A köznyelv minden tünetet, ami az allergiák megjelenésére hasonlít allergiának nevez, pedig a valódi allergiák, amely a T és B limfociták működéséhez kötődik és az Ig E és Ig G immunglobulinok emelkedett szintje jelez, csak mintegy 10%-ban van jelen az összes allergiaszerű tünetet mutató állatban. Helyette az élelmiszer intolerancia (érzékenység), – mely az Ig A és Ig M ellenanyagok jelenlétéhez kötődik -, mintegy 90%-ban fordul elő.

Élelmiszer Allergia– I. típusú túlérzékenységet, -pár órán belül jelentkeznek a tünetek az adott élelmiszer elfogyasztása után-, az Ig E -Ig G ellenanyagok váltják ki melyek a gyulladás keltő hisztaminnal együtt a hízósejtekből szabadulnak fel.

A hízósejtek a kutyában és macskában a bőrön fordulnak elő nagy számban, ezért van az allergiáknak kutyákban és macskáknak főként bőrtünete. Emberben a felső légutakban van nagy számban hízósejt aktivitás, ezért vannak légúti panaszai az allergiás embereknek.

 

Élelmiszer Intolerancia (érzékenység)

II. és III. típusú túlérzékenység, -hetek, akár évek alatt alakulnak ki a tünetei-, az Ig A- Ig M ellenanyagok váltják ki.

Az élelmiszer érzékenység tünetei, melyek nagy mértékben hasonlítanak az allergia tüneteire:

 • Gyomor és bél panaszok
 • Végtag rágás
 • Idült hallójárat fertőzés
 • Bőr erjesztőgomba fertőzés
 • Bőr kivörösödés és irritáció
 • Felfúvódás
 • Vakaródzás, viszketegség

Az élelmiszer intolerancia kezelése:

 • Nyálteszttel meg lehet határozni a jelenlévő IgA, IgM ellenanyagokat, mely megmutatja, hogy milyen fokban és milyen fehérjére intoleráns a kutya.
 • Az élelmiszer intolerancia kialakulását mindig megelőzi a lyukas bél szindróma kialakulása, mivel az teremt alapot az áthangolódásra. Általában több korábban már gyakran fogyasztott élelmiszer típusra alakul ki érzékenység.
 • A kezelés a lyukas bél szindrómánál leírt módon történik.
 • Az érzékenységet okozó ételeket ki kell zárni egy időre a táplálkozásból. Amennyiben allergiás tünetek miatt derül ki a lyukas bél szindroma fennállása akkor különösen fontos a teljes bélregeneráció, így 3 hónapos kezelés javasolt. Közben, a kúra kezdetétől fogva az addig etetetett takarmány teljes cseréjét javaslom. A kezelés alatt nem érheti a kutya bélrendszerét újabb toxikus hatás, mert akkor kezdődhet minden elölről. Ha maradéktalanul gyógyult a lyukas bél, akkor további 3 hónapra van szükség hogy eltünjön az allergénekre való reakció hajlam a szervezetből. Vagyis 3 hónap várakozás után térhetnek vissza a megszokott etetéshez, de azért akkor is csak óvatosan.

 

 

Dr. Molnár Gábor Miklós

Akció!

Bőrbetegségek (8)

allergiák csomag

52020 Ft

A csomag tartalma: 1 db Multivit Mega C, 1 db Stomach&Bowel, 1 db Krill Omega D3+K2 full trans gél, 1 db Skin Support, 1 db Emésztő enzim & Probiotikum Komplex, 1 db Epivet, 1db Virovet, 1db Pet coat support

100%-ban természetes forrásokból származó, prémium minőségű készítményekkel

KRILL OMEGA D3+K2

Vákuum pumpás

7500 Ft