A bőrbetegségek a leggyakoribb betegség csoport, amivel a gazdik állatorvosukat felkeresik.

Milyen tünetek esetén fordulnak állatorvoshoz?

Általános szőrhullás, fénytelen, törékeny szőrzet, foltokban kihulló szőr, sokszor erős csillapíthatatlan viszketés bolhával vagy anélkül, makacs fülgyulladás, avas, bűzös szagú testfelület stb.

A helyes kezeléshez az állatorvos felállítja a diagnózist, melyhez vizsgálatokat végez (fizikális, bőrkaparék, tenyésztéses, vérvizsgálat, hormon és anyagcsere vizsgálatok, biopszia, stb.)

 

Szerződött laboratóriumunk a VETLABOR (www.vetlabor.hu ), speciális vizsgálatokat végez az Energyvet készítményeket alkalmazó állatorvosok számára, melyet különösen hormonális eredetű ( pajzsmirigy, mellékvesekéreg ), szénhidrát anyagcserezavarok ( látens cukorbetegség ) esetén javaslunk igénybe venni.

Ha feltételezzük, hogy helyes diagnózishoz jutottunk, akkor a kezelés is eredményes lesz.
Ha azonban a diagnózis egy másodlagos kórokozó (gomba, baktérium, atka, stb.) szerepét állapítja meg és a kezelés csak ennek a másodlagos tünet okozó ágensnek az eltávolítására irányul, akkor csak az okozatot szüntetjük meg jó esetben, az okot nem tártuk fel és nem is kezeltük, így a tartós javulás el is marad. Pl. a szőrtüszőatka elleni szerekkel pusztítjuk az
atkát, de a sejtes immunitást blokkoló tényezőt nem tártuk fel és nem oldottuk meg. Így mindig ki fog újulni, amikor a kiváltó tényezők újra az előtérbe kerülnek.

Továbbá a bőrbeteg kedvencek kezelésénél sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy amikor kezeljük őket, akkor sok esetben kezdeti rövid távú javulás után nem folytatódik, a javulás a teljes felépülésig vagy visszaesés következik be az állapotában.
Így sokszor a gazdik a részben hatékony gyógymódot is felfüggesztik vagy elvesztik a bizalmukat és kitartásukat, amelyet a kolléga által javasolt kezelésbe helyeztek.

 

Vizsgáljuk meg honnan ered a bőrbetegségek elsődleges kiváltó oka:

A bőr állapota mindig szorosan összefügg a vérszérum állapotával. Amennyiben az tiszta, idegen és mérgező anyagcseretermékektől mentes, akkor az elsődleges kiválasztó szervek (máj, vese, bél) a vért és a nyirkot tökéletesen meg tudják tisztítani a szervezetet a sejtjeik számára toxikus anyagcseretermékektől, toxinoktól. Amennyiben a káros anyagcseretermékek, toxinok mennyisége túl nagy terhet ró az elsődleges kiválasztó szervekre, úgy az állati szervezet igénybe veszi a másodlagos kiválasztási utakat (faggyúmirigyek, nyálmirigyek, nyálkahártyák nyálkái, savóshártyák savói, nyirok stb.) vagy az egészséges sejtek citoplazmájába zárványok formájában eltárolja őket.

Mivel a vér és a nyirok állapota a bélben történő emésztés tökéletlenségétől ered, továbbá a külvilágból az állati szervezetbe jutó toxikus anyagok jelentős része is a bélcsatornán keresztül lép be a szervezetbe, így a kezelést itt kell kezdeni. Vagyis, mivel a bőrbetegségek zömének oka a bélrendszerből ered, így amíg az ottani emésztési zavarokat, mérgezettséget, nem kezeljük hatékonyan és a kóros bélflórát / E. coli, Salmonella, Candida stb. / nem állítjuk vissza a megfelelő állapotba, addig nem várhatunk tartós javulást.

Vagyis pl. ekcémánál, nem elég az allergiát kezelni, hanem a bélrendszert is szükséges, csak az egészséges bélflóra helyreállítása és a méregtelenítés elvégzése után lehetünk eredményesek, az alábbi elvek figyelembe vételével:

1. Bélflóra káros flórájának eliminálása. Erre alkalmazható az IMUNOVET (antibakteriális és antimikotikus hatóanyagok, bélgyulladás csökkentő hatás)
2. A takarmánnyal a bélbe kerülő vagy az ott keletkező toxikus anyagok (tartósító szerek, színezékek, aroma anyagok, gombatoxinok, peszticid maradékok, nehézfémek stb.) megkötésére és eltávolítására adhat gyógyírt a CYTOVET.
3. Az anyagcsere folyamatok stabilizálására és a méregtelenítés támogatására a REGAVET.
4. Bélflóra helyreállítása, táplálása pedig PROBIOVET (A hasznos bélflóra helyreállítása, táplálása.) készítménnyel lehet eredményes.
5. A bél toxikózis következtében kialakult immunzavarok / emésztőszervi panaszok, allergia, autoimmun folyamatok /kezelésére, a sejtes immunitás megfelelő mederbe terelésére, táplálására alkalmazható a VIROVET.
6. A szövődményt okozó bakteriális, gombás, atkás folyamatok kezelésére kiváló lehetőséget kínál az EPIVET gyógysampon.
7. A bőr egészséges újjáépüléséhez szükséges vitaminok, makro és mikroelemek biztosítására és az allergiás reakciók megnyugtatására kiváló a SKELEVET és az OMEGAVET, a FYTOVET.

A kezelés hatékonyságát, súlyos esetekben nagymértékben növeli a táplálkozás átalakítása, iparilag előállított antioxidánssal kezelt tápok eltávolítása az étrendből!

Dr. Molnár Gábor Miklós