kutya és macska étrend
Kutya és macska étrend

Mottó: Hippokratész: „minden betegség a bélből ered”

Mi az a nem megfelelő étrend?

Minden olyan étrend amely nem a húsevők természetes emésztési tulajdonságait és igényeit veszi figyelembe
ezek tipusai:

 • Feldolgozott, szénhidrátokban gazdag étrend
 • Otthon főzött és szénhidrátokban gazdag étrend
 • Un. kevert étren amely a fenti két tipús valamelyiket vegyíti a nyers étrenddel

 

Mi is az a kevert étrend?

Amikor a kutyáját vagy macskáját nyers és feldolgozott, szénhidrátokban gazdag étrenddel táplálja egy időben.

A húsevők zsákmány állat alapú, nyers étrendje természetes módon stimulálja az erős gyomornedv elválasztást (gyomor erősen savas kémhatású, ph 1-2)

A kevert táplálékon tartott húsevők gyomorsav elválasztása nem lesz megfelelően erős (ph 7-9), hogy képes legyen megemészteni a nyers ételt.

 

Miért fontos a gyomor megfelelő savassága (ph 1-2)? Ezeket az előnyöket hozza:

1. Hatékony emésztés – az erős gyomorsav termelés elősegítí a nyers csontos húsok tökéletes emésztését, ezáltal az ezekben a táplálékokban rejlő előnyöket hasznosíthatják

2. Megfelelő védelem – az erős gyomorsav megvédi kedvenceinket a betegség okozó baktériumoktól( Coli, Salmonella stb.) amelyeket a nyers hússal felvehetnek

3. Tökéletes felszívódás – a megfelelő erősségű gyomor savasság segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (vas, kálcium, B 12 vitamin stb.)

Helyesen megtervezett étrend

Helyesen megtervezett étrend, amely megfelelő arányban tartalmazza a nyers húst, csontokat és belsőségeket -> a nyers fehérje erős gyomorsav elválasztást vált ki-> erős gyomorsav, alacsony gyomor pH.

Nem megfelelő, szénhidrátokat tartalmazó étrend ( ezek a feldolgozott eledelekben vannak, mint a száraz táp, konzerv, emberi étel maradékok, rizs, kenyér stb.) a gabona mentes tápokban ugyanúgy szénhidrátok vannak csak nem gabona eredetűek!

Kevert étrend

Ha kevert étrenden van a kutya tartva akkor az olyan mintha feldolgozott ételt enne, mivel a megfelelő gyomorsavasság nem tud kialakulni , melynek a következményei:

1. Tökéletlen emésztés – a gyenge gyomorsav termelés gátolja az eledel tökéletes megemésztését, a részben lebontott ételek a káros baktériumok martalékává lesznek, rothadást idéznek elő, további toxikus következményekkel.

2. Elégtelen védelem – a gyenge gyomorsav nem védi meg kedvenceinket a betegség okozó baktériumoktól( Coli, Salmonella stb.), így gyakori , akár súlyos fertőzések is lehetnek a következményei.

3. Tökéletlen felszívódás – a gyenge gyomor savasság gátolja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását ( vas, kálcium, B12 vitamin stb. ), így az hiánybetegségekhez vezethet.

Mely betegségek vannak közvetlen összefüggésben az emésztéssel?
Gyomor és bélgyulladás, hányás, hasmenés , székrekedés, bőrbetegségek zöme, bűzmirigy betegségek ízületi panaszok, allergiák, autoimmun betegségek stb.

Mit javasol az állatorvos? Az elsőtől az utolsó felé romlik a hasznosságuk, vagy növekszik a károsító hatásuk!
1. Elsődlegesen a jól összeállított nyers étrendet ( lásd  https://energy-vet.hu/iranymutato-etrend-husevo-allatainknak/).
2. Ezután a szénhidrátban szegény vagy szénhidrát mentes feldolgozott takarmányokat.
3. Ezeknél rosszabb a kevert étrend.
4. A legkevésbé hasznos a szénhidrátokat magas arányban tartalmazó, feldolgozott étrend.

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

PROBIOVET

7900 Ft

YUMMY PET

5000 Ft

Kulcsszavak: kutya és macska étrend, kutya étrend kiegészítő, helyes kutya étrend

Természetes Suprmeme Immunity táplálékkiegészítők

1 Hozzászólás

 1. Tisztelt doktorúr.

  Megkérném, ha legközelebb publikál, lektorálassa egy hozzáértővel, mert írása hemzseg a helyesírási és formai hibáktól !
  Ezenkívül szeretném felhívni figyelmét arra a tényre is, hogy a szeméjyneveket eredeti formában kell írni. Páldáúl: Hyppokrates.( Shakespeare-t sem írjuk Sekszpírnek…. )
  Persze az sem árt, ha a híres mondását helyesen idézi, így : ” A halál a belekben lakozik ” ( csak a teljesség igénye miatt ! )
  Írása tartalmával viszont teljesen egyetértek, jó lenne ha a többi állatorvos is hasonlóan gondolkodna mint ön !

  Baráti üdvözlettel egy német kutyatenyésztő.
  Josef Ivanics

Vélemény, hozzászólás?