A vér- és szövetnedv-szívó paraziták (kullancs, bolha, szúnyog, atkák) elleni ellenállóképesség növelésre és a paraziták távoltartására alkalmazható szerek használatával megelőzhető a szívféreg fertőzés kialakulása.

Szívférgesség tünetei

A szívféreg fertőzés kutyában és macskában eltérő tüneteket okozhatnak.
A kutya szívférgesség leggyakoribb tünete a köhögés. Nem szívesen mozognak, hányás, fogyás alakul ki. A kezeletlen kutyák tüdő és szívelégtelenség tüneteit mutatják, tudatvesztés is kialakulhat, végső stádiumban vízkór.
Tünetei macskák esetében  a hányás, fogyás, köhögés, asztmatikus és fulladásos rohamok, melyek gyakran halálos kimenetelűvé válhatnak.

Szívférgesség megelőzése

A szúnyogcsípést megakadályozó módszerekkel vagy a mikrofiláriák vérbe került formáinak az elpusztítására szolgáló szerekkel lehet megelőzni az életveszélyes felnőtt alakok kifejlődését és lárvaürítését. Alternatív kezelések is vannak a lárváktól és férgektől való megszabadulásra és a prevencióra.

ANNOVET

7900 Ft

EPIVET

4900 Ft

Szívférgesség kutyáknál és macskáknál

A szívférgességet okozó féreg lárváját szúnyogok hordozzák, és Magyarország területén is megfigyelhető előfordulásuk. Mind kutyát mind macskát is megfertőzhet a szívféreg. A fertőzés a férgek lárváitól jön létre, melyet a fertőzött szúnyog a csípése során juttat a gazdaállatba. Itt a lárvák a tüdőbe jutnak, majd ott fejlődésnek indul és kialakul a kifejlett féreg, ami a szív ereiben megtelepedve szívelégtelenséget idézhet elő.

Szívférgesség esetén attól függően, hogy a férgek a szív mely ereiben telepednek meg bal, vagy jobb, vagy mindkét szívfél elégtelenségét okozhatják, így súlyos esetekben hasvízkórhoz vagy tüdőödémához is vezethetnek. Közben a kifejlett akár több cm hosszú férgek un. mikrofiláriákat termelnek, amelyek újra fertőzhetnek más állatokat, ha a szúnyogok ebből a fertőzött gazdaállatból vért szívnak. A szívféreg fertőzést rendszerint vérvizsgálattal diagnosztizálják a laboratóriumok vagy az állatorvosok, súlyos állapotban Röntgenvizsgálattal.

A betegség kezelését hagyományos szintetikus anyagokat tartalmazó gyógyszerekkel, hosszadalmas és sokszor életveszélyes protokollok alkalmazásával lehet elvégezni.

14 Hozzászólás

 1. Tisztelt Dr Úr!

  6 éves ivartalanított nőstény kutyámnál vérvétel alapján szívférgességet állapítottak meg. Kettő napja kezdtük meg a Doxycyclin Al 200 mg kúrát. Valamint egy hónapra alkalmas nyakra csöpögtetőt kapott. A kutyus erdélyi kopó, közel 50 kg-os ezért napi 5 szem az adagja a Doxyból. Érdeklődnék, hogy az Annovet cseppet a gyógyszer mellett is lehet alkalmazni, arra gondolva, hogy a kettő együtt esetleg rövidítene a gyógyszer kúra idején? Tartok attól, hogy ekkora mennyiség hosszabb távú fogyasztása pozitív eredmény esetén is esetleg más negatív hatást fejt ki a belsőszerveiben, pl máj. Illetve Továbbá van egy szintén 50 kg közeli kan erdélyi kopóm is, szintén ivartalanított, ő negatív tesztet produkált, amire Simparica TRIO 30 napos hatású megelőző tablettát kapott. Ennek tájékoztatójában írva van, hogy más készítménnyel együtt nem ajánlott használni, ebbe az Annovet is beletartozhat-e?

  Köszönettel: Kárai Szilvia

  • Kedves Szilvia! Nem alkalmazom az Ön által leírt kúrát és szereket ilyen esetben sem. Párhuzamos adagolással nincsenek tapasztalataim, ezért nem is javaslom egy időben alkalmazni a nevezett szerekkel. Üdv Dr.Molnar

   • Kedves Dr. Úr!

