Emily /12 éves, border collie, szuka / gazdája 2014. szeptember elején jobb arcorri tájék duzzanattal keresett meg minket, melyről később kiderült, hogy fibrosarcoma, esetleg fusiform melanoma volt a duzzanat oka. Általános állapot, étvágy jó, hőmérséklet 38,9 C volt.

Feltűnő aszimmetria a fejen. Jobb oldal orr és arctájék felduzzadt, tömött, nem fájdalmas. Szájnyálkahártyán felső praemolaris fogak tájékán enyhe félszilványi  duzzanat tapintható szintén. /lásd kép 1.-2.-3./

A daganatos elváltozás felderítése céljából a bőr felől cytológiai vizsgálatot végeztettünk, de már akkor adtunk Cytovet kapszulát /1/nap/. /lásd 1. cytológiai vizsgálat/    Még ugyanezen a napon a gazda észlelte, hogy jelentősen megnőtt a duzzanat, így elvitte egy másik kollégához, aki a buccalis nyálkahártya irányából vett egy másik cytológiai mintát.  /lásd 2. cyt. vizsgálat/  Valószínűleg az aspirációs mintavétel utáni szöveti reakció volt a hirtelen duzzanat oka.

Az 1. / bőr felől vett/ citológiai vizsgálat eredményének kézhezvétele után – 2 nappal a mintavétel után – Dalacin kapszulát kapott az állat 1caps./nap egy hétig, melyet telefonon írtunk elő a gazdának, mivel azt gondoltuk, hogy egy gyulladás okozhatja az elváltozást, ekkor még nem tudtunk a másik cytológiai vizsgálat elvégzéséről.

Egy hét elteltével, amikor is a duzzanat nem csökkent semmit és elfogytak a gyógyszerek, akkor hozta vissza az állatot és vele együtt a gazda a másik elvégeztetett 2. /a buccalis nyálkahártya felöl vett / cytológiai vizsgálat eredményét. Az eltelt 1 hét alatt Cytovet és a Dalacin is adagolva volt együtt.

A 2. cytológia vizsgálat eredményének ismeretében folytattuk a Cytovetet, a Dalacin adását abbahagytuk.

Ez után duzzanat jelentősen csökkent, kb. 1 hét -10 nap alatt. /kép 4.-5./

Ezek után tovább figyeljük az elváltozás állapotát, melyről újra beszámolunk.

Azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy a Cytovet és a Dalacin együttes adása nem eredményezett semmilyen nagyságbeli csökkenést a daganat teriméjében, míg a Cytovet caps. igen jelentős, javulást hozott. Ezt a korábban szintén bemutatott emlődaganatos szuka esetem – melyet szintén Cytovettel kezeltem – tükrében különösen elgondolkoztató eredménynek tartom.

Dr. Latkovics Gyöngyi
Cat-Dog Állatorvosi Rendelő
Székesfehérvár

[vc_gallery type=”image_grid” images=”462,463,464,465,466″]

CYTOVET

9900 Ft

Vélemény, hozzászólás?