A kutyák és főleg a macskák, főleg idős korukban gyakran szenvednek veseelégtelenségben, ami fokozott vizelet mennyiségben és erős szomjúságban nyilvánul meg, súlyosabb esetkben teljes étvágytalanság, hányás, bűzös lehelet.

Mely tényezők és készítmények segíthetnek stabilizálni, esetleg szinten tartani a már kialakult vesekárosodást?

 • Rendszeres laboratóriumi ellenőrzés (cisztatin c, karbamid, kreatinin, vérkép), hogy lássuk milyen etetéssel milyen változásokat, eredményeket érünk el a legfontosabb a vesét mérgező anyagok további adásának megszüntetése! (otthon előkészített eleség preferálása)
 • Többször kevés adaggal etetni, hogy a vér bomlástermékekkel való terheltsége ne mutasson magas kiugróan emelkedő értékeket. (nyers etetés)
 • Könnyen emészthető, a fehérjéket koncentráltan tartalmazó étel adása, ezekből azonban sűrűn keveset szabad adni! NEM SZABAD EGYSZER SEM BEETETNI! Ez urémiás krízishez vezet és tönkreteszi, amit nehezen felépítettünk!
 • A bélflórát folyamatosan magas aktivitási szinten kell tartani. (nyers etetés, csak amennyiben a gyomor és a bél emésztőenzim termelése nem károsodott nagy mértékben ) PROBIOVET kapszula, továbbá az emésztést támogatni, hogy minél tökéletesebb legyen a lebontás Emésztőenzimek & Probiotikum komplex
 •  Folyamatosan támogatni a vesét munkájában REGAVET cseppek, mivel a Renovet erősen vízhajtó hatású így azt mellőzzük a kezelés során. A RENOVET készítmény mivel vizelethajtó hatóanyagokat is tartalmaz, ezért növelheti a folyadékveszteséget. Így szükség van egy REGAVET-tel történő előzetes kezelésre, mivel az segít helyreállítani a vese szöveteinek anyagcseréjét. 3 hétig tartó REGAVET kúra után egy hét szünet, majd lehet kezdeni a vese működést támogató RENOVET-et.
 •  Támogatni a szervezet méregtelenítő folyamatait, főleg a vesekárosító nehézfémek higany, ólom, kadmium, gomba toxinok, enterotoxinok, antioxidánsok stb. megkötése CYTOVET kapszula. A szervezetbe kerülő méreganyagok megkötését már a bélben el kell kezdeni és a vérkeringésben célszerű folytatni. Ebben vannak nagy segítségünkre a humátok, melynek 98%-os koncentrációjú formája a CYTOVET, melyet célszerű tartósan adagolni vesebeteg állatainknak, hogy tehermentesítsük a veséket a tartósan rájuk zúduló toxikus anyagoktól.
 • A máj méregtelenítés támogatása REGAVET cseppek
 • Az idősebb állatok esetében, és ha gyors segítségre van szükség alkalmazható a KINGVET, mivel nem fokozza a vizeletürítést és biztonságosan helyettesíthető vele a RENOVET, anélkül, hogy előzetesen adni kellene a REGAVET-et.
 • Nyomelemek pótlása a megfelelő immunrendszer és enzimrendszer működéshez FYTOVET cseppek. Nagy haszna van a megfelelő nyomelem ellátásnak is a kutya és macska vesebetegség megelőzésében és kezelésében. Erre a célra a FYTOVET nevű készítmény szolgáltat jó lehetőséget, a bélből jól felszívódó, kolloidos nyomelem tartalmával.
 • Magas vitamintartalmú ás antioxidáns tartalmú kiegészítők adagolása MULTIVIT MEGA C komplex
 • Fertőzéses (vírusos, bakteriális vesegyulladások) eseteknél az IMUNOVET cseppek adása alkalmazható sikerrel, tapasztalataim szerint.

Ha mindezeket betartjuk, akkor még sokáig élhet a kutyánk és macskánk vesebetegként, amit több példa is bizonyít. Azonban ha egyszer is megsértjük fenti szabályokat, akkor urémiás krízis alakulhat ki, ami sokszor végzetes következményekkel járhat.

 

Dr. Molnár Gábor Miklós állatorvos