A kutyák és főleg a macskák, főleg idős korukban gyakran szenvednek veseelégtelenségben, ami fokozott vizelet mennyiségben és erős szomjúságban nyilvánul meg, súlyosabb esetkben teljes étvágytalanság, hányás, bűzös lehelet.

Mely tényezők és készítmények segíthetnek stabilizálni, esetleg szinten tartani a már kialakult vesekárosodást?

 • Rendszeres laboratóriumi ellenőrzés (vérből: cisztatin c, SDMA, karbamid, kreatinin, vérkép   vizeletből: fehéje, kreatinin, UPC ), hogy lássuk milyen etetéssel milyen változásokat, eredményeket érünk el a legfontosabb a vesét mérgező anyagok további adásának megszüntetése! (otthon előkészített eleség preferálása)
 • Többször kevés adaggal etetni, hogy a vér bomlástermékekkel való terheltsége ne mutasson magas kiugróan emelkedő értékeket. (nyers etetés)
 • Könnyen emészthető, a fehérjéket koncentráltan tartalmazó étel adása, ezekből azonban sűrűn keveset szabad adni! NEM SZABAD EGYSZER SEM BEETETNI! Ez urémiás krízishez vezet és tönkreteszi, amit nehezen felépítettünk!
 • Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az állatnak magas állati fehérje mennyiségre van szüksége, hogy fenntartsa a normális élettani folyamatait. Azonban ez sok fehérje bomlásterméket ad egyszerre a vérbe, ha úgy etet ahogy az szokás- napi 1 vagy két adagra elosztva a napi adagot. Így azt a korlátozott vesefunkcióval rendelkező állat nem tudja kiválasztani és a bomlástermékek mérgezési tüneteket okoznak. Ha szénhidrátokban gazdag és fehérje szegény ételt ad amit a vesekímélő diéták tartalmaznak, akkor fehérjében éhezni fog a szervezet minden sejtje és ez további bajokhoz vezethet, ezért sem fogyasztják szívesen ezt az állatok. E helyett én azt javaslom, hogy a legjobb minőségű állati fehérjében gazdag ételt adjunk a vesebeteg állatoknak, DE EGYSZERRE CSAK ANNYIT ADVA amit a csökkent funkciójú vesék ki tudnak választani, mérgezési tünetek nélkül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napi 6 részletben adja a napi adagot, így egyszerre sosem megy a karbamid, kreatinin és foszfor szint a mérgező limit felé. DE EGYSZER SEM SZABAD TÖBBET ADNI, MERT MÉRGEZŐ SOKK ALAKUL KI ETTŐL. Így van lehetősége a még regenerálódásra képes veseszöveteknek is visszatérni a megfelelő funkciójukba.
 • MIT JELENT EZ A GYAKORLATBAN?
 • Egy 4 kilós EGÉSZSÉGES cicusnak nyers csirke mellből 120 gramm a napi normális dózisa.
 • Az idült VESEELÉGTELEN cicának 6 egyenlő részletben, alkalmanként 1 kockacukornyi nyers csirke mellet  (ez kb. 2 gramm) szükséges adni, napi 6 alkalommal, 3 óránként adva, az első héten. Ez összesen 6×2 gramm= 12 gramm, a napi adag. Ami adható még azt itt találja: https://energy-vet.hu/taplalas/iranymutato-etrend-husevo-allatainknak/ Nagyon jó és tápláló a kacsazsíron párolt és összetört cukkini vagy főző tök, melyből az etetésekkor akár egy-egy evőkanálnyi mennyiség is adható a hús előtt. Ennél többet semmi esetre se adjon a húsból. Ha nincs egy étkezésnél étvágya akkor azt hagyja ki , de a következő étkezésnél semmi esetre se adjon többet mint 2 gramm! Így a vese kiválasztás utol tudja érni magát és ki tudja választani a felgyűlt fehérje bomlástermékeket, ezzel együtt pedig a szervezet megkapja azokat a fehérjéket amik az egészséges működésükhöz szükségesek. A 2. héten a napi adagot lehet fokozatosan a duplájára emelni, napi 24 grammra. Ha az étvágy csökkenne akkor nem szabad emelni az alkalmankénti adagon, hanem fél napos kihagyás után vissza kell térni az előző, nem emelt adagra és azt kell tartani. 
 • Az alábbi csomag tartalmazza egyben a legszükségesebb kiegészítőket: https://energy-vet.hu/kutya-macska-termek/idult-veseelegtelenseg-kiegeszito-kezelesere-csomag/
 • A bélflórát folyamatosan magas aktivitási szinten kell tartani. (nyers etetés) PROBIOVET kapszula, továbbá az emésztést támogatni, hogy minél tökéletesebb legyen a lebontás Emésztőenzimek & Probiotikum komplex
 • A háttérben meghúzódó szivárgó bél szindrómát is kezelni szükséges: STOMACH & BOWEL kapszula
 •  Folyamatosan támogatni a vesét munkájában REGAVET cseppek, RENAL SUPPORT kapszula
 •  Támogatni a szervezet méregtelenítő folyamatait, főleg a vesekárosító nehézfémek higany, ólom, kadmium, gomba toxinok, enterotoxinok, antioxidánsok stb. megkötése CYTOVET kapszula, CHITOSAN caps.
 • A máj méregtelenítés támogatása REGAVET cseppek, LIVER SUPPORT TMG kapszula
 • Nyomelemek pótlása a megfelelő immunrendszer és enzimrendszer működéshez FYTOVET cseppek
 • Magas vitamintartalmú ás antioxidáns tartalmú kiegészítők adagolása, a vérszegénység ellensúlyozására MULTIVIT MEGA C komplex
 • Fertőzéses (vírusos, bakteriális vesegyulladások) eseteknél az ANNOVETVIROVET cseppek és az IMUNOVET cseppek adása alkalmazható sikerrel, tapasztalataim szerint.

Ha mindezeket betartjuk, akkor még sokáig élhet a kutyánk és macskánk vesebetegként, amit több példa is bizonyít. Azonban ha egyszer is megsértjük fenti szabályokat, akkor urémiás krízis alakulhat ki, ami sokszor végzetes következményekkel járhat.

 

Sokan teszik fel a kérdést, milyen kilátásaik lehetnek a hosszú távú életükben az idült veseelégtelen állatuknak? Megosztom itt egy gazdi kérdését és az erre adott válaszokat:

Gazdi kérdése, aki 5 hete alkalmazza az idült veseelégtelenség protokollt.

“Kérdésem: mik a kilátások?
Ugye 6×4 kocka nyers húst kap, kb 50 gramm naponta 8,4 kilos és 16 éves a kutyus, ehhez iszik némi bio zabtejet, kap minden szert, vitaminokat, méregeleniítőt stb.
Elégséges kaloriabevitel ez az ételmennyiség neki?
Mivel lehet még próbálkozni amit megenne?
A húsból úgy vettem ki nem szabad többet adni ennél, igaz?
Előfordult -e már hogy az étrend szerek hatására az SDMA visszament?

Köszönettel, xxx

Válasz:

Köszönöm a részletes leírást. Válaszaim: mik a kilátások? az utolsó kérdésnél írtam

Elégséges kaloriabevitel ez az ételmennyiség neki? A protokollban 4 testtömeg kg-ra összesen 6×2 gramm= 12 gramm, a napi hús adag. Ezzel a vese kímélve van és ki tud ennyi fehérje bomlásterméket választani. 8, 4 kg-ra 6x 4,2 gramm= 25 gramm napi adag lenne a megfelelő az első időszakban, kb 1 hónapig. Ha ennél többet ad, akkor nem várható jelentősebb javulás a vese állapotában, mert napi szinten lemérgezi a szervezetet a fehérje bomlástermékeivel.

Mivel lehet még próbálkozni amit megenne? Túl van terhelve így is a kutya mert 2X többet ad neki a fehérjéből, mint amit ehetne.

A húsból úgy vettem ki nem szabad többet adni ennél, igaz? Pontosan, 2X többet ad neki a fehérjéből mint amit ehetne.

Előfordult -e már hogy az étrend szerek hatására az SDMA visszament? Igen, minden betegnél javul az SDMA, akik a protokollt pontosan betartották. Önönek is ezt javaslom. Később amikor javult már az SDMA és a karbamid, kreatinin szint a normál állományba esik, akkor óvatosan hetente 20%-kal lehet emelni a húsok dózisát. Közben folyamatosan figyelni és ellenőrizni a karbamid szintet. Ha lenn marad a normál tartományban a karbamid, akkor a kezdeti adag duplájáig lehet emelni a húsok dózisát, amely képes fenntartani a csökkent vesefunkció mellett is a tünetmentes állapotot. Ez az Önök esetében 8,4 kg-ra 50 gramm/ napi húsadagot jelent majd. Ez a 100%-os vese állapot mellett adható fehérje dózis ( 250 g naponta) 20 %-a. A vesék kb. 20-25%-os működési funkciót tudnak biztosítani, amikor a karbamid szint elkezd emelkedni.  Ezzel tartható fenn a tünetmentes állapot. Amikor a karbamid szint ellenőrzés azt mutatja, hogy kilépett a normál tartományból ( ez azt jelenti , hogy túlléptük a még tünetmentesen kiválasztható fehérje adagot), akkor egy hús böjt napot kell tartani, majd a napi 6×2 gramm/ 4 testtömeg kg-os kezdő dózisra visszatérni és újra kezdeni a protokollt az elejétől fogva.

Üdv Drmolnar”

MÁSIK KÉRDÉS GAZDITÓL:

“Kedves Doktor Úr!

Mi is idült veseelégtelenséggel küzdünk a cicámmal. A kérdésem az lenne, hogy a protokoll szerinti étrendet betartva megállítható-e a súlyvesztés? Nagyon sokat fogyott szegény vesés tápok okozta allergia miatt…
Továbbá mikor és mitől várhatunk súlygyarapodást a betartott protokoll mellett?

A karbamid szintje sokat javult az utolsó vérkép óta.

Válaszát köszönöm előre is.
Tisztelettel, N”

“Kedves N! A protokoll szerinti etetést és kezelést betartva először megáll a fogyás. Azután, ha a vese állapota javul ( ezt tesztekkel szükséges ellenőrizni) akkor az adag fokozatosan növelhető és akkor már súlygyarapodás is lehetséges. De ha nem tartja be vagy hamar emel, akkor visszaesik az állat és még jobban károsodhat a veséje. Üdv Dr.Molnar”

Dr. Molnár Gábor Miklós állatorvos

Akció!

Idült veseelégtelenség (6)

csomag

40860 Ft

–          Renal support

–          Kingvet

–          Fytovet

–          Emészőenzimek & Probiotikum

–          Chitosane

–         Liver Support TMG

LIVER SUPPORT TMG

Májműködés támogató

6500 Ft

KINGVET

7900 Ft

FYTOVET

8900 Ft