Niki kérdezte:
Üdvözlöm,
Szeretnék érdeklődni a nyersetetésről. Egyre több jót olvasok róla és elgondolkoztam ,hogy az alutasakosokról,tápról áttérjek rá.Azt olvastam ezek sok betegség okozói és a nyers etetés a legjobb csak nem sokan látják be.
Csirkeallergiás a kutyám így szárnyasokat nem adnék.Sertést tilos nyersen.Elég bonyolultnak tűnik beszerezni a csontos részt,húsos részt és belsőségeket ,zöldségeket külön-külön megfelelő forrásból főleg hogy a csirke kilőve.. de mivel yorkim van és nem eszik annyit így talán a drágább de egyszerűbb megoldást választanám ami komplett ledarált menük megvásárlása.Sokan óva intenek a szalmonella veszély,túlzott fehérjeforrás,kalcium hiány miatt. Ön mit gondol?Illetve nem adok csontot a kutyámnak és a továbbiakban se szeretnék.Azt szeretném kérdezni ,hogy ledarálva teljesen veszélytelen a csont?Ugyanúgy hasznosul mint egyben?
Sajnos a tápot is alig eszi.Drágább alutasakosakat eszik ,hogy minél több legyen az értéke,de nyílván fogkő is jobban van így. A kutya elég válogatós és tápoknál,alutasakosoknál is megunja mindet.Sajnos ha napokig ugyanazt adom ,hogy hátha ha elég éhes megeszi..Akkor se.Van hogy főtt husit adok,volt hogy nyerset,de mindent megun.Lehetetlen elhízlalni is.
Lényegében a kérdés ,hogy mit gondol és tanácsol a nyersetetésről.Illetve ha nem is 100%-osan de adhatok e hetente többször úgy csontot,húst,belsőséget hogy levan darálva?Vagy a csont evés úgy se biztonságos.Csak mert olvastam hogy a nyertetetés 60%-a csontos hús kell legyen.
Köszönöm
Niki
Válasz
Dr. Molnár Gábor válasza:
Kedves Niki! Ilyen kis testű kutyánál a csontos hús csakis darált lehet, de úgy biztonságosan adható, ez természetesen a nyersre vonatkozik. Ez azonban remek lehetőség, hogy akár elkészítse előre mondjuk egy hónapra az adagját ( csontos hús, belsőség, zöldek, rostok, vitaminok ) amit fagyasztva tárol felhasználásig. A Salmonella veszély otthon készített húsoknál szinte kizárható és egy egészséges emésztésű és bélflórájú kutyának amúgy sem okozna gondot. üdv dr. molnár