Kezelés – átmeneti időszakban

Az átmeneti diéta lehetővé teszi a bélhám gyógyulását, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, és eltávolítja a mérgező anyagokat. A megfelelő nyers táplálkozás folytatása, a bél gyógyulása után, a legjobb hosszú távú kezelés a bélbeteg kutyáknak és macskáknak.

A gyulladásos bél betegséggel korábban diagnosztizált húsevők már szteroidokat is kapnak az esetek nagy részében. Ezekben az esetekben a szteroidokat fokozatosan lehet csökkenteni, az átmeneti étrend használatával, majd a nyers etetésre való áttéréssel párhuzamosan.

A súlyos emésztési problémákkal járó kutyák és macskák puffadás, hasmenés, hasi fájdalom és székrekedés jeleit mutatják. Ahogy ezek az állatok nyers étrendre áttértek, gyorsan csökkennek a tüneteik, és megkezdődik az emésztőrendszer gyógyulási folyamata.

Ha nem egyértelmű, hogy a kedvencünk gyulladásos bélbetegséggel, ételallergiával vagy táplálék-intoleranciával terhelt, akkor az átmeneti étrendet kell követni, hogy meggyógyítsuk és lezárjuk a bélnyálkahártyájukat. Az ételallergia és az élelmiszer-intoleranciák oka az úgynevezett lyukas vagy szivárgó bél szindróma, amikor a bélhám károsodott és rendellenes a bél mikroflórája. Ilyenkor az ételek nem képesek megfelelően megemésztődni, részben emésztett formában szívódnak föl és az immunrendszer reagálni fog rájuk, ami számtalan betegségtünetet ( viszketés, bőrgyulladás, erjesztőgomba fertőzés, száraz bőr-szőrzet, allergiák, autoimmun zavarok, májgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, epilepszia szerű tünetek, fogkövesség, szájbűz, fülgyulladás, bűzmirigy problémák, daganatok stb.) idéz elő.

Megpróbálhatjuk beazonosítani, hogy mely ételekre reagál kellemetlen reakcióval az állat, de ez valószínűleg lehetetlen küldetés.

A vérbe szivárgó élelem részecskék azonnali reakciót vagy késleltetett reakciót válthatnak ki napokkal vagy akár néhány héttel később. Mivel ezek a reakciók átfedik egymást, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy pontosan mire reagált az állat. Amíg a bélfal károsodott marad, addig a gyógyulás sosem jön el.

A legjobban eredményre vezető, ha egy átmeneti étrendre koncentrálunk, ami segíti a bél gyógyulását. Miután a bélfal meggyógyult, az élelmiszereket megfelelő módon képes teljesen megemészteni, mielőtt felszívódnak, így megszűnnek az élelmiszer-intoleranciák és allergiák.

 

A csontos hús és /vagy hal leves, mint átmeneti étrend

A csontos hús és a hal étel megfelelő építőelemeket biztosít a gyomor és bélcsatorna gyorsan megújuló sejtjeinek, és nyugtató hatást fejt ki a bélben kialakult gyulladásos területekre. A csontok ásványi anyagokban gazdagok és javítják az immunrendszer működését és támogatják az egészséges emésztést. A csont gazdag kollagénben is. A kollagén olyan fehérje, amely két fontos aminosavat , prolint és glicint tartalmaz , amelyek segítenek meggyógyítani a bélcsatorna hámját és enyhíti a bélgyulladást. A csont és húsleves is tartalmaznak glükózaminoglikánokat, melyek  fontos építőelemei a szöveti regenerációnak.

Vagyis a levesek segítik az emésztést és már évszázadok óta ismertek, mint az emésztőrendszer számára hasznos népi gyógymódok.  Kerülje a kereskedelmi forgalomban kapható leves porokat, granulátumokat ,kockákat, mivel azok nagymértékben feldolgozottak és káros összetevőket tartalmaznak, például a glutamátokat.

A csirkék csontos húsából vagy a halból készített leves különösen alkalmas kezdésnek. A megfelelő leves készítéséhez csontok, csontos húsok, egész csirke, liba, kacsa, galamb, fácán vagy más olcsó hús alapanyag szükséges. További előnyt biztosít a háztájiból vagy az organikus termelésből származó alapanyag használata. Fontos, hogy csontok és ízületek legyenek a kezdő levesek főbb alkotórészei, mivel ezek gyógyító ásványi anyagokat és kollagént szolgáltatnak, sokkal inkább, mint az izmok és a pólyák.

