Ebben a fórumban az állatgazdák megoszthatják tapasztalataikat egymásközt. Lehetőség van bárki számára, hogy válaszoljon vagy kérdezzen a másik gazdától. Amennyiben az állatorvostól szeretne kérdezni, kérem írjon az Állatorvos válaszol oldalon lévő hozzászólásba.

Címkézve: 

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #102405
  Zselic
  Felhasználó

  Kedves Doktor úr!
  Hozzánk szegődött egy nagyon aranyos, fiatal, lány cica (az orvos szerint 1 év körüli lehet), aki jelenleg kinti cicaként üzemel. Nekem eddig mindig kutyáim voltak, így lennének kérdéseim a tartásával kapcsolatban.
  Elvittük beoltatni veszettség ellen, és kapott egy kombinált oltást is. 2 hét köztes idővel adták be az oltásokat (illetve féreghajtót is), először kapta a veszettséget és a kombináltat, 2 hét elteltével pedig a kombinált ismétlését. Az első alkalom után a cica nagyon levert volt, és gyakorlatilag 1,5 napot aludt. A második alkalom után ugyanez volt a helyzet, annyi különbséggel, hogy az addig teljesen aktív cica nagyon meg is betegedett (több napon át láthatóan fájt a jobb hátsó lába, nem nagyon mozgott, alig evett, lázas volt, hasmenése lett, csipás lett a szeme…). Mi a családban egyértelműen az oltásra gyanakodtunk. Vittük is vissza az orvoshoz, aki azt mondta, hogy lehetséges, hogy az történt, hogy gyengébb volt az immunrendszere, és az oltás miatt összeszedett valamilyen fertőzést, és le is eshetett valahonnan, vagy elütötték (attól fájhat a hátsó lába). Kapott szurit, csináltak leukózis tesztet (az negatív lett), és utána még 5 napig kellett neki adnunk az antibiotikumot. Szerencsére, már a szuri hatására jobban lett, és napról-napra egyre jobb lett a közérzete, a gyógyszert végigszedte, és azóta (2 hónapja) már teljesen jól van. Mi alapvetően nem szeretjük a gyógyszeres kezeléseket, a túlzott oltásadást sem, ezért fordulok Önhöz. Kicsit el is bizonytalanodtam, hogy szegényt nem kellett volna kitennem ennek az oltássorozatnak, akkor lehet, hogy meg sem betegszik…?
  Kérdéseim:
  Érdemes-e oltatni a cicákat, ha igen mi ellen kell? A Leukózis elleni oltást támogatja ebben a helyzetben?
  Mit tanácsol, hogyan védekezzünk a külső és belső élősködők ellen? Én az alábbi készítményeket vettem, de most egyelőre nem merem alkalmazni, mert félek ezektől a kemikáliáktól is: FerdoCat féreghajtó, illetve Vectra Felis bolha-, kullancs ellen. Ezeket használhatom Ön szerint? Láttam a honlapján a természetes illatanyagos nyakörvet, de cicákra nem jó ötlet állítólag nyakörvet adni. Illetve valamilyen természetes módon lehet a belső élősködők ellen küzdeni?
  Egy kinti cica alkalmas lehet a költözésre, ha arra kerül sor?
  Milyen szereket tanácsol a fenti cicának?

  Köszönöm a segítségét!
  Minden jót kívánok, és kitartást kívánok értékes munkájához!

  Üdvözlettel
  Acsainé Vincze Dóra

  #102604
  Dr. Molnár Gábor
  Adminisztrátor

  Kedves Dóra! Alapvetően én csak a kötelező oltásokat adom a betegeimnek. Abban bízom, hogy az immunrendszert kell megfelelő állapotban tartani, azért, hogy minden betolakodó ellen tudjon védekezni az állat szervezete. Az immunerősítésre a bélrendszert kell támogatni az emésztés tökéletes végrehajtásához, ami a bélflórának is hasznos, így az hatékonyan tudja támogatni az immunrendszer működését. Továbbá nem szabad feldolgozott eledelekkel táplálni az állatot és kerülni kellene minden testidegen anyag, gyógyszer bevitelét. Ezért féreghajtásra és külső élősködők ellen is lehetőleg csak természetes parazita ellenes anyagokat ( Annovet), illetve illó olajokat ( Illó olajos nyakörv, spray) használunk.
  A cicák költöztetése nem egyszerű feladat, de odafigyeléssel sikeres lesz. Ehhez pár napig az új helyen célszerű benn tartani a cicát, majd mikor már megszokta a helyet benn azután lehet kiengedni. Segíthet a Relax & Balance vagy az Etovet alkalmazása is pár héttel a költözés előtt elkezdve az adagolást. Üdv Dr. Molnar

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.