Az élesztőgombák, minden kutya, macska (és az emberek) normális mikroflórájának része. A leggyakoribb típusú élesztők a kutyák Malassezia és Candida gombája. Ezek az élesztők kis telepekben élnek a kutya bőrén, a fülében és a bélben, az egészséges baktériumok és más főleg hasznos alkotók mellett. A hasznos béllakó flóra kis sejtjei a kutya saját testének összes sejtjenél 10x nagyobb számban vannak jelen a szervezetben és fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében. Ezeket az egészséges bélflóra összetevőket óvni kell. Az antibiotikumok és más kémiai anyagok (gyógyszerek, oltások) feldolgozott és genetikailag módosított táplálékösszetevők kedvezőtlenül hatnak erre a flórára, melynek egyensúlya felborul és az eddig kis számban jelenlévő élesztőgombák elszaporodhatnak.

Ezek a nagy számban káros élesztőgombák a bélben, a bőrön, a hallójáratban is elszaporodnak, különösen akkor, ha a fő táplálékforrásuk a keményítő és a cukrok jelen vannak az állat táplálékában.

Mely tünetek lépnek fel amikor az élesztőgombák túlszaporodnak?

 • Láb rágás és vagy nyalás
 • Sötét, rozsdás vörös szőr a lábujjak között, ami a gombák miatt van és nem a nyalástól
 • Szőrhullás, sötét bőr, különösen, a szőrtelen területeken (hasalja, hónalj)
 • Apró fekete pontok a hasalján, szürkés elszíneződés a nemi szervek körül.
 • Fül vakarás, fej rázás, gyulladásos váladék a hallójáratban
 • Ciklikus tünetek melyek tavasszal jelentkeznek és őszig tartanak. Gyakran összetévesztik pollenallergiával és más tavasszal és nyáron jelentkező tünetekkel.
 • Édes, átható test szag és zsíros szőrzet (seborrhea), gyakran erős korpázással. Ez a szőrtüszők aktív gombás fertőzése.
 • Szőrhullás a farok tövénél és a háton

Minél hosszabb ideig áll fenn a kutya élesztő fertőzés, annál nehezebb lesz megoldani, így fontos, hogy ezeket a korai jeleket észleljük.

Az élesztőgombák okozta betegségek kezelése:

 1. Távolítsa el a keményítőt és a cukrokat a táplálékból.

Mivel az élesztő fertőzések a bélben kezdődnek, az első lépések egyike az élesztőgombák visszaszorítása. Ehhez a kutya étrendjét meg kell vizsgálni. Az élesztőgombák az egyszerű és az összetett cukrokat igénylik életük fenntartásához. Így ezeket kell a táplálékből eltávolítani, hogy ne tápláljuk tovább őket. A búza, kukorica, burgonya, rizs, borsó, édesburgonya és bab a magas keményítő tartalmú élelmiszerek példái.

A vadonban az ételek, amelyeket a kutya ősei ettek maximálisan 4% keménytő tartalmúak voltak. Ennél a mai szokások szerint alkalmazott takarmányok a többszörös mennyiséget tartalmazzák.

 1. Kerülje a feldolgozott vagy vegyi anyagokkal szennyezett élelmiszereket

A legtöbb feldolgozott állateledel tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, melyek károsítják az egészséges bélflórát. A leggyakrabban előforduló GMO-élelmiszerek a cékla, a lucerna, a kukorica, a szója és a káposzta. A vegyi anyagok száma jelentős, így azokat minden szinten el kell kerülni mivel a hasznos bélflórát károsító, de minimum azt megzavaró hatásuk van.

 1. Az egészséges, egyensúlyban lévő bélflóra újjáépítése

Sok különböző baktériumfaj él a kutya bélében és a bőrében, ezekre elengedhetetlenül szüksége van. Vitaminokat és zsírsavakat termelnek, elősegítik a tápanyagok lebontását és az élesztőgombák populációit is szabályozzák, megakadályozva azok túlzott szaporodását. Visszaállíthatjuk a kutya a hasznos baktériumainak populációit ha megfelelő minőségű a probiotikumokkal és a prebiotikumokkal egészítjük ki az étrendjüket. A két legfontosabb probiotikum a Lactobacillus acidophylus és az Enterococcus faecium, a prebiotikumok pedig az inulin és a Chlorella alga.

Ezeket a PROBIOVET kapszula tartalmazza megfelelő minőségben és mennyiségben a kutyák és macskák számára.

Jó lehetőség a bélflóra visszaállítására az EMÉSZTŐENZIMEK & PROBIOTIKUM komplex használata, amely még a megfelelő gyomor és bélemésztést is biztosítja széles spektrumú emésztőenzimjei révén. Ráadásul nem kell vigyázni arra, hogy a gyomorsav ne károsítsa a csiráit mivel gyomorsav ellenálló törzseket tartalmaz.

A húsevőknél probiotikumként és nyersrost forrásként is az Emésztőenzimek & Probiotikum komplexet és a Probiovet kapszulákat használom. Kezdjünk csak egy csipetnyi mennyiséggel az átállási levesekbe keverve étkezésenként. A méregtelenítési reakciók elkerülése érdekében fokozatosan kell bevezetni a probiotikus táplálékokat. Létezik egy reakció, amely a kutyák és macskák kedvetlenségében, gyengeségében jelenhet meg, akár hasmenés is kísérheti, mivel a szervezetnek foglalkoznia kell az elhullott baktériumok és erjesztő gombák ( Candida) kiürítésével és az ezekkel kapcsolatos toxinok tisztításával. Ez a másnapossághoz hasonlít. A fokozatos kb. egy hét alatt történő beállítás a terápiás dózisra ezt a tünetet biztonságosan megelőzi.

Hasznos prebiotikus hatású szerek még a REGAVET, Taraxacum officinale és a KOROVET, Allium sativum tartalma miatt.

 1. A kóros gomba túlszaporodás szabályozására használhatók még:
 • fokhagyma
 • szegfüszeg
 • kókusz olaj
 • oregánó olaj

 

 1. Az immunrendszer sejtes, T lymfociták okozta válaszának erősítése, mely ezáltal képessé válik belülről védekezni az erjesztő gombák ellen (méregtelenítés- nehézfémek, vegyi anyagok számtalan formája ellen)
 • KRILL OMEGA D3+K2 gél
 • MULTIVIT MEGA C komplex
 • CYTOVET kapszula
 • VIROVET csepp
 • SKELEVET kapszula

 

 1. A gombák elleni védekezés a testfelszínen és a fülben
 • IMUNOVET csepp, kis területen, vagy a füljáratban fellépő irritáció esetén
 • EPIVET gyógysampon
 • Almaecetes öblítés 1 dl tiszta klór mente s víz+ 1 evőkanál természetes erjesztésű almaecet, mely visszaállítja a kutya egészséges bőr pH-ját és gátolja az élesztőgombák szaporodását. Ennek a használatára a kezelés első 1-2 hetében van szükség, amíg a javasolt szerek kifejtik a hatásukat.

 

Dr. Molnár Gábor Miklós

PROBIOVET

7900 Ft

REGAVET

7900 Ft

KOROVET

7900 Ft

KRILL OMEGA D3+K2

Vákuum pumpás

7500 Ft

CYTOVET

9900 Ft

VIROVET

7900 Ft

SKELEVET

7900 Ft

IMUNOVET

7900 Ft

EPIVET

4900 Ft