teljesen ugyanazok a tünetek. Ön mit gondol, az ilyen ritka tüneteknél is érdemes lenne kipróbálnunk az epilepszia csomagot, vagy esetleg más készítményt javasol? A kúrát utána egész életében kellene alkalmazni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Andrea! A jelzett csomag szerei minden tipusú görcsös állapot kiegészítő kezelésére jó szolgálatot tesz, megelőzésre is használható, az egészség fenntartására. Így ezt javaslom alkalmazni. Továbbá vizsgálják meg, hogy nem e kap valamilyen toxikus hatású anyagot( pl. rovarölő) ami előidézheti a tüneteket. Üdv Dr. Molnár

 5. Tisztelt Doktor Úr!

  12 éves beagle kutyánknak egyre többet fáj a lába. Pl. fekvés után nehezebben kel fel, sántikál. Fel – leugráskor felnyikkan, ha rosszul érkezik a lábára. Kérem segítsen, melyik készítményüket érdemes adni Neki, hogy könnyebben, fájdalom mentesen tudjon mozogni.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Kernreiterné

 6. Kedves Doktor Úr!
  Kutyusom 2019. 07.08 -án nagy valószínűséggel leesett a kertbe vezető lépcsőről és azóta nehézkesen jár, fájdalmai vannak. Voltunk orvosnál aki szteroidos kezelést adott neki 4 napon keresztül, majd továbbküldött minket Budapestre porckorongsérv gyanújával MR-re .
  Talán elítélendő , hogy nem viszem a kutyát azonnal Budapestre, de ez nem kevés anyagi terhet jelent számomra. Igyekszem előteremteni az összeget , de addig szükségem lenne valami olyan megoldásra amellyel legalább a fájdalmait enyhíthetem. Megrendeltem a mozgásszervi problémákra összeállított csomagot . Szeretném megkérdezni, hogy van e esély rá , hogy kutyusomnak legalább a fájdalmai enyhülnek a termékek alkalmazásával?
  8 éves , mozgékony havanese/bolognese keverék kutyus. 1,5 éve fogadtam örökbe. Nyerseztetem mióta nálam van, 4 másik kutyusommal együtt. Étvágya van, záróizmai remekül működnek. A farkát csóválja, időközönként lábra is áll. Hol jobb , hol rosszabb az állapota. Néha megemelni is problémát jelent, mert olyan fájdalmai vannak. 1 héttel ezelőtt hirtelen kezdődött, hogy mozgásképtelenné vált, ezért gondolom, hogy a kertbe vezető lépcsőről leeshetett.
  Ami ugyancsak zavar, hogy szombat óta nem volt széklete. Eddig a napi 1 mindig rendben megvolt. Már nem vagyok benne biztos, hogy nyerseznie kéne, ha ennyire nem mozog.
  Nagyon aggódom érte. Talán fontos lehet, hogy tavaly áprilisban került hozzám, majd emlődaganattal került a műtőasztalra 5 nappal később, amikor egyben ivartalanítását is elvégezték. Alultáplált volt, hiányos szőrzettel és mozgására jellemző volt a poroszkálás. Azóta életerős, kiegyensúlyozott egészséges kutya volt. Most pedig egyik napról a másikra lebénult.

  • Kedves Viki! A Mozgásszervi csomag szerei pár hét alatt a porc korongsérves kutyák zöménél jó eredményeket szokott hozni. Azonban Önök esetében egy gerinc röntgen vizsgálat mindenképpen jó lenne, mivel a korábbi emlődaganat műtét után nem zárható ki a csontáttét sem, ami a kezelés irányának változtatását igényli. Ha 30 napon belül belül nem javul jelentősen a mozgászavar akkor feltétlen vigye tovább a javasolt kivizsgálásra a kutyát, mert akkor nem fog megtörténni a várva várt javulás, ha nem megfelelő irányban kezelik. Üdv Dr. Molnár

 7. Tisztelt Doktor úr!

  Van egy 6 éves Cane Corso szuka kutyánk, akinél más másodszorra észleltünk epilepsziára utaló tüneteket. Az első kb 1 hónapja volt, kétszer egymás után. Az állat nem volt magánál, futott mind a 4 lábával fekve, habzott a szája. Ez a roham kb 1 percig tartott nála, a második rá fél órára volt, az még rövidebb ideig tartott. Szóltunk neki és magához is tért. A másik rohama tegnap éjszaka volt, szintén kétszer egymás után. Az első megint kb 1 percig tartott, a kutya viszont maga alá vizelt, a második rövidebb volt megint. A kutya utána zavart volt pár percig, ivott sokat és azóta rendben van. A kérdésem az lenne, hogy ön milyen táplálékkiegészítőt javasolna így elsőre? Valamint mint gondol, valóban epilepsziás rohamról van szó? Várom válaszát! Üdvözlettel: W. Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés