Okok és kezelési lehetőségei kutyáknál, macskáknál

A köhögés egy reflexes folyamat, melyet valamely nyálkahártyát irritáló anyag vagy részecske vált ki.
Így a légutak nyálkahártyáját izgató – fertőzések miatt kialakuló- sűrű, vagy rendellenes összetételű nyálka (tracheitis, bronchitis, pneumonia), vizenyő (pangásos szívelégtelenség esetén) daganatos megbetegedések, melyek a légutakat részlegesen elzárják, légcső kollapszus, izgató por, pollenek, füst, kémiai anyagok stb. által kiváltott légúti irritáció. A köhögés lehet, egy rövid időszakra kiterjedő vagy hosszú ideig fennálló un. krónikus köhögés.

 

A köhögés jellege megadja sokszor az okot is:

 • száraz mélyről jövő, köhögés, amelyet fokoz az erőteljes munka, az a légutak nyálkahártyájának heveny duzzanatára, gyulladására utal, ilyen van a vírusos megbetegedések kezdeti fázisában
 • nedves, felszakadó köhögés, nyálka vagy váladék keletkezett a légutakban
 • felszínes, nyelésekkel kísért köhögés, öklendezés, gyakran erőltetett hányással,torok és mandulagyulladás következményeként jelentkezik
 • a tüdő felett hallgatózva sercegéssel, pattogással kísért köhögés a tüdőben felhalmozódott nyálka, váladék vagy vizenyő következménye.

 

A köhögés valódi okai:

A légutak nyálkahártyái helyettesítő kiválasztó „szervek” is. Ez azt jelenti, hogy a vízben oldható méreganyagokat (vízoldható nehézfémsók, vegyi anyagok, színezékek, tartósítós szerek, gyógyszerek lebomlási termékei stb.) a szervezet nem csak a vesén, hanem a légutak nyálkahártyáin is. Ehhez hasonló másodlagos méregtelenítő szerv a bélfal nyálkahártyája, a könnymirigy, nyálmirigy, savóshártyák (mell és hashártya, agyhártya, ízületi felszínek, szívbelhártya).
Azonban az itt távozó testidegen anyagok ezekben a másodlagos kiválasztó szervek sejtjeiben irritációt okoznak, mivel valójában azok nem oda való anyagok. Ez az irritáció gyulladáshoz vezet, melyeket az un. fakultatív patogén kórokozók
megeredése, elszaporodása követ, mely nyálka, váladék, genny, köpet keletkezéséhez vezet. Ez pedig izgatja a légutak csillós hámját, amely köhögést idéz elő. A köhögés a váladék típusának, helyének és minőségének megfelelő formát vesz föl.
Ezekhez a gyulladásokhoz sokszor az immunrendszer sejtjeinek a helyi reakciója is hozzájárul, ami az allergiás hátteret is előidézi, megmagyarázza.

 

Kezelési lehetőségek:

Mivel a fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a köhögés valódi okai nem a fertőzések, így a hatékony kezelésük is – főként az idült esetekben- más irányból közelíthetők meg.
A nyálkahártyán kiválasztásra kerülő toxikus anyagok más utakon való eltávolítása kell, legyen a fő cél, mert ha azok a vizelettel és az epével eltávoznak a szervezetből, akkor nem szükséges a légutakon „helyettesítő úton” eltávolítani a szervezetből: a megelőzésben és kezelésben is a CYTOVET (humátjai révén), a REGAVET és a RENOVET gyógynövényei, illó olajai révén, ebben nagy segítséget képesek nyújtani.

Ha már azonban kialakult a fertőzéses állapot, akkor az IMUNOVET antimikrobás hatásai jó szolgálatot tesznek.
A helyi védekezőképességet a sejtes immunitás fokozása révén a VIROVET megfelelő szintre fokozhatja mely a gyulladás elhúzódását, kialakulását is megakadályozhatja.
Ezért tehet jó szolgálatot tapasztalataim szerint a felső légúti allergiás állapotoknál is.

A már kialakult köhögés specifikus szere az Energyvet készítmények közül a KINGVET. Fél heveny és idült köhögéses formáknál a FYTOVET nyomelemei az enzimrendszer aktiválásával segíthet, éppúgy a pollen allergiáknál is enyhülést nyújthat.

Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos
www.energy-vet.hu

2 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor úr!
  A megrendelt mozgásszervi csomagot, használjuk! Már letelik a 3 hét és 1 hét szünet ajánlott! Az inkotencia az éjszakai bepisilés hála elmult! Kevesebb vizet is fogyaszt mint azelőtt, mert nagyon sok vizet ivott!
  A mozgásán is látszik kis javulás, dehát ez hosszú folyamat mint tetszett mondani! Az lenne a kérdésem a 7 napos szünet egyszerre hagyjam el az egész mozgásszervi csomagot, 7 napig,és újra 3 hét? Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a készítményekre!
  Üdv Marika

  • Kedves Marika! Örülök a jó eredményeknek. Igen hagyjon ki 3 hetes adagolás után 3-7 nap szünetet. Azután 3 hét adás -3-7 nap szünetekkel folytassa. Figyeljen arra , hogy az elért jó eredmények tartós kezeléssel tarthatók fenn. Fenntartásra fél év múlva már fele dózis is elegendő , vagy minden második hónapban adott 3 hetes kúra teljes dózissal. Üdv Dr. molnár

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *


A legnagyobb feltölthető fájl mérete: 5 MB.
Feltölthető fájl típusok: kép, hang, video, dokumentum, táblázat, prezentáció, szöveg, .

Hozzászólás / Kérdés