A vér- és szövetnedv-szívó paraziták (kullancs, bolha, szúnyog, atkák) elleni ellenállóképesség növelésre és a paraziták távoltartására alkalmazható szerek használatával megelőzhető a szívféreg fertőzés kialakulása.

Szívférgesség tünetei

A szívféreg fertőzés kutyában és macskában eltérő tüneteket okozhatnak.
A kutya szívférgesség leggyakoribb tünete a köhögés. Nem szívesen mozognak, hányás, fogyás alakul ki. A kezeletlen kutyák tüdő és szívelégtelenség tüneteit mutatják, tudatvesztés is kialakulhat, végső stádiumban vízkór.
Tünetei macskák esetében  a hányás, fogyás, köhögés, asztmatikus és fulladásos rohamok, melyek gyakran halálos kimenetelűvé válhatnak.

Szívférgesség megelőzése

A szúnyogcsípést megakadályozó módszerekkel vagy a mikrofiláriák vérbe került formáinak az elpusztítására szolgáló szerekkel lehet megelőzni az életveszélyes felnőtt alakok kifejlődését és lárvaürítését. Alternatív kezelések is vannak a lárváktól és férgektől való megszabadulásra és a prevencióra.

Szívférgesség kutyáknál és macskáknál

A szívférgességet okozó féreg lárváját szúnyogok hordozzák, és Magyarország területén is megfigyelhető előfordulásuk. Mind kutyát mind macskát is megfertőzhet a szívféreg. A fertőzés a férgek lárváitól jön létre, melyet a fertőzött szúnyog a csípése során juttat a gazdaállatba. Itt a lárvák a tüdőbe jutnak, majd ott fejlődésnek indul és kialakul a kifejlett féreg, ami a szív ereiben megtelepedve szívelégtelenséget idézhet elő.

Szívférgesség esetén attól függően, hogy a férgek a szív mely ereiben telepednek meg bal, vagy jobb, vagy mindkét szívfél elégtelenségét okozhatják, így súlyos esetekben hasvízkórhoz vagy tüdőödémához is vezethetnek. Közben a kifejlett akár több cm hosszú férgek un. mikrofiláriákat termelnek, amelyek újra fertőzhetnek más állatokat, ha a szúnyogok ebből a fertőzött gazdaállatból vért szívnak. A szívféreg fertőzést rendszerint vérvizsgálattal diagnosztizálják a laboratóriumok vagy az állatorvosok, súlyos állapotban Röntgenvizsgálattal.

A betegség kezelését hagyományos szintetikus anyagokat tartalmazó gyógyszerekkel, hosszadalmas és sokszor életveszélyes protokollok alkalmazásával lehet elvégezni.

4 Hozzászólás

 1. Tisztelt Dr. Ùr!
  Van egy 16 èves yorkim aki nagyon köhög. Nagyfokù lègcsőszūkūlete van. Az àllatorvos minden vizsgàlatot elvègzet, a vèrkèp mutatott nagyfokù bakteriàlis fertőzèst. 3 naponta szteroidot kap. 5 napig sumamed antibiotikumot kapott.
  Szeretnèm ha a dr. Ùr ajànlana a köhögèsre valami kèszìtmènyt.
  Köszönettel
  Gèm Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Amennyiben légcsőkollapszus okozza a tüneteket akkor a mozgásszervi csomag kiegészítve a Multivit Mega C-val. Amennyiben gyulladás vagy allergia tartja fenn akkor Imunovet, Kingvet, Emésztőenzimek Probiotikum complex, Multivit Mega C alkalmazását javaslom kombinációban. Üdv dr. molnár

 2. Francia bulldog kutyánk szívférges. Ezekből a készítményekből melyiket ajánlaná doktor úr?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Nagyné

  • Kedves Nagyné! A szivférgesseg megelőzésére az Annovet csepp javasolt. A szúnyog csípés ellen pedig az Epivet gyógysampont használhatja heti fürdetés formájában. A már diagnosztizált fertőzést, amit a kifejlett férgek okoznak szintén az Annovet csepp kuraszerüen történő alkalmazasaval oldható meg. Ezt az eredményt az ismetelt teszt negatív eredménye is bizonyította az alkalmazó állatorvos kolleginánál. Több részletért írjon az email címemre. Üdvözlettel Dr Molnár

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Hozzászólás / Kérdés