Sok kutyának a szőrzete vöröses barna festődésűvé válik a szemük alatt és a végtagjaikon. Ez akkor fordul elő leggyakrabban, amikor a könny tartósan megnedvesíti a szőrt a kutya szeme körül és a száj környékén vagy a nyál tartósan megnedvesíti bundájukat, ott ahol nyalogatják a lábukat, főleg a mellső lábaikat.

 

Mi okozza a kutyák foltjait?

Ezt az elszíneződést az úgynevezett porfirin okozza. A porfirinek olyan szerves vegyületek, amelyek a vas tartalmú hemoglobin termelődéséhez szolgáltatnak előanyagot. Ez a hemoglobin ( vérfesték) lebomlási terméke, mely a májban termelődik speciális máj enzimek segítségével. Amennyiben ezek a máj enzimek károsodnak ( valamely toxikus hatás következtében) vagy a vörös vérsejtek szokésosnál nagyobb mértékű szétesése miatt, akkor nagyobb mennyiségben képződnek ezek a hemoglobin lebontási termékek ( így a porfirin is), melynek képződésével nem bír egyensúlyt tartani a vizeleten és székleten keresztüli kiválasztás, így a vérben nagyobb mennyiségben lesz jelen és megszínezi a vizeletet, a székletet, a nyálat és a könnyet is. A porfirinek elsősorban az epe és a bélrendszer útján választódnak ki, de a kutyák jelentős mennyiségű porfirint választhnak ki a könnyeken, nyálon és vizeleten keresztül, ha vérsavó nagyobb mennyiségben tartalmazza ezeket, melyek elszínezik vörös vagy barna színűre a szőrzetet. Sokszor az elváltozások rozsda színűek, melyek a hemoglobin anyagcsere zavara miatt jelennek meg a normálisnál nagyobb mennyiségben a testváladékokban.

Az erős könnyezés és a nyalogatás hajlamosítja a kutyát, hogy a nyálában és könnyeiben lévő porfirinek megszinezzék a szőrt.
Ha sokáig érintkeznek a porfirinek a szőrzettel azok szinte beívódnak a szőrzetbe és szinte alig lehet eltávolítani, miután kialakult.

 

Kezelési lehetőség

Mint már több sikeres eset is bizonyítja a CYTOVET capsula tartalma, mint hatékony méregtelenítő hatású szer (1 caps/100 ml klórmentes vízben feloldva és napi 3 alkalommal a könnyező szemet és a környező színes szőrzetet öblögetni vele ) sikeresen megoldja a szőrzet elszíneződési problémákat. A szer szájon át való alkalmazása fokozza a hatását, mivel az a vérben keringő porfirinek kiválasztandó mennyiségét a bélrendszer felé irányítja, így a könnyben és a nyálban kevesebb lesz a szintjük. További fontos segítség még a RENOVET cseppek ( 3×1 csepp/10 ttkg 3 hetes kúrákban ) használata, mivel az a porfirinek vesén keresztüli, vizelettel történő kiválasztását serkenti. További fontos segítséget nyújt a porfirinek normális úton történő kiválasztásának segítése az Emésztőenzimek & Probiotikum komplex étkezésekhez való adagolása. Az oktani kezelést segítheti a májfunkciós zavarok kezelésére alkalmas kiegészítők: LIVER DETOX, CHITOSAN, LIVER SUPPORT TMG.

Dr. Mike Paul írása alapján szerkesztette Dr. Molnár Gábor Miklós

CYTOVET

9900 Ft

RENOVET

7900 Ft

LIVER SUPPORT TMG

Májműködés támogató

6500 Ft