Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.
2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #179186
  szicsaszi55
  Felhasználó

  Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy kb 6-7 éves (becsült) trikolor cicám Folti, akit kb 1-2 évesen mentettem. Folti (mivel elég sok cica van, és nem igen jönnek ki egymással) kapott egy szobát és onnan egy kenelt ami kb 12 nm. Ivartalanítás után sajnos elkezdett meghízni, és hiába a fogyókúrás tápok (royal sat 34) nem igazán fogyott, inkább hízott. Elég lusta cica, szereti a jót és a tespedést, valamint a hasát. Jelenleg 8,5 kg körül mozog. A problémánk kb 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egyik pillanatról a másikra elkezdett menni a hasa (táp és nedvestáp váltás nem volt), majd elkezdett hányni is, amint evett egy keveset, mert étvágya sem volt. Nála ez fura, mert a vasszöget is megenné. Orvos, szurik, infuzió. Csináltak giardia, parvo, corona tesztet, negatív. Egy második felv-fiv tesztet is csináltattam, ami szintén negatív.
  Az első vérképében (2021.január 14. ) többek között magas az AMY (2814). A második vérképnél (2022.04.08) szintén magas, de alacsonyabb, mint volt az AMY (2036). Több csillag is van, de a mi doktorunk azt mondta, hogy nem vészes, főleg azt tekintve, hogy egy túlkondíciós cica.
  Volt hasi ultrahangja is, ahol nem igazán láttak nagy problémát, annyit mondott a doktor úr, hogy megmutatja kicsit magát a hasnyálmirigy.
  2021. január óta hektikusan visszatér a probléma. Az óta volt székletminta eredmény is, ami egy magasfokú bélflóra eltolódást mutatott, így elkezdtem adni neki a Symbiotic DC-t és Fortiflor probiotikumot és amikor hasmenése van akkor adom neki az Aptus Attapectint. Átváltottunk már korábban a Hills I/D tápra, az óta is ezt kapja, valamint este egy fél Cosma halas nedveset amiben be tudom adni neki a probiotikumot. A probiotikumot kb 5-6 hetente adom egy hétig. Nem tudom ez így megfelelő e.
  Sem tápváltás nincs mikor elkezdődik és akkor sincs amikor helyreáll a cicus emésztése (megszűnik a hasmenés és újra formázott a széklet), ezért nem gondolom hogy a táp okozná, hanem valami más, amit idáig nem sikerült kideríteni, csak úgymond tünetileg kezelni.
  A másik probléma ugyanezzel van kapcsolatban, mivel nem éri el mosdás közben a fenekét, és mikor hasmenése van, vagy hígabb széklet koszos marad a hátsó fele. Én próbálom tisztán tartani neki, napi 2 x nedves ruhával át van törölve (csak kaja közben hagyja), viszont sokszor mikor dolgozom és ebben az időben megy a hasa, nem tudom értelemszerűen tisztítani, és bizony képes 1 nap alatt kimaródni neki. (amikor hasmenése van akkor betadinos vízes vatta, majd neogranormon kenőcs is van) 2 x voltunk kozmetikai nyíráson, ebből kifolyólag, de nagyon stresszes, másodjára már bódításban kezelték, a nyírást és a felmaródás kezelését (kék lukács krémmel is bekenték). A nyírás és kezelés után szinte azonnal gyönyörű a bőre. Legutóbb antibiotikumot is kapott (most sajnos nem emlékszem a nevére)
  Ön szerint mi lehet ez a visszatérő bél vagy gyomor probléma? Milyen vizsgálatokat lenne érdemes még csináltatni? Merre induljunk tovább? Nagyon nehéz lehet neki is, nem csak nekem, hogy szinte 4-5 hetente előjön a probléma, ami tart általában 5-6-7 napig.
  A bélflórára a probiotikumot hogyan érdemes adni neki?
  Nem tudom sajnos itt elküldeni a leleteket, vérképeket, valamint hogy milyen gyógyszereket kapott.
  Nagyon köszönöm,
  Folti és Szilvi

  #179189
  szicsaszi55
  Felhasználó

  Bocsánat, rossz helyre írtam a kérdésem… 🙁

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.