Az iparilag előállított száraz takarmány keverékek adása igen elterjedt a kutyatartók körében.
E keverékek igen könnyű feladattá teszik a gazdák számára az ebeik etetését. Nem szükséges fagyasztó, mosogatásra sincs szükség, így igen népszerű. Az ezzel járó többlet költség pedig igazán eltörpül a sok „előny” mellett. Gondolják sokan.
De nem minden olyan, mint amilyennek először látszik! Ismerjük az ősi igazságot és ez ebben az esetben sincs másként.

Nézzük, meg milyen hátrányai lehetnek a száraz keverékek etetésének kutyáink egészségi állapotára:

Elsősorban az antioxidánsoknak nevezett vegyületcsoport a fő probléma okozó.
Ezek megakadályozzák az összetevők zsírjainak és fehérjéinek a bomlását. Azonban ez a kedvezőnek gondolt hatás a visszájára is fordulhat. A takarmánnyal ez mindenképpen bekerül a kutya emésztőrendszerébe és ott kiejti nem kívánatos mellékhatásait. A bélflóra hasznos baktériumait is pusztítja és sok igazolt kellemetlen hatással rendelkeznek főleg allergiás reakciók és bőrreakciók alakulhatnak ki.

Melyek ezek a hatóanyagok?

  1. butil-hidroxi-toluol
  2.  butil-hidroxi-anizol
  3. alfa-tokoferol (ezt nem hívják mesterséges tartósítószernek, pedig sok kellemetlen hatása lehet és génmódosítással állítják elő)
  4. etoxikvin (gumi antioxidáns)
  5. propil-gallát

1. butil-hidroxi-toluol

Arra érzékeny embereknél a BHT gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki. Kozmetikumok esetében ismertek a BHT hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.
A butil-hidroxi-toluol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ez idáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHT a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.3 mg/kg

 

2. butil-hidroxi-anizol

A BHA gyorsan lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetben. Arra érzékeny embereknél gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki.
Kozmetikumok esetében ismertek a BHA hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.
A butil-hidroxi-anizol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHA a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.5 mg/kg

 

3. alfa-tokoferol (szintetikus E vitamin)

Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony alfa-tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét. Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol-adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
A vitaminként ható tokoferolra vonatkoztatva 0,15-2 mg/ttkg

 

4. etoxikvin

Már emberi felhasználásra betiltott antioxidáns, a tápokban azonban betiltott valószínűleg rákkeltő vegyület, melyet autó gumik repedezésének gátlására fejlesztettek ki. 1989 óta van a száraz eledelekben. Azóta a sok elvesztett per hatására sok vezető száraz eledel gyártó kivonta a forgalomból.

 

5. propil-gallát

A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
1.4 mg/kg az összes gallátra számolva

Ezeket a káros hatásokat a természetes alapanyokból készülő méregtelenítő hatású CYTOVET caps. és a probiotikus hatású és rostpótló PROBIOVET caps. tudja jelentősen ellensúlyozni.

Dr. Molnár Gábor Miklós