A nyári időszakban fellépő gyakori problémáink kutyák esetében

Légynyüvesség:

Hosszú szőrű kutyák bőrbetegségei közül a hot spot, amely egy gyorsan megjelenő, helyi, főleg a faron, háton kialakuló, nedves, gyulladásos felszíni bőrelhalás képében jelentkezik. Ez hosszú szőrű kutyáknál különösen veszélyes, mivel a szőrzet elfedheti a bőr gyulladás tüneteit, azonban a legyek ilyenkor gyorsan belepetéznek, ami pár napon belül életveszélyes légynyüvességhez vezethet! Ez megelőzhető a kutyák aprónak tűnő üzeneteinek a megvizsgálásával. Ha oda kap testének egy helyére, akkor nézzük meg milyen ott a bőr, a szőrzet alatt is. Így észrevehetjük a kezdődő sebeket, melyek nem csak hot spot formájában, hanem mechanikai sérülések, régi ekcéma, egyéb ok tanú régebbi bőrgyulladások következtében is kialakulhatnak.
A légynyüvesség megelőzésében az EPIVET gyógysampon és az AUDIVET cseppek nyújthatnak segítséget.

 

Toklász okozta gondok:

Ebben az évszakban érik a sziki árpa (népies nevén a cigánybúza) aminek termése amennyiben befúródik a kutya testébe, majd onnan a bőr alatt távoli helyekre is elvándorolva sok bajt okoz. Így jön létre egy makacs kórkép, ami kiterjedt nehezen kezelhető és megszűnő helyi gyulladásokkal járó betegség. E baj különleges formája, amikor a fülbe vagy a szem kötőhártyája alá kerül a toklász. Ezekben az esetekben is fontos, hogy naponta vizsgáljuk át kutyánk szőrzetét, hogy el tudjuk távolítani a beleragadt toklászt, mielőtt az behatol a bőrbe.
Toklász okozta gyulladás esetén az IMUNOVET jó kiegészítője lehet az állatorvosi kezelésnek.

 

Hőguta:

Ne hagyjuk napnak közvetlenül kitett helyen kedvenceinket, különösen zárt autóban, zárt teraszon, mivel rövid idő alatt kialakulhat a hőguta. Amennyiben ez egy bizonyos fokot elért úgy olyan kimenetele lehet, mint egy súlyos 42 C-os láznak, amely az agyban visszafordíthatatlan károsodást is kiválthat!
Ezt megelőzendő fontos a megfelelő folyadékellátás és a nyomelem ellátás.
Hőguta esetén az ETOVET és a FYTOVET készítmények a gyors szakszerű állatorvosi beavatkozás kiegészítésében és a megelőzésben nyújthatnak segítséget.

Dr. Molnár Gábor Miklós állatorvos

Légynyüvesség, toklász, hőguta, nyári bajok

ETOVET

7900 Ft

FYTOVET

8900 Ft

IMUNOVET

7900 Ft

Vélemény, hozzászólás?