Visszatérő viszketegség, SEGÍTSÉG!

Valamelyik tünetet mutatja a kutyád?

  • Krónikus viszketés?
  • Vakaródzás?
  • Szőrhullás?
  • Visszatérő fülgyulladás?
  • Bőrfertőzés?

Diagnózis: Valószínűleg allergia vagy specifikus atópia.

Ez a leggyakoribb ok, ami miatt a gazdáik elhozzák egy állatorvosi rendelőbe kutyáikat. Továbbá ez hangzik el kérdésként is a leggyakrabban, hogy miért?

 

Mit tudsz tenni, hogy segíts?

– Először is a háttérben meghúzódó külső parazitás ( bolha, atka, demodex ) és szövődményes gombás, bakteriális fertőzést kell diagnosztizálni vagy kizárni, majd pozitív esetben ezt kell megszüntetni. E nélkül nem lesz eredményes a kezelésünk.

 

Itt van néhány specifikus kezelési módszer, aminek az alkalmazását érdemes fontolóra venned:

Immunrendszer kiegyensúlyozott működésének helyreállítása. Az allergiáknál az un. humorális immunválasz túlsúlyba kerül a sejtes immunválasszal szemben. Ezt segíthetnek visszaállítani bizonyos anyagok. Így a nyomelemek FYTOVET cseppek, vitaminok MULTIVIT MEGA C kapszula, KRILL OMEGA D3K2 gél,  gyógynövények VIROVET.

Zsírsav kiegészítők nagyon hasznosak, mivel csökkentik a gyulladást. Az Omega-3 zsírsavak a legfontosabbak. Ezeket a jó minőségű halolajakból juttathatjuk be kedvencünk takarmányába. Nagyon jó és olcsó forrás a lenolaj. A lényeg az, hogy egy elég magas dózisban adjuk, hogy hatékony legyen. Kutyáknak az ideális dózis 1 evőkanál /25 ttkg. A macskák nem képesek lebontani a lenolajat, úgyhogy nekik feltétlenül folyékony halolaj kiegészítésre van szükségük. További forrás még a ligetszépe olaj. Én a KRILL OMEGA D3K2 gélt, az OMEGAVET cseppet és a SKELEVET kapszulát javaslom. Melyek a táplálékkal bevitt Omega 3 zsírsavak hasznosulását is fokozzák és halolaj tartalmuknál fogva maguk is pótolják a hiányzó esszenciális zsírsavakat.

Probiotikumok. Lactobacillus baktériumok találhatók a természetes, natúr joghurtokban. Azonban ez csak a hasznos flóra egy részét képes pótolni. Az enterococcusok a joghurtból hiányoznak. Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy probiotikus kiegészítő használata a placebó csoporthoz képest hogyan változtatja meg az ekcéma előfordulási gyakoriságát csecsemőkben. (ez a gyermekek leggyakoribb allergiás bőrbetegsége). Több mint 1000 terhes nőt választottak ki véletlenszerűen, és az anyák 50%-a probiotikumot szedett, és gyermekeik is szedték 2 éves korukig. A probiotikumot fogyasztó anyák gyermekei 30% -kal kisebb valószínűséggel mutatták az ekcéma tüneteit.
A lényeg az, hogy ha van egy allergiás kedvenced, akkor legalább 90 napig kellene őket probiotikumok hatásának kitenni, hogy tudjanak segíteni. Ebben segítenek az EMÉSZTŐENZIMEK & PROBIOTIKUM és a  PROBIOVET kapszula.

Gyógynövények. Van néhány gyógynövény, amelyek adagolása segíthet a tünetek enyhítésében: pl. édesgyökér, kamilla, kurkumin. Egy kettős-vak vizsgálatban összehasonlították a 1% és 2% édesgyökér gél hatását placebo géllel szemben az ekcéma tüneteinek a kezelésére. Két hét után, mind az 1% és 2% édesgyökér gél hatékonyabbak bizonyult, a placebo gélnél.
A VIROVET és a GYNEVET cseppek az édesgyökér kivonatát is tartalmazzák, ezért is van jelentős hatásuk a bőrbetegségek kezelésében.
Egy másik vizsgálatban a kamilla krém hatását, 0,5%-os hidrokortizon krémmel és placebo krémmel hasonlították össze. Két hét elteltével a kamilla krém hatékonyabb volt, mint a hidrokortizon krém!
Remek lehetőség a gyógynövények használatára az EPIVET gyógysampon. Mely az esetek többségében jelentős viszketéscsökkentő hatással is bír.

Méregtelenítés szerepe. Számos az állati szervezet számára káros anyag kerül kapcsolatba kedvenceinkkel. Antibiotikus hatású készítmények, színezékek, tartósító-, antioxidáns-, gyomírtó-, rovarölő-, állagjavító-, oldó-, szerek, nehéz fémek, ólom, higany,aluminium, cadmium stb. Ezek az állat bélflóráját és a testi sejtjeit is károsítani képesek. Ezeket folyamatosan ki kell üríteni a szervezetből. Erre két fő út áll rendelkezésre. Az un. humátok CYTOVET kapszula formájában. Ezek intelligens molekulák és megkötik a fent felsorolt méreganyagokat és sejtekhez kötött formájukat kihozzák onnan ( még az idegrendszerből is) és a méregtelenítő szervek ( máj, bél, vese) kiürítik azokat a szervezetből. A kiürítő szerveket a REGAVET cseppek segítik munkájukban.

Takarmányozás minősége. A takarmánykeverékekben lévő tartósító szerek és antioxidánsok elkerülése, mivel ezek a nem kívánatos csírák elszaporodását hivatottak meggátolni. DE sajnos ezek kedvencünk bélrendszerébe bejutva az ott élő hasznos mikroflórát is károsítják, ez pedig káros az immunrendszer megfelelő támogatásának és a baktériumok által termelt vitaminok megtermelésének hiánya miatt.
Fontos még megemlíteni a gyorsan bomló szénhidrátok káros szerepének problémakörét. Ezek csak részben képesek cukrokká bomlani a bélben így azok maradékai az erjesztő baktériumok martalékává lesznek és ott káros alkoholokká, aldehidekké alakulva kifejtik károsító hatásukat, nem ritkán tartós emésztési zavarokat okozva. Nem is beszélve a véráramba kerülő egyszerű cukrok inzulintermelést kiváltó hatásáról, ami a kóros testsúly kialakulásához és egyéb következményes főleg hasnyálmirigyet és az ereket érintő kórképek előidézéséhez vezethet. Ezeket a hatásokat az EMÉSZTŐENZIMEK & PROBIOTIKUM és a PROBIOVET kapszula, a REGAVET és a GYNEVET cseppek képesek ellensúlyozni.

Viszketés csillapítás. Közvetlen eredményt érhetünk el az EPIVET gyógysamponnal történő mind sűrűbb ( heti 2x ) alkalmazásával és a FYTOVET tömény oldatával! a viszkető terület néhány cseppel való megnedvesítésével. Ez az ideg végződéseket nyugtatja és a kezelés kritikus időszakaiban átsegíti az állatot a súlyos irritáción.

Láb mosás. Rendszeresen mosd meg a kutya mancsát azután amint a szabadban tartózkodott. Ez az egyik legjobb módja, hogy csökkentse a viszketést. Mivel ez lemossa a kültéri allergének zömét a bőrről. Egy nedves ruhával végezheted vagy beleállíthatod egy tál vízbe a kis testű ebed.

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos