ANNOVET

 (az Annona muricata L. növény gyümölcshúsának 90%-os kivonata)

Lényeges élettani és kórtani hatásai:

 • antibakteriális (bizonyították a coli, P. aeruginosa, S. aureus, S. spp., B. subtilis törzsek esetében)
 • antivirális (herpes vírusok esetén bizonyították)
 • antifungális
 • görcsoldó, izomrelaxáns
 • gyulladásgátló, fájdalom csillapító (természetes növényi szteroid )
 • hasmenés gátló
 • antiulceratív ( fekély elleni)
 • szívtonikum
 • köhögés és asztma elleni
 • vérnyomáscsökkentő
 • ízület gyulladás csökkentő, reuma ellenes
 • vércukorszint csökkentő
 • antihepatotoxikus
 • egysejtű paraziták elleni hatás (Amöbák, Leishmaniák, Trypanosomák esetében)
 • rovarok (kullancsok, szúnyogok stb.) elleni hatás
 • bélférgek elleni
 • tumor növekedés gátló ( lásd a daganakról szóló mellékletet )
 • citosztatikus hatás ( bovine kidney cell line MDBK, human hepatoma hep G 2,2,15.37 , human kidney carcinoma CA-A498. human breast carcinoma MCF-7, human oral epidermoid carcinoma CA-9KB. stb. )

A DAGANAT TERÁPIA TÁMOGATÁSÁNAK TERÜLETÉN:

Hatásmechanizmus:

Gyakorlatilag az összes rosszindulatú daganat anaerob anyagcserét folytat. Vagyis a glükózból 2 molekula ATP-t nyer (adenozin-trifoszfát – egy univerzális energiaforrás a biokémiai reakciókhoz).

Az egészséges sejtek energianyerése oxidatív foszforilációval történik, oxigén jelenlétében 37 molekula ATP keletkezik a glükózból (enzimatikus égési folyamat). Vagyis a testi sejtek rengeteg energiához jutnak. Az Annovet hatóanyagai különböző utakon csökkentik az ATP szintézist a szervezetben (lásd az alábbi folyamatok által), ezért a malignus tumorok sejtjei és az anaerob metabolizmust folytató organizmusok (anaerob, mikroaerofil baktériumok és egyes parazita fajok) számára annak alkalmazása halálos. Az egészséges sejteket – azok fölös energiái miatt – jelentős mértékben nem károsítja.

A gátlási folyamatok az alábbi módokon történnek:

 • Az Annona muricata L. acetogeninjei erősen gátolják a daganatsejtekben a NADH oxigenáz enzim működését, így a daganat sejtek ATP szintézisét blokkolják.
 • Megakadályozzák a sejtekben az ubiquinone ( koenzim Q10) oxidoreduktáz működését. Ez gátolja, hogy a sejtek mitochondriális elektron transzport vagyis oxidatív foszforiláció ( glükóz bontás) útján energiához jussanak. Ez a gátló hatás az anaerob és microaerofil baktériumok és paraziták esetében súlyos energiahiányhoz vezet. Ez az ATP éhezés a daganat sejtek apoptózisához

( programozott sejthalál ) vezet. E gátló hatás az aerob sejtekben csak kevéssé tud érvényesülni.

 • Gátolják a P-glycoprotein pumpa ( ez a pumpa biztosítja a kemoterápiás szerek kiürítését a rezisztenssé váló ráksejtekből ) működését, mely a multidrog rezisztens (MDR) daganat sejtek kialakulásáért felelős.
 • Indukálják a programozott sejthalált a Bax és Bad aktiválása révén, de nem aktiválják az apoptózis blokkoló Bcl-2 vagy Bcl-xL fehérjéket.
 • Anti-mutagén( gátolja a DNS rendellenes sejtosztódási folyamatait )
 • Anti-angiogén(megszakítja a daganatok véredényekkel való ellátásának a folyamatát ) Ezáltal is lassítja a tumorok növekedését.

Terápiás lehetőségek a tumor terápiában:

 • Daganat lokalizációja alapján: Szinte minden típusú növedékek és daganatok melyek az agy, csont, szív, máj, vese, húgyhólyag, bőr-, gyomor-, szem, fül, orr, száj , íny, nyelv, végtagok, petefészek, méh, emlő, vastagbél, tüdő, hasnyálmirigy, húgyhólyag területéről indulnak ki.
 • Daganatok a tumor tipusa alapján:, Carcinoma, adenocarcinoma, fibroma, lipoma, mastocytoma, sarcoma, histiocitoma, adenoma, ciszta, polip, szemölcs, papilloma és epulis.
 • Multi drog rezisztens (MDR) tumorok

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: Invazív behatolás a tumor állományába (biopszia, sebészeti kimetszés, spontán megnyílás) azt eredményezheti, hogy a tumor egy része megváltoztatja az energianyerési formáját, mivel a környező szövetek egészséges sejtjeinek orgenallumait              ( mitokondriumok) beolvasztja a daganatsejtek egy része. így hatékonyabb energianyerési lehetőséghez jutnak. Mely által a daganat akár 10x gyorsabban kezdhet el nőni. Továbbá az áttétek képződésének az esélye is megnő az invazív beavatkozások következtében.

