Mi tehetünk az ízeltlábúak okozta veszélyek megelőzése és kezelése érdekében?

anovet 1Szúnyogok kullancsok csípésének megelőzésére az ANNOVET 2 ml/100 ml arányú oldatával történő spray adhat természetes alternatívát. Ezt az aktuális séta előtt kell az állat testfelületére fújni, kivejezetten a végtagokra is. Az ANNOVET hatóanyagai annyira erősen hatnak ízeltlábúakra, hogy rovarirtásra is használják oldatát szerte a trópusi területeken. Fontos hatása még az egysejtű paraziták ( Ilyenek a Babesiózist okozó fajok is ) okozta kórképek megelőzésében is van, mivel azokat szelektíven képes gátolni. További kedvező hatása még, hogy a microfiláriákat ( mely családba tartozik a kutya szívférgesség okozója is ) képes fejlődésükben gátolni.

Másik alternatíva az illó olajos nyakörvek használata, mely  rövid szőrű kutyákon és cicákon eredményesebb.  Jó szolgálatot tehet az esszenciális illó olajok keveréke, melyből 1-2 %-os oldatot kell készíteni és azzal spray-zni  naponta minimum két alkalommal a védeni kívánt állatot. Hasznos illó olajok, főleg keverékben a kullancsok, bolhák, szúnyogok állatra kerülésének megakadályozásában a  muskátli, macskamenta, kakukkfű, a citromfű illó olajai. Figyelem! A fentebb megadott töménységnél sűrűbb oldatot nem szabad használni. Amennyiben irritációt észlelünk, azonnal meg kell szüntetni az alkalmazásukat. Megjegyzem, hogy tökéletes 100 %-ios védelmet ezek a módszerek nem nyújtanak, néha még gondos és szakszerű alkalmazás mellett is megtelepedhet 1-1 kullancs, főleg erősen fertőzött területeken. E módszerek előnye azonban az, hogy az állat sejtes immunitását magas szinten tarthatjuk ezek alkalmazása mellett, mivel ezek az anyagok nem rombolják azt le. Így még fertőzött kullanccsal való találkozás esetén is kis eséllyel ered meg a véglény fertőzés.

A méhek, darazsak, a szúnyogok szúrólegyek szúrása esetén, szinte azonnali segítséget nyújt az IMUNOVET helyileg és egyidejűleg belsőleg történő alkalmazása. Ez megakadályozhatja a gyulladásos és az allergiás reakciókat is. Sikeresen alkalmazható még a SKELEVET gyulladáscsökkentő és allergiás reakció megelőző hatása is. Esti séták hegyi rétek, tavak és vízfolyások környékén valóban csodálatosak ezekben a napokban. Azonban ezeken a helyeken kedvenceinket vérszomjas rovaroktól számos támadás éri. A GYNEVET-et belsőleg, hosszú távon alkalmazva elérhetjük, hogy visszataszítóan hasson állatunk bőre a rovarok számára. Ezt kombinálva az EPIVET gyógysampon legalább két hetenként való használatával, viszonylag megbízható védelmet biztosítanak a kártevők ellen. Az EPIVET megelőzi még a „házi” paraziták a bolhák invázióját is. Továbbá bizonyos védelmet nyújt hozzávétőlegesen 14 napig a szúnyogok és kullancsok inváziója ellen is. Biztos hatást a megfelelően végzett – hetenként egyszer – alkalmazott fürdetés adhat.

Dr. Molnár Gábor Miklós