Az emésztőrendszer fő célja, hogy megeméssze és felszívja a táplálékot. Egészséges bélflóra nélkül az emésztőrendszer nem képes teljesíteni ezt a funkciót. Az emésztőrendszer működési és védekezési képessége közvetlenül függ a bélflórától.

Az emésztőcső teljes hossza egy erőteljes bakteriális réteggel van bevonva, amely természetes akadályt biztosít a betolakodók ellen. Ezek az un. bélflóra baktériumok antibiotikumszerű, vírus-, gomba-ellenes anyagokat termelnek, és az immunrendszert támogatják, hogy megfelelően reagáljanak a betolakodókra.

Jól működő bélflóra nélkül a bélfal védtelen és alultáplált. A normális bélflóra által termelt anyagok fontos energiaforrás és táplálék az emésztőcsatorna bélhámsejtjei számára.

Egyértelmű szerepe van a húsevők által elfogyasztott táplálék minőségének és a bélflóra egészséges állapotának alakulása között. Vagyis a táplálék megfelelő minősége védhet, kedvezőtlen összetétele pedig előmozdíthatja a gyulladásos bélbetegség kialakulását.

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Hozzászólás / Kérdés