#142615
lindafiok
Felhasználó

Tisztelt Doktor Úr!

Cicámnak egy decemberi kivizsgálás alkalmával 23.6 cukrot mértek. Vizeletben köveket találtak. Hasa kitelt, viszont a teste többi részén mintha az izomerejét elvesztette volna. Mióta nálunk van, kb. 8 éves kora óta nem ugrott sosem magasra, azt hittük a benne lévő lövedék miatt. A vizsgálatkor diabetes melitust állapítottak meg és diabeteses tápot javasoltak. Hugykövességet is, arra is speciális tápot javasoltak. Januárban nem volt magas a cukra. Viszont rengeteget enne, a súlyában nem történt jelentős változás. A diabetes tápot egy nap több részletben adom.
Van amikor kifejezett ideges a cica étkezés előtt. Van amikor, étkezés után elfekszik. Sokat pihen, figyelme szalagokkal felkelthető, még a lábával nyúl a labda után, próbál játszani, de igazán aktív csak etetéskor szokott lenni, amikor fut az etetőtálhoz, hogy ki ne maradjon. Sajnos, annyira pákosztos, hogy sokszor belefal a többiek ennivalójába. Mivel 8 éves koráig egy gazdaságban élt, kinti cicaként, szereti a házikosztot is és előszeretettel lopja is, ha elérhető helyen találja.
Sajnos, február végén, március elején 20.3 és 17.7 körüli cukorértékeket mértek hetente. 2 állatorvos is elmondta, hogy az inzulin most már elkerülhetetlen. Nem szeretném reckírozni a cicám életét, de az inzulinra és a teendőkre való átállás nagyon komoly dolog. Nemcsak a cicának, a gazdinak is életmódot kell váltani szigorúan, be kell rendezkedni. Veszélyesnek tartom az inzulint és attól is tartok, hogy idővel mindig emelni kell a cica adagját.
Családomban van olyan, aki szigorú étkezéssel, életmód váltással, mozgással tudta tolni a inzulin elkezdését.
Megrendeltem a cukorbeteg cicáknak javasolt csomagot. Érdeklődöm, hogy van-e még esetleg egy hónapom az inzulinra váltásig, amíg adagolhatnám a csomag tartalmát a cicának és így ellenőrizném, hogy történik-e valamilyen jótékony változás?
Amennyiben mégiscsak el kell kezdenünk az inzulinozást, a csomag tartalma kiegészítésként adható-e? Esetleg várhatunk-e valamilyen jótékony hatást? Illetve olvastam, hogy vannak cicák, akiknél beállhat a vércukor egy normális értékre és elhagyható az inzulin. Van-e erre a csodára valamilyen remény a szerek adásával?

A táplálkozás lenne a másik kérdésem. Mivel a cica többedmagával él, elkerülhetetlen, hogy beleegyen az egészséges társai ennivalójába egy-egy falat ereéig. Tudna-e olyan (kompatibilis) táplálékot ajánlani a Doktor Úr, amit adhatnék a többieknek, viszont nem baj, ha a cukorbeteg cica is beleeszik?
Olvastam, hogy valamelyik gazdi cukorbeteg állatait nyers hússal eteti. A cukorbeteg cicám esetében is a nyers hús megfelelő lehetne mint táplálék? Milyen házi, elkészíthető, megfőzhető kosztot tudnék neki készíteni diétás ennivalóként?

Előre is köszönöm válaszát.
Sz. Melinda