Bőrbetegségek / allergiák, autoimmun folyamatok, stb. / kezelési protokollja szteroid kezelés után, vagy közben elkezdve

Nagyon gyakori probléma, hogy már a szteroidok mellékhatása vagy a szteroid hatásának csökkenése készteti az állatorvost és az állattartót az addigi terápia feladására vagy megváltoztatására.

Erre a problémára ad kezelési lehetőséget a kíméletes fitoterápia és ortomolekuláris terápia. Fontos, hogy az alább leírtak csak a külső paraziták, fertőzések megfelelő kezelése esetén hozzák meg a várt eredményt. Bár azok a tartós hatáshoz jelentősen hozzájárulnak.

Protokoll:
1. IMUNOVET 10 napig, minimum napi 3×3 csepp/10 ttkg dózisban, ez után 5-7 nap kihagyás és még egy 10 napos kúra
2. Az IMUNOVET kezdete után azonnal, vagy ha a tünetek lehetővé teszik 3 nappal a megkezdése után PROBIOVET 2×1/2 kapszula/nap/ 10 ttkg 21 napig folyamatosan. Az Imunovet beadása után legalább egy óra teljen el, mielőtt a Probiovetet beadjuk.
3. Az Imunovet befejezése után VIROVET napi 3X1-2 csepp/10 ttkg dózisban és FYTOVET napi 3×3 csepp/10 ttkg dózisban lehetőleg mindkettőt párhuzamosan adagolva . 3 hetes kúrákban, a kúrák között 5-7 nap szünetet tartva. Ezek az igazi allergia elleni szerek. Az Imunovet és a Probiovet adagolása a bélflóra és a nyirokutak tisztítása és helyreállítása céljából szükséges, így a Virovet megkezdése után beindul a normális sejtes immunreakció és ez ne okozzon tünetrosszabbodást. Ezt célszerű a gazdával megbeszélni, hogy támogatni tudja szándékainkat.

Fontos!
A már adagolt szteroidot az Imunovet és a Probiovet adagolásának megkezdése után legalább 7 nappal elkezdhetjük óvatosan csökkenteni. Hetenként ¼ dózissal csökkentsük. Kedvező esetben 1 hónap alatt, ha a mellékvese nincs teljesen kimerülve, elhagyható a szteroid.
Amennyiben sokáig adagoltuk, nagy adagokba és teljesen reakció képtelen a mellékvese, akkor várhatóan a csökkentések időszaka alatt tünetrosszabbodás is fel fog lépni.
Ekkor nem csökkentjük tovább a szteroid adagját. Hanem előre felkészítve erre a történésre a gazdát próbálunk várni néhány napot a saját kortizol termelés beindulására. Ez a várakozás maximum egy hétig történjen. Ha ez alatt nem csökkennek a tünetek elviselhető mértékre, akkor 1/4 adaggal visszaemelhetjük a szteroid dózisát időlegesen.
Közben elérjük a Virovet és Fytovet adagolásának idejét, már regenerálódó bélflórával bíró állatnál, így óvatosan újra elkezdhetjük a szteroid adagolásának csökkentését.

Gyakori probléma még az allergiás hátterű zavaroknál, hogy a tartósító szereket tartalmazó száraz eleségek, jelentős ideig történő adagolása következtében, olyan mértékben elárasztották a szervezetet, hogy azok tartós sejt és szövetműködési zavarokat okoznak.

Ez esetben a CYTOVET adagolása tartósan jó szolgálatot tehet a szövetek és a teljes test megtisztítására. Adagolás: 2×1/2 kapszula/nap/ 10 ttkg 21 napig folyamatosan ( daganatos eseteknél 90 napig ).

Természetesen a további tartósítószer bevitel megszüntetése alapkövetelmény a tartós gyógyulás elérése érdekében. Lásd Iránymutató étrend.

 

Hypothyreosis és mellékvese kimerültség alternatív kezelése

Kissé más kezelést igényel a hypothyreozisos hátterű bőrbetegségek kezelése:
Ez esetben el kell különíteni az elsődleges és a másodlagos pajzsmirigy alulműködést. Az elv és a szükséges készítmények is ugyanazok, de a Virovet helyett ez esetben a hipofízis alulműködése esetén (TSH alacsony) a GYNEVET adagolása javasolt, a Virovetnél megadott dózisban. Vagy a FREE T3 szint alacsony értéke esetén a KOROVET adása javasolt. Ezt a kezelést érdemes megpróbálni, mielőtt tiroxinra fognánk a kezelés irányát. Nagy valószínűséggel nem lesz szükség rá.
Az un. Cushing kór estén szintén a GYNEVET vagy a KOROVET adása igényel megfontolást. Ellenben a mellékvese kimerültség esetén a RENOVET vagy a KINGVET is aktiváló hatással bír a mellékves kéreg szteroid hormon termelésre.

Amikor már hormont adagolunk akkor pedig a dózis növelésének a szükségessége esetén nem lesz szükség emelésre, amennyiben a gyógynövény készítményeket adagolni kezdjük, vagy a már működő adagot csökkenteni tudjuk, így a mellékhatások csökkenő mértékben lépnek föl.

Dr. Molnár Gábor Miklós