Szívférgességről, röviden

A szívférgességet egy fonálféregfajta, a Dirofilaria Immitis nevű kórokozó okozza, mely a tüdő nagy ereiben, előrehaladott esetekben a szívben élősködik. A klímaváltozásnak köszönhetően évről évre egyre több eset kerül diagnosztizálásra, így az évenkénti szűrővizsgálatoknak nagyon nagy jelentőségük van. A szívféreg lárváját szúnyogok terjesztik, ebből adódóan a lakásban tartott kutyák sincsenek biztonságban.

A fertőzöttség akár évekig tünetmentes

A már kifejlődött szívférgektől való megszabadulás hosszas, energia és pénz igényes procedúra, mindemellett kockázatokat is rejtő beavatkozás, ezáltal a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Szívféreg életciklusa

  • A kifejlett nőstény féreg apró, mikroszkópikus méretű mikrofiláriákat bocsájt ki a kutya vérébe.
  • A mikrofiláriák a kutyákból vért szívó szúnyogokba kerül, ahol hetek leforgása alatt harmadik stádiumú lárvákká alakul.
  • A harmadik stádiumú lárvákat hordozó szúnyogok a következő csípéskor bejuttatják a kutya szervezetébe a lárvákat.
  • A harmadik stádiumú lárvák és a mikrofiláriák még elölhetőek a megelőzésre használatos cseppekkel, tablettákkal.
  • A harmadik stádiumú lárva a kutya szervezetében (amennyiben az nincs védve szívféreg ellen) megközelítőleg 4 hét alatt tovább alakul negyedik stádiumú lárvává, amire már nem hatnak a megelőzésre használatos szerek.

Amennyiben a kutya nem védett, a negyedik stádiumú lárva továbbfejlődve hónapok alatt kifejletté válik és elkezdi a mikrofiláriák termelését.

Megelőzés

A szívférgesség ellen havonta beadott tablettákkal vagy bizonyos típusú cseppekkel lehet védekezni, melyek a harmadik stádiumú lárvákat és a mikrofiláriákat elpusztítják.
Amennyiben nem rendszeres a védelem, kimaradnak hetek, hónapok, úgy a már beoltott harmadik stádiumú lárva tovább fejlődik olyan stádiumba, amire már nem hatnak a megelőző készítmények.
Nagyon fontos a havi rendszerességre való törekvés és emellett az évenkénti szűrővizsgálat egyaránt.

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Gabriella

 

Szűrővizsgálatok értékelése:

• A szűrővizsgálatok során egy ml vért veszünk az állatból, amiből elvégezzük az un KNOTT tesztet és az ELISA antigen tesztet is.

• Amennyiben valamelyik teszt is pozitív, úgy állata még nem biztos, hogy szívférges, további vizsgálatok szükségesek bizonyításhoz.

• Amennyiben kutyája mindkét tesztje pozitív, úgy az állat nagy valószínűséggel szívférges.

Gyorsteszt (ELISA- szerológiai teszt) értékelése: ha pozitív- akkor sajnos gyanú van a szívférgességre. Ez esetben célszerű egy további vizsgálatot, a PCR vizsgálatot elvégeztetni, mely pontosítja az eredményt. Ha pozitív a szerológia teszt, de a knott negatív, akkor okkult szívférgesség gyanúja áll fenn (azaz valószínűleg van féreg, csak nem szaporodik) Ez esetben a PCR vizsgálatnak nincs sok értelme (, mert az a mikrofiláriák DNS-ét vizsgálja, lásd később), ezért ilyenkor más gyártó teszjével a vizsgálatot megismételjük. Ha a további tesztek is pozitívak, akkor sajnos a kutya szívférges…

Vagyis nagy valószinüséggel nem fertőzött. De az ELISA gyorsteszt ( ami pozitív volt) ismétlése szükséges, hogy biztosan kizárják.

A Supreme Immunity weboldala

Vélemény, hozzászólás?