A szívféreg fertőzés kutyában és macskában eltérő tüneteket okozhatnak. A tünetek jelentkezhetnek a kifejlődött férgek fizikális és toxikus hatásaik miatt is. A szívférgesség tüneteit a tüdőartériákban élő férgek kártétele okozza. A tüdő vérkeringése gyengül, idült gyulladás alakul ki a tüdő szöveteiben. A keringési zavar a szívre is áttevődik, szívbelhártya gyulladás, érszűkület esetleg thrombus képződés is felléphet. A nagyvérköri pangás következtében a máj és a vese keringése is károsodhat, ami tovább súlyosbíthatja a már így is súlyos helyzetet.

A kutya szívférgesség leggyakoribb tünete a száraz köhögés. Nem szívesen mozognak, fáradékonyak, gyengeséget mutatnak, apatikusak, hányás, fogyás alakul ki. A kezeletlen kutyák tüdő és szívelégtelenség tüneteit mutatják, tudatvesztés is kialakulhat, végső stádiumban vízkór. Ezek főleg a jobb szív fél elégtelensége miatt alakulnak ki.

A macska szívférgesség tünetei a hányás, fogyás, köhögés, asztmatikus és fulladásos rohamok, igen gyors és nehezített légzés tüneteit mutatják, melyek gyakran halálos kimenetelűvé válhatnak.

Szívférgesség megelőzése

A vér- és szövetnedv-szívó paraziták (kullancs, bolha, szúnyog, atkák) elleni ellenállóképesség növelésre és a paraziták távoltartására alkalmazható szerek használatával megelőzhető a szívféreg fertőzés kialakulása. További információk: – Ízeltlábúak elleni védekezés lehetőségei Szívférgesség tünetei A szívféreg fertőzés kutyában és macskában eltérő tüneteket okozhatnak. A kutya szívférgesség leggyakoribb tünete a köhögés. Nem szívesen mozognak, hányás, fogyás alakul ki.…