Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.
1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #189462
  Ildikó Dupcsák
  Felhasználó

  Tisztelt Doktor úr!
  5 éves törpe tacskó kiskutyámnál már másodszor fordul elő (vastag)bélgyulladás, melyet elég hosszadalmasan tudunk kezelni. Először 2022. szeptemberében jelentkezett, akkor 1 hónap alatt állt helyre az emésztése. Idén két hete voltak olyan tünetek, amellyel orvoshoz fordultunk (étel félig emésztve visszajött, nyálkás, véres bélsár). Mivel vittem mintát a bélsárból, citológiai vizsgálat is volt, mely a következő eredményt adta: A bélsármintában 75% pálcika alakú, 20% coccus alakú baktérium és 5% Clostridium spóra látszik. Dg.: dysbacteriosis és Clostridium túlszaporodás

  Klion tablettát kapott (1/4 kétszer naponta) és probiotikumot (FortiFlora, 1 tasak/nap), illetve a kezelés elején 1 napig Diarsanyl pasztát. Jelenleg a PetChef “erdei nyúl” ételét kapja, korábban (nyáron) a szintén PetChef-es “háztáji bárányt”. (A tavalyi eset előtt nyerskoszton volt.) Az antibiotikus kezelés hatására rendbejött, azonban a mai napon ismét jelentkeztek a tünetek.
  Az orvos minden bizonnyal újabb adag antibiotikumot fog adni. Kérdésem, hogy az antibiotikus kezelés mellett (esetleg helyett) mit lehet tenni, milyen olyan kezelést javasol, ami a károsodott bélflórát helyreállítja, illetve a táplálékával kapcsolatban javasol-e bármilyen változtatást.

  Köszönettel,
  Ildi

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.