Hamu boldog kertvárosi cicalány. Illetve volt, amíg egy júliusi péntek délelőtt fent nem akadt egy kovácsoltvas kerítés kanyargós, szúrós tetején. Szegény panaszosan nyávogott, amíg a szomszédai szóltak a gazdájának, hogy a macska ott lóg a kerítésen. A gazdi pedig telefonált nekem, hogy gyorsan segítsek, mert le sem tudják szedni szegény Hamut a “nyársról”.
1.
1. kép Hamu a kerítésen

Ebben a cikkben Hamu gyógyulását szeretném bemutatni. Figyelem! Képek következnek nyílt sebekről – aki ezt nem bírja, inkább ne görgessen lejjebb!

Amikor kiérkeztem a helyszínre, Hamu keservesen nyávogva kapaszkodott gazdija vállába. Gyorsan bebódítottam, és így – négyen – sikerült leszednünk a pórul járt cicát a kerítésről. Valahogy egészen megcsavarodott, a jobb hátsó lábánál fogva – amelyet átszúrt a kerítés a lábközépcsontok közt – kitekeredve lógott szegény. Ezt nem tudom képpel bemutatni – azt hiszem, érthető, hogy nem a fényképezéssel voltam elfoglalva.

De a kerítést meg tudom mutatni. A jobb oldali, hullámos tüske volt az.
2.
2. kép hullámos, tüskés tetejű kovácsoltvas kerítés

Gyorsan a közeli rendelőbe vittük, és leborotváltam a lábát. Megröntgeneztük – törésnek, ficamnak nyoma sem volt! (Pedig ahogy lógott, mintha a combja is kifordult volna). Kapott antibiotikumot, fájdalomcsillapítót, mert otthon nem tartok Energyvet készítményeket, a seb pedig óriási és nyitott volt. Lemostam, lefertőtlenítettem a sebet, és bekötöttem a lábat, és infúziót is kapott.
3.
3. kép Itt már otthon pihen. Július 03.

szürke cica fekszik, kötéssel a lábán

Bevallom, először azt hittem, amikor ott láttam lógva szegényt (nem tudni, mennyi időt töltött ott el, de fél órát minimum), hogy nem fogja túlélni. Aztán utána, amikor leszedtük, hogy biztosan amputálni kell a lábát. A röntgen alapján azonban adtunk neki még egy esélyt.

Július 04.
4. 20150704
4. kép
Sebgyógyulás 1 – 07.04.

Kölcsön kaptam egy Safe Laser lágylézer készüléket, és az Arivet rendelőből már Imunovetet és Kingvetet is hoztam Hamunak (ő pesti cica, ezért itt kezeltük). A hőmérséklete 39,8 volt, rettenetesen bágyadt volt, és egész nap nem evett, nem ivott, és nem is ürített. A lábáról levéve a kötést most látszott igazán, hogy mennyire megsérült szegény: tátongó seb fogadott, amely a csontig hatolt.
5. 20150704
5. kép
Sebgyógyulás 1 – lágylézer kezelés – 07.04.

Ekkor végeztem az első lézerterápiát, 3 percig, közvetlen közelről a sebre. Az Imunovetet és a Kingvetet megkapta otthonra, szájon át, és fertőtlenítés után bekötöttem a lábát. Hamu nagyon gyenge volt, nem is tiltakozott. Antibiotikumot már nem adtam, mert az Imunovet az egyik legerősebb antibakteriális készítmény.

Július 06.

Hamu már az előző napra megélénkült, evett, kikéredzkedett a kertbe, és 3 lábon kisántikált – de már lábra állt, ez a lényeg. A kezelésre annyira megerősödött már, hogy tiltakozásul engem is alaposan megkarmolt (nem számítottam rá, előzőleg nagyon elesett volt). Hőmérséklete 39,5.

A seb nedvedzett, a lábvég erősen beduzzadt (nem a kötéstől, az laza volt, valószínűleg a keringési elégtelenség miatt). A láb petyhüdten lóg, de ha megcsípem az ujjvégeket, elhúzza (vagyis érzi és tudja is mozgatni – ez fontos!). Ha megemelem a lábvéget, arra nagyon érzékeny (a comb kifele-befele mozgatására).
6. 20150706
6. kép Sebgyógyulás 2 – július 06

3 perc lézer, átkötés.

Július 07.

A cica már néha ráterhel a lábra. Láztalan. A kötést lebontva bűzös, elhalt részeket tartalmazó seb tárul fel. A kép most a másik oldalról készült, ezért elnézést, de nagyon érzékeny a láb, ezért nem akarom forgatni. Viszont ezen az oldalon nagyobb a seb – innentől erről lesznek képek.
7. 20150707
7. kép
Sebgyógyulás 3 – 07.07.

