Félős, szorongó kutyák napjaink “új” járványa

Rendszeresen keresnek meg kutya gazdik, hogy kedvencüknek valamilyen pszichés, érzelmi vagy viselkedés problémája van. Melyek ezek? Emberektől való túlzott félelem, utazási betegség, túlzottan agresszív viselkedés, bizonytalanság, remegés, menekülés az ismeretlen dolgoktól, új helyen való szorongás, hangoktól való megrémülés, petárda érzékenység, vadászkutyák menekülése a puska hangjától stb. Mindezek megkeserítik a gazdi és a kutya mindennapjait.

Mi lehet ennek az oka?
A rohanó életmód miatti kevesebb foglalkozás a kutyákkal, a túltenyésztés, a nem hozzáértő gondozás, a nevelés hiánya stb. Ezek a leggyakoribb okok, amivel igyekszünk megmagyarázni ezeket a problémákat.

Azonban senki nem gondol arra, hogy az idegrendszer is olyan, mint bármely más szervrendszer. Például ha az izomrostok sejtjeit méreganyagok terhelik, nyomelemekben és létfontosságú vitaminokban, telítetlen zsírsavakban részben hiányos vért kap, akkor nem lesz megfelelő a működése. Először görcsölni fog, majd elgyengül, később sorvad, majd szarkóma is kialakulhat végül. Ugyanez történik más szervrendszereknél is, így az idegrendszer esetében is.

Hogyan jelenik ez meg?
Ha toxikus, számára terhelő méreganyagokkal találkozik, ráadásul nem kapja meg az előzőekben már leírt létfontosságú anyagokat akkor tüneteket fog mutatni. Ezek a tünetek pedig azok lesznek, amelyeket az idegrendszer túlérzékenység tüneteiben fogunk megtapasztalni. Éppen a félelem, a túlérzékenység, a külvilág ingereire való túlzott reakció stb. Ez nem azt jelenti, hogy ezek nem pszichés problémák, de azt jelentheti, hogy a pszichés problémák hátterében is sokszor toxikus és esszenciális tápanyaghiány húzódik meg a háttérben.

Ezt támasztja alá tapasztalatom, hogy amikor sok egyéb betegség (bőr, emésztőszervi, kiválasztó szervi, légzőszervi stb.) kezelésére adott méregtelenítő készítmények CYTOVET kapszula, REGAVET cseppek, szer PROBIOVET nyomelem készítmény FYTOVET, bélflóra regeneráló probiovet “mellékhatásaiként” a fent említett túlérzékenységi tünetek javulni szoktak.

Amennyiben azonban az idegrendszeri problémákra is ható szereket is bevetjük a szorongás és hiperaktivitás kezelésére ETOVET és KOROVET cseppek, akkor méltán várhatjuk el a tünetek tartós, akár végleges megszűnését is. Közvetlen félelemoldó hatású a RENOVET csepp is. Nem szabad megfeledkeznünk az omega 3 esszenciális zsírsavak rendkívüli fontosságáról sem az idegrendszer sejtjeinek a megfelelő működésében. Az idegsejtek megfelelő működését segíti az OMEGAVET csepp.

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos