Tisztelt Kollégák!

Mellékelten küldöm egy 2 éves Chow-chow kan esetét.
Az előzőekben, 2013. áprilisában, veszettség vakcina beadása után 5 nappal elesettséggel és hányással került a helyi kollégákhoz, ahol Babesiosis gyanújával kezelték / ez azonban nem volt igazolható /. Ez után anaphylaxiás reakciót mutatott a következőkben alkalmazott penicillin készítményre. Ez után lassan rendeződött az általános állapota, majd kb. két hét múlva a farok tőn hot spot szerű elváltozással folytatódott a kálváriája. Majd a kullancs nyakörvre is a nyaktájékon teljes szőrhullással és szinte csillapíthatatlan viszketéssel reagált.

Ez után a közel 7 hónapon át végzett kezelésekre nem reagált ( helyileg antibiotikumok, szteroid, külsőleg antiparazitikumok, homeopátiás szerek, szisztémásan antihistamin, calcium, hypoallergén táp stb.).
Átmeneti javulások minden terápiaváltáskor voltak, de végül is fokozatosan egyre romlott az állapota, ami a mellékelt képeken jól látható. Az akadémiai orvoslás és homeopátiás kezelési módszerek is csődöt mondtak, ekkor jutottak eszembe kollégám bőrgyógyászattal kapcsolatos irányelvei. Így kezdtem kizárólagosan fitoterápiás módszereket igénybe véve kezelni a kutyát.
A kezeléseket Molnár Gábor debreceni kollégánk iránymutatásait felhasználva és azokra támaszkodva végeztem.

Diagnózis:
Hypothyreosis, adrenocorticalis insufficiencia, dermatitis, pruritus, hyperpigmentációs bőr elváltozásokkal, endokrin alopecia, recidiváló otitis externa.

A kutya kezelését 2014. 01. 19-én kezdtük el. A képeken a felvételek ideje rögzítve van. Az állat bőrtünetei ( viszketés, hyperpigmentáció, alopecia, otitis externa ) és kedélyállapota fokozatosan javultak és mára gyakorlatilag teljesen tünetmentessé vált. Mellékeltem a kezelés előtti labort és a gyógyulás utáni labort is ( lásd pajzsmirigy értékek normalizálódása ). A kutya látványos javulást mutatott már egy-két héttel a kezelés megkezdése után. Ami kiteljesedett a képeken látható módon.

Alkalmazott kezelések:

  • Virovet 3×3 Csepp / nap
  • Imunovet 3×8 csepp/ nap 10 napos kúrákban ismételve
  • Kingvet 3X3 Csepp / nap
  • Probiovet 2×1 caps / nap
  • Epivet gyógysampon heti 1x fürdetve

Fülkezelés: tisztítás után Audivet csepp és Imunovet csepp felváltva alkalmazva.
Kiegészítő diéta: lásd a mellékelt ajánlás szerint

Dr. Orosz Enikő
Nyíregyháza

Laboreredmények

Kezelés előtt - 2014.01.19.

[vc_gallery type=”image_grid” images=”335,336″]

Kezelés köztes állapot - 2014.02.20. - 2014.03.06.

[vc_gallery type=”image_grid” images=”337,338″]

Kezelés után

[vc_gallery type=”image_grid” images=”339,340,341,342,343,344,345,346,347″]

A kiskutyánk Shen, egy gyönyörűséges chow-chow volt.
2012. 03. 13-án született és 5 hetesen került hozzánk.

Szépen fejlődött, fékezhetetlen játékos kiskutyává vált. Fajtájának megfelelően akaratos és eléggé öntörvényű kiskutya volt, de mindenkit levett a lábáról a szépségével és a játékosságával. (A kötelező oltások beadása kemény ellenkezést váltott ki belőle.)

Shen 2013. március 1-én kapta meg a második veszettség elleni oltását, ekkor kapta meg az első bolha és kullancs nyakörvét is (korábban exspottal védekeztünk).

Itt kezdődött el a kálváriánk!!!

2013. 03. 06-án amikor hazamentem a munkából, nyomorult állapotban találtam Shenit, öklendezett, hányt még a víz sem maradt meg benne. Gyorsan elvittem az állatkórházba, ahol babesiosis volt a diagnózis, ennek megfelelő kezelést kapott. A vérvizsgálat babesiara negatív eredményt adott. 03. 08-án kapott aktil-t, ami anafilaxiás reakciót váltott ki. (Sheninek infúzió volt bekötve, amikor megkapta az antibiotikumot, rövid idő múlva levette magát az asztalról, kitépve a vezetéket, iszonyúan rázta a fejét és vergődött, nagyon megijedtünk.) Egy héten át mindennap hordtam kezelésre, úgy tűnt rendben van a kiskutyánk.

Két hét múlva volt húsvét, amikor a farka alatt megjelent egy kisebb tenyérnyi nagyságú, eleven seb. Kezeltük, gyógyulni látszott.

Először a nyaka körül változott meg a szőr állaga, arra gondoltunk, hogy a kullancs nyakörv dörzsölhette ki, ezért májustól újra exspottal védekeztünk. Nyár végére egyre több sebet, kiütést fedeztünk fel a testén, a gerince körül megváltozott a szőr állaga, csomókban hullott a szőre és a csupasz bőre fekete lett, helyenként 5 cm átmérőjű eleven sebek jelentek meg rajta. A kiskutya fokozatosan lelassult, tétova lett, úgy viselkedett, mint egy 90 éves megfáradt öregúr. (A képek között van egy, ami számomra a leginkább mutatja Sheni állapotát, a nappaliban ül az ajtó előtt, hátulról fotóztam, látszik, hogy teljesen kopasz, megtépázott)

Folyamatosan kezeltük valamivel, kenegettük a bőrét, belülről gyógyítottuk, tápot cseréltünk. A javulásokat mindig visszaesés követte, teljesen kétségbe estünk, hiszen egy kölyökkutyáról van szó és még emlékszünk az egy évvel korábbi viselkedésére.

Orosz doktornő természetes, gyógynövény alapú készítményeket és homeopátiás szereket is adott neki, amikre jól reagált, majd javasolt egy konzultációt Molnár doktorral. A találkozót követően felgyorsultak az események. Az utóbbi 1 hónapban már a kettős orvosi felügyelet mellett kizárólag gyógynövény alapú kapszulákat és cseppeket kap, megváltoztattuk az étrendjét.

A gyógyszer beadása kezdetben egyszerű volt, mert Sheni beletörődő volt, azt csinálta, amit kértem tőle, kinyitotta a száját, lenyelte a gyógyszerét. Érdekes módon az étvágya mindvégig jó volt, bár időnként egy-egy étkezést kihagyott.

Fokozatosan megváltozott a viselkedése, elevenebbé vált, a gyógyszert csak játék közben lehet beadni neki (bújócskázunk), séta közben nemcsak megszaglássza az ismerős kutyákat, hanem támadólag lép fel a hímekkel szemben, és újra ugat a kiskutya, régen hallottuk a hangját. A bőre is javul, már nem kopasz, szépen pelyhedzik a szőre. Ma már bízunk benne, hogy visszakapjuk a régi fékezhetetlen, okos kiskutyánkat. Köszönet érte!!

Nyíregyháza, 2014. febr.14.                                                     Siroki Valéria

VIROVET

7900 Ft

IMUNOVET

7900 Ft

KINGVET

7900 Ft

PROBIOVET

7900 Ft

EPIVET

4900 Ft

AUDIVET

4900 Ft

Vélemény, hozzászólás?