Kutyák és macskák bőrbetegségeinek valódi okai és elkülönítésük

Allergiák, élesztőgombák okozta elváltozások, ételérzékenység, lyukas bél szindróma, pajzsmirigy alul működés eseteiben. (Megállapításuk és kezelési lehetőségeik.)

A címben említett betegségek közös tulajdonsága, hogy főleg bőrbetegségek tüneteiben jelentkeznek.

Először állapítsuk meg, hogy valóban allergiás e állatunk vagy valamely hasonló tünetet okozó betegségben szenved.

Mi a valódi allergia? Az allergiás reakció az állat immunrendszerének nem megfelelő vagy túlzott

válasza a közönséges ételekre és anyagokra (pl. penész, bolha vagy pollen).

Az allergiás kutyák, macskák immunrendszere érintett, amely már nem tudja megmondani a különbséget a valódi kórokozók (pl. vírusok és baktériumok) és az ártalmatlan anyagok (növények pollenjei, élelmiszer).

Néhány esetben a kutya immunrendszere még a saját sejtjeit is támadja (ez az úgynevezett autoimmunitás).

Az allergia tünetei a kutyákban

Bár az emberek allergiája elsősorban légzőszervi tüneteket okoz: tüsszögés és orrfolyás, a kutya, macska allergia főleg a bőrön és kültakarón (csak egy területen vagy a szervezet egész területén) okoz tüneteket:

  • Forró kiütés (hot spot),
  • Bőrviszketés (viszketés, bőrnyalás, dörzsölődés tárgyakhoz)
  • Könnyezés, kötőhártyagyulladás, orrfolyás, nyáladzás
  • Emésztési problémák, hasmenés, hányás, székrekedés
  • Kipirult bőr, Besötétedett bőr, Kiütések, Kimaródások, Nedvedző bőr)
  • Bűz mirigy irritáció, fenékdörzsölés
  • Fülviszketés, Fülfájás -gyulladás

Ha a kutyának van ilyen tünete, ez még nem jelenti biztosan azt, hogy ez allergia.

Több allergia utánzó betegség létezik. Ezeket egyesével ki kell zárni, aztán ha kizártuk és kezeltük őket, akkor az esetek zömében a tünetek is megszűnnek.

Ezeket az utánzó betegségeket könnyebb kezelni, mint a valódi allergiákat.
Nézzük meg mik ezek

a kutya, macska allergia utánzó megbetegedések 

További allergia szerű tüneteket előidéző faktorok 

  • Gombás bőrfertőzés (kör alakú szőrhullásos foltokkal, melyek nem viszketnek, közepükön szőrösödési hajlammal, a gombák gyűrű szerűen terjednek)
  • Rühatkák okozta elváltozások (kezdeti stádiumban allergia szerű tünetek, súlyos vakaródzásos tünetekkel, szőrhullás, vörös, gyulladt bőr, a későbbi stádiumokban vastag pörkös felrakódások gennyes és sárga váladékkal fedve). A mikroszkópikus méretű atkák mozgása súlyos viszketést és vakaródzást okoz, főleg a könyök, fül, mellkas, has, hónalj területén. Más állatokra és az emberre is átterjedhet. Biztos diagnózis bőrkaparék vizsgálattal lehetséges.
  • Bolhásság. A leggyakoribb kutya bőrirritációját okozó parazita. Hirtelen bőr rágás, vakaródzás, fejrázás, nyugtalankodás. Bolha fekete ürüléke a szőrzetben fellelhető, mely vizezve barnásvörösre olvad. A többi eb is fertőződhet a környezetében.

Ezek ellen a védekezés a megszokott írtó szerekkel történhet.

Természetes védekezési lehetőségek is rendelkezésre állnak. A javasolt szerek kombinációban elérhetők a Bőrgyulladások kiegészítő kezelésére nevű csomagban.

Atkák és bolhák ellen az EPIVET gyógysampon megelőzésre és a mentesség fenntartására alkalmazható.

A fentebb részletezett kórcsoportok együttesen és elkülönülve is előfordulhatnak kutyáinknál, macskáinknál. De az esetek többségében ezek keverve fordulnak elő, így a kezelésük is több oktani tényező és szövődményei megszüntetésén, majd a kedvező állapot fenntartásán alapulnak.

A viszketegséggel járó bőrbetegségek kezelési protokollja külön fejezetben kerül megadásra: Bőrbetegségek okai, tünetei és kezelésük >>

Amennyiben allergiás tünetek miatt derül ki a lyukas bél szindroma fennállása akkor különösen fontos a teljes bélregeneráció, így 3 hónapos kezelés javasolt. Közben, a kúra kezdetétől fogva az addig etetetett takarmány teljes cseréjét javaslom. A kezelés alatt nem érheti a kutya bélrendszerét újabb toxikus hatás, mert akkor kezdődhet minden elölről. Ha maradéktalanul gyógyult a lyukas bél, akkor további 3 hónapra van szükség hogy eltünjön az allergénekre való reakció hajlam a szervezetből. Vagyis 3 hónap várakozás után térhetnek vissza a megszokott etetéshez, de azért akkor is csak óvatosan.

dr. Molnár Gábor Miklós

Akció!

Bőrbetegségek (8)

allergiák csomag

52020 Ft

A csomag tartalma: 1 db Multivit Mega C, 1 db Stomach&Bowel, 1 db Krill Omega D3+K2 full trans gél, 1 db Skin Support, 1 db Emésztő enzim & Probiotikum Komplex, 1 db Epivet, 1db Virovet, 1db Pet coat support

100%-ban természetes forrásokból származó, prémium minőségű készítményekkel

EPIVET

4900 Ft