A prosztata problémái és hormonális összefüggései rectális adenoma kérdéskörével kapcsolatban

A tartós székrekedés lehet következménye a prosztata megnagyobbodásának. Ez lehet jó indulatú un. hypertrófia vagy rosszindulatú daganat is. A kolléga valószínűleg azért javasolta az ivartalanítást, mert a prosztata megnagyobbodása tesztoszteron függő és ha a heréket eltávolítják akkor valószínűsíthetően nem nő tovább a prosztata mérete. Ezt gondoljuk általában.

Azonban van egy fontos dolog, hogy a tesztoszteronból van egy “jó” és egy “rossz” tesztoszteron forma a dihidro tesztoszteron dht. Ez a kedvezőtlen forma egy enzim révén (5-alfa reduktáz) a prosztatában képződik. Azért kedvezőtlen mert elfoglalja a “jó” tesztoszteron helyét és így az nem vált ki megfelelő hím nemi hormon hatást. a megoldás az 5-alfa reduktáz enzim gátlása, melyet a természetben a progeszteron végez el. Azonban manapság a sok stresszhelyzet miatt a kutyákban a progeszteron jelentős része mellékvesekéreg hormonokká szteroidokká alakul így nem tudja megfelelő mértékben gátló hatását kifejteni. Ezt még súlyosbítja a környezetet szennyező un. xenoösztrogén vegyület, amely jó tesztoszteron és progeszteron elleni hatással bír.

Végeredményben a herélés kétélű fegyver, vagy segíthet valamelyest a prosztatagyulladás tüneteinek enyhítésében vagy inkább ronthatja azt. Lehet, hogy ez történt az önök esetében is. Én ez esetben megpróbálnám a gyógynövényekkel a kibillent hormonális egyensúlyt visszaállítani. Hetenként felváltva javasolnék két szert. Az első a KINGVET, amely a normális tesztoszteron termelést képes lehet segíteni a mellékvesében ez hasznos a “jó” tesztoszteron szint normalizálása és a dihidrotesztoszteron szint csökkentése érdekében. Aztán a GYNEVET mely természetes progeszteronja révén gátolhatja az 5. alfa reduktáz enzim kedvezőtlen hatását.
Hasznos kiegészítő még a CYTOVET gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is.

Dr. Molnár Gábor Miklós