    Köszönöm a tájékoztatást! Szeretném megkérdezni, mi lenne az Ön javaslata erre az esetre. Az egyik kutya már pozitív szívférges, itt a gyógyulás lenne a cél egyértelműen. A másiknál pedig a megelőzés.
    Továbbá ha az orvos ajánlata alapján a gyógyszeres kezelés folytatása marad továbbra is akkor mit tudok alkalmazni, hogy egyéb szervi károsodás ne alakuljon ki?

    Köszönöm szépen a válaszát előre is.

    Üdvözlettel: Kárai Szilvia

    • Kedves Szilvia! Ilyen esetet és immunerősítéssel, méregtelenítéssel és természetes féreg lárva szaporodás elleni kiegészítővel kezelem. Az Annovet, Strong Immune, Multivit Mega C, Defense Assist, Emésztőenzimek Probiotikum complex, Liver Detox, Cytovet kombinációt javaslok legalább 3x 3 héten át alkalmazni. Ha a szintetikus szerekkel folytatják a kezelést akkor a méregtelenítés és a bélflóra helyreállítás lehet a cél: melyet az előzőkben is javasolt utóbbi 3 készítmény adagolásával javaslok megtenni: Emésztőenzimek Probiotikum complex, Liver Detox, Cytovet Üdv Dr.Molnar

 2. KedvesDr.Úr!Szívférgesség kezelésére Ön az annovetet önállóan alkalmazza?Rovarölő csepp nélkül?A kutyám nyakán tenyérnyi foltba sulyos bőrprobléma alakult ki.,gyanítom hogy a már több mint fél éve tartó gyógyszeres oldat a nyakára cseppentve sokalt be a bőre…?A kezelő orvoshoz 3 naponta injekcióra hordom a bőre miatt.De azt javasolta az épp bőrfelületre cseppentsem a moxicleart.De én már nagyon félnék ,mert tartok attól hogy nagyobb bajt tennék vele.Ön mit javasol????köszönöm Beatrix

 3. Tisztelt Doktor Úr!9éves szálkásszőrű tacskó kutyámnál szeptember végén szívférgességet diagnosztizáltak.Fogyás és kedvetlenség miatt vittem állatorvoshoz.2 hónapig doxicilin antibiotikumot kapott.Azóta havonta cseppet a nyakára.Vérvételből magas májértékeket mutattak ki.(májdaganatot kizártak)Étvágyjavító pasztát és máriatövist kap.Rossz kondicióban van és étvágytalan.Mit tudna ajánlani?köszönöm Beatrix

  • Kedves Beatrix! Sajnos a hosszú antibiotikum kúra erősen megviseli a szervezetet, főként a bélflóra tarts leromlása miatt. A méregtelenítő csomagot és vitamin csomag szereit javaslom alkalmazni. Továbbá az Emésztőenzimek & Probiotikumot is adjas feltétlen. A szívféreg és egyéb bélférgek ellen ezt alkalmazom: https://energy-vet.hu/kutya-macska-termek/annovet/. Üdv Dr.Molnar

 4. Tisztelt Dr. Ùr!
  Van egy 16 èves yorkim aki nagyon köhög. Nagyfokù lègcsőszūkūlete van. Az àllatorvos minden vizsgàlatot elvègzet, a vèrkèp mutatott nagyfokù bakteriàlis fertőzèst. 3 naponta szteroidot kap. 5 napig sumamed antibiotikumot kapott.
  Szeretnèm ha a dr. Ùr ajànlana a köhögèsre valami kèszìtmènyt.
  Köszönettel
  Gèm Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Amennyiben légcsőkollapszus okozza a tüneteket akkor a mozgásszervi csomag kiegészítve a Multivit Mega C-val. Amennyiben gyulladás vagy allergia tartja fenn akkor Imunovet, Kingvet, Emésztőenzimek Probiotikum complex, Multivit Mega C alkalmazását javaslom kombinációban. Üdv dr. molnár

 5. Francia bulldog kutyánk szívférges. Ezekből a készítményekből melyiket ajánlaná doktor úr?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Nagyné

  • Kedves Nagyné! A szivférgesseg megelőzésére az Annovet csepp javasolt. A szúnyog csípés ellen pedig az Epivet gyógysampont használhatja heti fürdetés formájában. A már diagnosztizált fertőzést, amit a kifejlett férgek okoznak szintén az Annovet csepp kuraszerüen történő alkalmazasaval oldható meg. Ezt az eredményt az ismetelt teszt negatív eredménye is bizonyította az alkalmazó állatorvos kolleginánál. Több részletért írjon az email címemre. Üdvözlettel Dr Molnár

Vélemény, hozzászólás?