Fertőtlenítés – elhalt részek eltávolítása – 3 perc lézer – kötés (már csak gáz+ leukoplast, mert nagyon érzékeny a lába, és elég a fedőkötés).

Július 08. – a találkozónk elmaradt, ugyanis Hamu 4 (!) lábon, kissé sántikálva, de meglépett a kertben.

Július 10.

Előkerült – az ágy mögül. A lábvégi duzzanat lelohadt, a bűzös szag a kötés alatt még megvan. Kevesebb elhalt rész. A láb már nem petyhüdt, de azért óvatosan mozgatom a kötéshez.
8. 20150710
8. kép kevesebb elhalt szövet és genny a gyógyuló sebben

Fertőtlenítés – elhalt részek eltávolítása – 3 perc lézer – kötés.

Július 14.

Ismét kimaradt pár nap, mert elkóborolt Hamu. A sebgyógyulás szépen alakul, alig váladékozik és elhalt rész se nagyon van. Most mindkét oldalt fotóztam, mert magától átfordult – máskor nem szoktam erőltetni a másik oldal fotózását, mert érzékeny a lába mozgatására.
9. 20150714
9. kép
Sebgyógyulás 5 – 07.14.
10. 20150714
10. kép
Sebgyógyulás 5 – 07.14.

Tisztítás – 3 perc lézer – kötés.

Július 16.

A seb gyönyörű, kb. 2/3-ára húzódott össze, kezdi szépen feltölteni a sarjszövet. Nincs bűzös szag.
11. 20150716-12. 20150719
11. és 12. kép
A lézer kimaradt, mert a rendelőmben maradt. Imunovetet (Energyvet) csepegtettem a sebre, és hydrocolloid kötést kapott a cica (ez egy igen drága anyag, nyílt sebre lehet tenni, így nedvesen tartja azt, nem ragad bele, mint a géz, és segíti a sebgyógyulást.

Július 19.

A seb nagyszerűen alakul, a hydrocolloidos kötés is sokat lendített rajta. Még jobban kitelt sarjszövettel, szaga egyáltalán nincs, a sebszélek összehúzódnak, látványosan csökken a seb mérete.

Hydrocolloid kötés
13. 20150719
13. kép
Sebgyógyulás 7 – 07.19.

Imunovet helyileg – lézer 3 perc – hydrocolloid kötés

Július 21.

A seb tovább gyógyul.
14. 20150721
14.kép

Lézer 3 perc – hydrocolloid kötés

Július 23.

Már alig van sebfelület. Elnézést a homályos képért!
15. 20150723
15. kép

3 perc lézer, sima fedőkötés.

A cica másnapra leszedte a kötést, de a sebet nem piszkálta, így abban maradtunk a tulajdonossal, hogy hagyjuk most már így gyógyulni, hiszen már nem veszélyes a befertőződés szempontjából.

***

Összegzés: számomra is hihetetlen volt a sebgyógyulás üteme, amit az Energyvet készítmények – lágy lézer kezelés kombinációjának tulajdonítok. Fontos leszögezni, hogy ez nem varázslat, és nem csodaszerek. Hatásuk abban áll, hogy a szervezet saját gyógyulási folyamatait segítik – és nem mellesleg közben nem terhelik mellékhatásokkal. Ezen kívül elismerésem a tulajdonosnak, aki betartotta a kezelési útmutatásokat, és rendületlenül hordta a cicát a kezelésekre!

dr. Demjén Zsófia

állatorvos, állategészségőr

IMUNOVET

7900 Ft

KINGVET

7900 Ft

2 Hozzászólás

  1. Tisztelt Molnár doktor Úr!

    14 éves ivartalanított cicámnak április óta vizelettartási problémái vannak. Rendesen jár alomra, de útközben is csepeg a vizelete, ha elalszik, akkor meg “tócsa” keletkezik körülötte. Kora ellenére Kasler Huncutka nagyon figyelmes, mozgékony, magától is játszik, bohóckodik, jól eszik, iszik. Kérdésem: gyógyszerrel lehet-e segíteni rajta, vagy műtét szükséges?

    Tisztelettel: Kasler Rozália gazdi

    • Kedves Rozália! A vizeletcsepeges for oka a hormonalis állapot egyensúlytalánsaga. Nem írta meg hogy milyen nemű volt ivaros állapotában. Ezért megírom mindkét nemnel a szükséges kezelést. Herélt kandur, Kingvet Skelevet Fytovet és Probiovet. Ivartalanított nosteny, Gynevet, Skelevet, Fytovet, Probiovet. A kezeles megkezdett után pár hét múlva változás történik majd a megoldás után fenntartó Adagra at lehet terni. Dr. Molnár

Vélemény, hozzászólás?