Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.
2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #60285
  Zselic
  Felhasználó

  Kedves Doktor úr!

  A kutyánkat, Zselicet 10 éve találtuk (akkor max 1 évesnek mondták), így a faja, neme, kora kicsit kérdéses, de nagyjából 11 éves, sokak által hovawart-nak mondott (nagyon hasonlít, de a feje hosszúkásabb), szerintünk inkább keverék, herélt (2009-ben vittük el) kutyus. 33 kg, étvágya jó, Josera (Lamb and Rice) szárazeledelt kap kb 2 éve (otthoni maradékokkal), előtte éveken át csirkefarháttal etettük, ami szőrhullást/tépést okozott egy idő után, ekkor váltottunk erre a csirke mentes tápra, ami az emésztését (előtte előfordult időnként hasmenés), és a szőrhullását is rendbe hozta. Fül illetve bűzmirigy gyulladása nem volt. December elején kezdett sántítani jobb hátsó lábára, kapott az állatorvosunktól Carprodyl quadri 120 mg-os fájdalom csillapítót, amitől jobban lett, elhagyta a sántítást, de amint újra megerőltette egy intenzívebb játékkal (nagyon mozgékony, játékos kutya), újra fájt neki, és sántított. Ez így ment 1-2 hónapon keresztül – ezalatt az idő alatt 2-szer 2 hétig szedte a fenti tablettát –  majd elmentünk egy kutya ortopéd orvoshoz, aki végül megtalálta a problémát: ‘neoplasticus csontelváltozás a tibia dist részen, identifikálás nem történt’. Áttétről nem tudunk, de nem készült a kutyusról CT felvétel. Csak röntgen van (abból több is, és a látható gerincrészen, csontokon nem látható hasonló elváltozás).

  Kérdéseink:

  Szóba került az amputálás (de az ortopéd orvos szerint ahhoz talán már kicsit idős, mint nagytestű kutyus)? Erről mi a doktor úr véleménye? Onkológiai kezelés?

  Azt az utasítást kaptuk, hogy csökkentsük a fájdalmát, és adjuk neki tovább a Carprodyl-t napi rendszerességgel. Van esetleg másfajta fájdalomcsillapításra lehetőség?

  Olvastam az oldalán a nyers táplálásról, amitől kicsit félünk az élősködők miatt (van egy kislányunk), mire érdemes váltani? Vagy próbáljuk kicsit megfőzni a belsőségeket? Erről pontos arányokat hol találunk?

  A legnagyobb félelmünk, amire figyelmeztetett bennünket az ortopéd orvos, hogy a eltörhet a lába – ezt valahogy meg tudjuk előzni? Érdemes séták előtt esetleg befáslizni?

  Még mielőtt tegnap véletlenül kiderült, hogy csontrákról van szó (a térdéről készült röntgenen látszódott, hogy a probléma lentebb van), adott neki a doktor úr egy steroid injekciót a térdébe (akkor még arra gyanakodott, hogyha nem is látszik a korábbi felvételeken, a térdével lehet baj), illetve a vizsgálat végén otthon adtam neki Carprodyl-t, mert azt mondta az állatorvos, hogy azt a steroidtól függetlenül adjam. Ma sokkal jobban volt a reggeli sétánál. Szinte alig sántított, csak ritkán ugrált 3 lábon.

  Összegezve mi még úgy látjuk, hogy Zselic nem mondott le az életéről a fájdalma ellenére sem, lelkes, kedves, nevet, eszik, jelen van (volt már több kutyám, megtapasztaltam, milyen az, mikor félrevonulnak, és eltávolodnak tőlünk, jelezve, hogy itt a vég). Nem tudom, mennyi van még hátra, de szeretnénk neki széppé tenni azt az időt, és ha lehet mentesíteni a kellemetlenségektől. Kérdésünk, hogy mit tanácsol? Mit érdemes neki adni (mi szedünk étrendkiegészítőket, és én ma önhatalmúlag adtam neki kb 10 csepp GAL féle K2D3 Forte cseppet, és egy ek Lazacos Omega3 olajat). Kíméljük a sétákkal? Vagy ha szeretne menni, vigyük? Mennyire vegyünk vissza a lendületéből?

  Előre is nagyon köszönöm, hogy időt szakít ránk!

  Üdvözlettel

  Acsainé Vincze Dóra

  Ui.: a röntgen felvételt nem sikerült beszúrnom. Esetleg elküldhetem emailen az Ön részére?

  #134058
  Dr. Molnár Gábor
  Adminisztrátor

  Kedves Dóra! Sajnos egy jelentős ideig nem tudtam nézni a fórumba érkezett üzeneteket és csak most látom írását. Kérem az állatorvos válaszol rovatba írjon máskor, mert ott naponta válaszolok a feltett kérdésekre. Üdv Dr.molnar

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.