Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.
1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #192847
  Mónika
  Felhasználó

  Tisztelt Doktor Úr!

  2 éves máltai selyem, 7 hónapos korában ivartalanított, szuka kiskutya tulajdonosaként írok Önnek.

  A kutyus 2022. május végén, 9 hetes korában került hozzánk, kezdetben állatorvosi javaslatra Trovet (Rabbit) száraztápot kapott reggel, este Trovet konzervet. Kb. egy év elteltével ezt a tápot egyáltalán nem ette meg, Többféle kereskedelemben kapható száraz és nedves tápot is kipróbáltunk, valamint nyúl-sárgarépa-rizs összetevőkből én magam is főztem neki egészen 2023. októberéig. Ekkor erőteljesen vakarózni kezdett, véres hányás és véres széklet jelentkezett nála, azonnal orvoshoz vittük, UH felvétel vérzéses vastagbélgyulladást igazolt, vérképe normális volt (GGt emelkedett). Infúziót és injekciókat kapott, otthonra Apoquel tablettát írtak fel és Vet Life Dog Hypoallergenic tápot javasoltak, ami nem vált be. Néhány nap után ismét hányt, nem evett, nem ivott, másik állatorvoshoz vittük, ahol „enteritis haemorrhagica acuta” diagnózist állítottak fel, injekciós kezelést kapott (Dexafort, Enroxil), a bélsár mikrobiológiai vizsgálati eredménye negatív lett, normál bélflórát írtak le. Itt is Apoquel tablettát kaptunk és Hill’s z/d diétát kezdtünk el (száraztáp reggel, konzerv este) ami áttörést hozott: megszűnt a hányás, hasmenés, normalizálódott a széklete, sokkal puhább lett a szőre is. 3 hónapja csak ezt a z/d-t kapja, azonban ami nem javult: az a vakarózás, ez a mai napig megmaradt (nem túl erőteljes, nincsenek sebek, de elég gyakori) ill. olykor-olykor szánkázik és barna foltok vannak a szeme alatt és a szája körül.
  A kutyus 2023. december 7.-én veszettség elleni védőoltást kapott, utána két hétig minden rendben volt. 2023. december 25. hajnalban a kutya „rosszul lett”, rángatózott, nyálzott, remegett, reszketett, vizeletet, székletet nem tudta tartani, mint aki nem találja a helyét, bolyongott a lakásban. Karácsony lévén három orvosi ügyeletet jártunk meg 3 nap alatt, az első helyen mérgezést, a második helyen fertőzést, a harmadik helyen epilepsziát „diagnosztizáltak”. A kutya ekkor lázas volt, kb. két napig nem aludt, nem evett, folyamatosan zihált. Néhány nap után javulni kezdett az állapota, de mindentől félt, furcsán viselkedett. Ezek a tünetek kb. 5 nap után múltak el, azóta a kutyus jól van.
  Jelenleg a Hill’s z/d száraz és nedves táp mellé Vetri DMG-t kap.
  Külső élősködők ellen havonta Simparica Trio-t adagolunk neki.

  A leírtakra tekintettel az alábbi kérdéseim lennének:
  – adhatom-e korlátlan ideig a z/d-t, vagy ez nem alkalmazható hosszú távon? ha váltani kellene, mit javasol egy ilyen érzékeny emésztésű kutyusnak?
  – a Vetri DMG-t ajánlja-e, mint immunerősítőt? Amennyiben nem, mit ajánlana helyette?
  – ha a kutyus epilepsziás lenne (ami erősen kérdéses), mivel lehetne megtámogatni az idegrendszer működését?
  – Simparica Trio-t biztonságos-e hosszútávon adagolni, illetve milyen megbízható másik szerrel lehetne kiváltani?
  – milyen pre- és/vagy probiotikummal lenne indokolt megtámogatni a kutyus szervezetét?
  – a barna foltok eltüntetésére az „Angels Eyes Natural Tear Stain powder” terméket ajánlja-e, ha nem, milyen megoldást javasol helyette?

  Elnézést, hogy kissé hosszúra sikeredett a levelem…

  Válaszát előre is köszönöm!

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.