Táppal eteti kedvencét? Gondoljon a Probiovetre!

Takarmányozás száraz tápokkal

Táppal eteti kedvencét?Széles körben elterjedt az állatok takarmányozásában az iparilag előállított kész granulátumok (tápok) etetése. A száraz tápok önmagukban nem károsak az állati szervezet számára, de takarmányok megpenészedésének elkerülése érdekében tartósítószereket, valamint egyéb kémiai anyagokat kevernek hozzá. Önmagában nem káros, azonban a vastagbél hasznos bélflóráját teljesen tönkreteszi /Dysbiózis alakul ki/. Az állatoknál kb. 2-4 év múlva különböző problémák alakulhatnak ki; fogkövesedés, rossz lehellet, ekcéma, fülgyulladás, bőrkiütés, vese-és májelégtelenség, rákbetegség.

Ebből a szempontból és más negatív tapasztalatok miatt a kistestű fajták esetében csak csemegeként adják, tartsanak szünetet!

A nagyipari takarmányozásnál a konzerveket ajánlják, de hosszú távú etetés az emésztőrendszer megterhelését eredményezi.

A nagytestű kutyák etetése során elkerülhetetlen, hogy ne adjanak granulátumot. Ebben az estben adjanak Probiovetet, hogy megóvják a bélrendszer egészséges bélflóráját.

Megelőzés képen a kutyáknál 40 kg-os súlyig elegendő este 1 tabletta, 40 kg felett este 2 tabletta. A dysbiózis megakadályozása érdekében évente kétszer Regavet adása ajánlott. Három héten keresztül, minden 10kg súlyra naponta 2×1 cseppet.

Más preventív lehetőség ha Cytovetet adnak évente 2x ( naponta 1 tabletta 30 kg súlyig, nagyobb súlyú állatok esetében naponta 2×1 tabletta folyamatosan 3 héten keresztül).

A kutyák diétájának az alapja

Az étrendjük 70%-át nyers, esetleg főtt (elég, ha rövid ideig főzzük) hús és csont alkossa. Ha az állat eddig nem kapott ilyet, akkor először alaposabban főzzék meg. Eleinte csak minimális csontot adjanak, majd fokozatosan növeljék az adagjukat. Az ásványi anyag tartalma, segíti az emésztőrendszerük működését.

Az étrendjük 10%-át nyers, esetleg főtt állati belsőségek ( máj, lép, vese, szív stb.) tegye ki. Nyers etetéskor a féreghajtás különösen nagy odafigyelést igényel. Továbbá a húsfélék, húsvizsgáló által előzetesen bevizsgált forrásból származhat ( humán boltok hálózata ).
Keményítő tartalmú eleség (főt tésztafélék, rizs, pehely és egyéb gabonafélék) az étrendjük maximum 10%-át tegye ki, de e nélkül is jól megvannak.

A jól megfőzött és zsiradékkal ízesített zöldségfélék a napi adag 10%-át tegye ki.

Nyers zöldségekkel nem ajánlott etetni, hanem hagyják, had legeljen. A megfelelő emésztés érdekében szükségük van rá.