Ha nagy állatok csontjait használjuk, kérjük meg a henteseket, hogy vágják a nagy csöves csontokat félbe vagy több részbe, hogy kiszabadulhasson a csontvelő. Tegye a csontokat, az ízületeket és a húsokat egy nagy fazékba, és töltse fel vízzel. Forralja fel, fedje le és párolja alacsony hőmérsékleten minimálisan 3 órán keresztül.

A halakat ugyanígy készíthetjük el, egy teljes halat vagy halszeleteket vagy csontokat és fejet főzve.

Főzés után vegye ki a csontokat, húsokat vagy halat, és szitálja át a főtt állományt a nagy és apróbb csontok eltávolítására. A csontokról a lágy szöveteket a lehető legjobban szedje le, távolítsa el a csontvelőt a nagy csöves csontokból, addig, amíg meleg. Az így készült sűrű csont és hús vagy halkocsonya hét napig jól megmarad a hűtőben, vagy fagyasztható.

A betegnek minden étellel fogyasztania kell ezt a gyógyító levest. Melegen bármikor adhatja a kutyájának vagy a macskájának. Az átállási időben néhány napig kizárólagos élelemként. Adjunk meleg italként későbbiekben is étkezés közben.

Nagyon fontos, hogy a páciens elfogyassza a zsír összes állományát a csontokban és a csontok között, mivel ezek a zsírok elengedhetetlenek a gyógyuláshoz.

 

A pro és prebiotikumok adagolása fontos a gyógyulás előmozdítása és fenntartása céljából.

A probiotikumokat természetesen erjesztett ételekben, például nyers pacalban találják meg ( ez Magyarországon nehezen elérhető forrás). A probiotikumok a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát biztosítják a test védelmére és táplálására. A probiotikus baktériumok biztosítják, hogy a bél hatékony védelmi vonalat képez és biztosítja az élelmiszer hatékony emésztését.

A húsevőknél probiotikumként és nyersrost forrásként az Emésztőenzimek & Probiotikum komplexet és a Probiovet kapszulákat használom. Kezdjünk csak egy csipetnyi mennyiséggel az átállási levesekbe keverve étkezésenként. A méregtelenítési reakciók elkerülése érdekében fokozatosan kell bevezetni a probiotikus táplálékokat. Létezik egy reakció, amely a kutyák és macskák kedvetlenségében, gyengeségében jelenhet meg, mivel a szervezetnek foglalkoznia kell az elhullott baktériumok és az ezekkel kapcsolatos toxinok tisztításával. Ez a másnapossághoz hasonlít. A fokozatos kb. egy hét alatt történő beállítás a terápiás dózisra ezt a tünetet biztonságosan megelőzi.

Győződjön meg róla, hogy az élelmiszer nem túl forró a probiotikus por hozzáadásához, mivel a magas hő elpusztíthatja a hasznos probiotikus baktériumok egy részét. Ez az Emésztőenzimek & Probiotikum komplexre nem érvényes, az hő és gyomorsav ellenálló bélbaktérium formákat tartalmaz. További előnye, hogy a károsodott gyomor és bél nyálkahártyájú állatok elégtelen emésztőnedv termelését, széles körű emésztőenzim bevitelével pótolni tudja, így használata az átmeneti időszakban is tökéletesebb emésztést eredményez

A tünetek javulása már egy két héten belül elkezdődik, de súlyos esetekben hónapokig is tarthat.

Dr. Molnár Gábor Miklós

állatorvos

Akció!

Emésztő szervek (7)

( Gyomor és bélrendszer ) csomag

47610 Ft

A csomag tartalma: 1 db Regavet, 1 dbLiver Detox, 1 db Emésztő enzim & Probiotikum Komplex, 1 db Stomach & Bowel, 1 db Stomach Digestive Helper, 1 db Cell protection, 1db Active Detox

100%-ban természetes forrásokból származó, prémium minőségű készítményekkel

PROBIOVET

7900 Ft

Vélemény, hozzászólás?