1. A húsevők a táplálékot nem rágják, csak roppantás után lenyelik. A nyáluk nem tartalmaz emésztőenzimet. A nyáluk feladata a falat síkosítása, a nyelési folyamat megkönnyítése érdekében. Nyáluk kémhatása 7,5-8,5 közé tehető. Termelnek még egy lizozim nevű enzimet, amely erős csiraölő hatással bír és a száj megfelelő baktérium flóráját hivatott fenntartani.
  2. A nyelés után a táplálék nagy darabokban a gyomorba jut ahol a nagy mennyiségben termelődött gyomorsav átitatja a táplálékot és a pepszin nevű fehérjebontó enzim elkezdi a munkáját, az itt kialakult 1-2 közötti gyomor pH-n. Amikor az egész gyomortartalom eléri ezt az alacsony kémhatást és a pepszin emésztő hatása is megtörtént, akkor ez egy jel a gyomor pylorusnak, hogy megnyíljon és a savas tartalom átnyomódik a patkóbélbe. Ott ez a savas kémhatás semlegesítődik az erősen lúgos emésztőnedveknek köszönhetően. A hasnyálmirigy váladék, az epetartalom és a bélnedvek ezt a lúgossá változott (ph 8) tartalmat elkezdik emészteni. Normális esetben itt történik meg a tripszin, lipáz, amiláz által a fehérjék , zsírok és a szénhidrátok emésztése. Fontos még az epesavak szerepe, amely az epével kerül a patkóbélbe és a takarmányban lévő zsírokat olyan kicsi cseppekké alakítja át, hogy a lipáz hozzá tud férni az emésztésükhöz.
  3. Az emésztő enzimek által tökéletesen megemésztett táplálék felszívódása a vékonybélben történik, elsősorban a patkóbélben és éhbélben. Az emésztőrendszer e részeinek falán apró ujjszerű bélbolyhok találhatók, közöttük üregek, un. kripták helyezkednek el. Ezeket a bolyhokat bélhámsejtek* bélelik ki. E hámsejtek a megemésztett tápanyagok felszívására és a véráramba való juttatására szolgálnak. Ezekből a felszívott anyagokból táplálkozik a test. Ezek a bélhámsejtek az egészséges emésztés letéteményesei.
  4. A felszívódás után a visszamaradó nagy nedvességtartalmú anyag átkerül a vastagbélbe, ahol a víz és az epesavak jelentős része visszaszívódik a testbe. Ezután a maradékból ürülék képződik, amely székeléskor ürül az állati szervezetből.
  5. A széklet megfelelő állaga segíti az ún. bűzmirigy (perianalis mirigy) megfelelő működését, amely a székletre ürítéskor rányomódva az ürülékre, egyedre és fajra jellemző szagát adja. Amikor ez nem tud megfelelően ürülni (pl. székrekedés esetén), akkor váladéka pang és begyullad. Ez vezet a bűzmirigy gyulladás gyakran tapasztalt képéhez.

* Ezek a sejtek a bélbolyhok alapjához közel képződnek, majd érésük során pusztulásukig fokozatosan a bélbolyhok végei felé vándorolnak, és közben végzik felszívó munkájukat.

Az élettanilag hibásan táplált és emiatt egyensúlyát vesztett bélflórájú kutyák és macskák bélcsatornájában ez az egészséges struktúra elváltozásokat szenved. A bélbolyhok eltorzulnak, laposakká és szabálytalanná válnak, összeolvadnak, ezáltal lecsökken a tápanyagok felszívódására rendelkezésre álló felület. Gyulladásos izzadmány tölti ki a kriptákat, így a bélhámsejtek is gátolva tudják elvégezni feladatukat. A tartós gyulladásos állapot miatt a bélhámsejtek eltávolodnak egymástól és közöttük kisméretű lyukak képződnek, így a bél üregéből származó toxinok, részben megemésztett fehérjék (aminosav láncok, peptidek), baktériumok közvetlenül a vér és nyirokáramba kerülhetnek át. Ez számos káros immunfunkciót okoz és az allergiák és autoimmun zavarok jelentős részének kialakulásához vezet.

További káros következmény, – mivel a belek nem képesek tökéletesen emészteni az ételt -, hogy a nem megfelelően lebontott táplálék részecskék rothadásos folyamatoknak esnek martalékul, amely toxikus anyagcseretermékek képződéséhez vezet, így mindezek krónikus hányást és hasmenést eredményeznek, melyet a gazdik többsége jól ismer.

Ezek az un. gyulladásos bélbetegségek a húsevők (kutyák és macskák) krónikus hányásának és hasmenésének leggyakoribb okai.

 

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Hozzászólás / Kérdés