Amennyiben a daganatnak klasszikus citosztatikus, sugárkezeléses és/vagy sebészeti eltávolítását végeztük el, ebben az esetben is sikerrel alkalmazható a daganatok devitalizálására, az őket ellátó véredények növekedés gátlásával.

 

Tumor gátló hatás nem várható, ha az Annovetet már invazív tumor kezelés után alkalmazzuk (kivéve a metasztázisokat amelyek már a műtét előtt keletkeztek). Továbbá, ha a daganatot  biopsziával szúrtuk vagy spontán megnyílt tumor esetében. Ez utóbbi esetben azonban érdemes megpróbálni az alkalmazását, mivel némi valószínűsége van annak, hogy a spontán megnyílás alatti nekrotikus folyamatok az egészséges sejteket nem érintették.

 

Adagolási megfontolások:

Bármely tumor gyanus elváltozás ( csomó, lipoma, szemölcs, ciszta stb.) felfedezése után azonnal javasolt elkezdeni az ANNOVET adagolását 2 csepp/ 10 ttkg/nap dózisban.

Ezt 3 héten át folytatjuk, majd 7 napra megszakítjuk a kezelést a bélflóra állapotának a teljes visszaállítása miatt.  A PROBIOVET folytatódjon és a CYTOVET  menjen ez alatt a hét alatt.

Így kell folytatni 3hét-1 hét-3 hét váltásban a szereket, amíg a daganat teljesen el nem tűnik.

Kisebb daganatok estében ez körülbelül 3 x 3 hét adagolási időtartamot vesz igénybe.

Nagy méretű vagy áttétes daganatok esetében akár 6 hónapig is eltarthat a folyamat.

Az Annovet sikeres citosztatikus hatásának a feltétele a daganat integritásának a tartós megőrzése!

A műtét vagy biopszia után a tumorsejt befogadhatja a sérült egészséges sejtek sejtalkotóit. Főként a mitokondriumokat amelyek a sejtek energianyerésért felelősek. Így a rosszindulatú daganatok pazarló anaerob metabolizmusa, át tud alakulni egy sokkal hatékonyabb aerob anyagcserére, így az ANNOVET elveszti a kontrollt felette. Ez teljesen hatástalaníthatja a citosztatikus hatását. Ezért nem kívánatos semmilyen műveletet sem végezni, amely megbontja a daganat integritását.

 

Milyen folyamatok történnek a kezelés alatt:

Első 3 héten: Az eredetileg hideg daganat környékének jelentős duzzanata, felmelegedése várható (gyulladásba kerül) és a tumor karaktere megváltozik ( ultrahangos képen oldódnak határai).

A következő 3 hétben észrevehető mértékben csökken a daganat mérete. Ilyenkor még szükséges a további alkalmazás, amíg az teljesen el nem tűnik.

Ha a daganat mérete az első  3 hetes alkalmazás után nem változik, akkor valószínűleg jóindulatú daganat vagy gyulladás okozta a tumort. Ez esetben választható az esetleges sebészeti beavatkozás ( mely lézer vagy termikus szike lehet, mert ezekkel az egészséges sejtek sérülése minimalizálható) vagy más kezelés.

A kezelés ideje alatt végig a bélflóra regenerációjának biztosítása céljából PROBIOVET alkalmazása javasolt. Fontos azonban , hogy a beadása az ANNOVET aplikációja után legalább egy órával történjen meg.

Az első 3 héten a tumorok bomlástermékei mérgező hatásokat is kifejthetnek az állati szervezetben. Ezek káros hatásait könnyítendő, REGAVET adagolása indokolt az első 3 hétben feltétlenül. Főleg carcinómák esetén a KOROVET is jó hatású a Regavet helyett vagy utána alkalmazva.

Az ANNOVET alakalmazásának idején még a legkisebb műtétek végzését is halasztani kell lehetőség szerint, hogy a sejtes immunitást semmivel se zavarjuk meg!

 

Figyelmeztetések:

 • Coenzim Q10-val eg időben nem szabad adni, mivel egymás hatását kioltják
 • A Cytovet hatástalanítja az Annovetet. Ezért Cytovet nem adható együtt ANNOVETtel! Az Annovet acetogeninjei savas jellegűek és a Cytovet humátjai  inaktiválják azokat.
 • Azonban az Annovet adásának szüneteiben, minden 4. héten menjen a CYTOVET.

 

Az ANNONA MURICATA L. eddig izolált gyakoribb hatóanyagai ( Annonaceous acetogeninek ): annocatalin, annohexocin, annomonicin, annomontacin, annomuricatin A & B, annomuricin A – E, annomutacin, annonacin, annonacinone, annopentocin A- C, cisz-annonacin, cisz-corossolone, cohibin A – D, corepoxylone , coronin, corossolin, corossolone, donhexocin, epomuricenin A & B, gigantetrocin, gigantetrocin A & B, gigantetrocinone, gigantetronenin, goniothalamicin, iso-annonacin, javoricin, montanacin, montecristin, muracin A – G, muricapentocin, muricatalicin, muricatalin, muri- catenol, muricatetrocin A & B muricatin D, muricatocin A – C muricin H muricin I. muricoreacin, murihexocin 3. murihexocin A – C, murihexol , murisolin, robustocin, rolliniastatin 1 & 2, saba-Delin, solamin, uvariamicin I & IV, xylomaticin.

 

Összeállította a cseh gyártó információs anyagai alapján: Dr. Molnár Gábor Miklós