Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.
2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #161066
  kondor.ilona
  Felhasználó

  Tisztelt Doktor Úr,

  4 éves, ivartalanított hím, fajtatiszta perzsa macskámnál a közelmúltban tapasztalt tünetek: hányt; nem evett, nem ivott, nem volt vizelete és széklete. Természetesen azonnal állatorvoshoz vittem, ahol uh-vizsgálat alapján a vesékben kifejezett kőárnyék, üledék nem volt látható. A rögtön megejtett vérvizsgálat több paraméter tekintetében eltért a normáltól, legkiugróbb a kreatinin szint volt (882 mikromoll/l). Azonnal kapott infúziót, mely után másnapra már volt vizelete, és az egész héten át tartó infúziós kezelés alatt/után egyrészt ismét evett/ivott ürített, másrészt a kontroll vérvétel kérdezett paraméterei mind a normál tartományon belül voltak (pl. a kreatinin szint visszament 132-re).
  A foszfor értéke rendben volt az első vérvétel alkalmával is.
  A kezelőorvosa véleménye szerint – a kontroll labor alapján -mégsem veseelégtelenség okozta az első vérvétel nagyon rossz eredményeit, hanem az, hogy a macska nem pisilt. Így azonban az a kérdés merül fel, hogy MIÉRT nem volt 2 napig vizelete… (Megelőző időszakban viszont feltűnően sokat ivott és vizelt.)
  A macska kizárólag lakásban él, 4 évig semmoilyen betegsége nem volt, tápláléka 3,5 éve Royal Canin Perzsa (száraz) táp, emellett “nasinak” a DM pici alutasakos májkrémjét kapja reggel és este (évek óta).
  A laborokat el tudom küldeni, amennyiben szükségesnek látja, megvannak elektronikus formában.
  KÉRDÉSEIM:
  1. melyik Energyvet-terméke(ke)t ajánlja Doktor Úra vese/húgyutak támogatására annak érdekében, hogy a macska egészségesen teljes életet élhessen?
  2. csakis lakásban élő macska lévén, kell-e valamilyen további védő/ismétlő oltást kapnia?

  TOVÁBBI ADATOK A MACSKÁRÓL:
  – Szül.idő: 2017.05.04.
  – Ivartalanítás időpontja: 2018.01.12.
  – FIV/FELV negatív, teszt: 2019.02.14.
  – kb. 7 kg
  – Utolsó oltása: PUREVAX FELIGEN és PUREVAX RCPCh VAKCINA Merial. 2020.02.24.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Tisztelettel:

  Kondor Ilona

  #165036
  Dr. Molnár Gábor
  Adminisztrátor

  Kedves Ilona! A vizelet visszatartás oka általában stressz hatás vagy a húgyutak elzáródása. De a nem ivás is okoz vizelet pangási zavart, mely az infuzió után rögtön rendeződni szokott, mint az Önöknél is történt.
  Általános húgyuti támogatásra az Urine Tract & Bladder és a Renovet javasolt. Mivel benti cica igy oltásokat nem feltétlenül szükséges még a továbbiakban is kapnia. Üdv Dr.Molnar

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.