Az Energyvet állatorvosa, Dr. Molnár Gábor Miklós szívesen válaszol bármilyen kérdésre a kedvencével kapcsolatban.

Állatorvosi szaktanácsadás

Kérdése van a napi gondozással, tartással, balesetekkel kapcsolatosan? Esetleg gyakori vagy ritka állatbetegségeket tapasztal a kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenésről, azok kezelési módjáról, lehetőségeiről? Az állatorvos válaszol rovatomban lehetőséget biztosítok, hogy az Önt érdeklő kérdésre a lehetőségekhez képest szakszerű választ adok.

Nagy segítséget jelent a válaszom összeállításában, ha az alábbi információkat megadja a kérdésében:

 • Az állat faja, neme, kora. Fontos információ, hogy az állat ivartalanított vagy ivaros. Amennyiben ivartalanított, kérem adja meg az ivartalanítás időpontját is.
 • Az állat testtömege
 • Az állat táplálási formája. Száraz táp, konzerv, házi koszt főve vagy nyersen és ezek aránya. Szénhidrát dús ételek aránya a diétában.
 • Emésztési zavarok jelentkezése az állat életének bármeny időszakában (hányás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőr, fül, bűzmirigy gyulladás előfordulása
 • Az eddig végzett kezelések leírása
 • A külső élősködök ellen végzett megelőző és terápiás kezelések felsorolása, az alkalmazott szerek megnevezése.
 • Az elvégzett védőoltások megadása az utolsó egy éven belül
 • Bármely gyulladás csökkentő vagy szteroid vagy inzulin készítmény adagolása
 • Az állat életében elvégzett műtétek felsorolása
 • Esetleges allergiás hajlam vagy gyógyszerérzékenység.

Milyen jellegű kérdésekre kaphat választ az állatorvos válaszol rovatban?

 • Kedvencemnek bizonyos tünetei, mely betegségre utalnak?
 • Mit tegyek, ha  hány a kedvencem?
 • Hogyan állíthatom le a kutyám hasmenését?
 • Mi a legjobb diéta a cukorbeteg állatom etetésére?
 • Mi a helyzet az ízületi gyulladással járó testmozgással?
 • Mi az igazság az otthoni főzött állateledelről?
 • Milyen élelmiszerek egészségesek kedvencemnek?
 • Milyen élelmiszereket kell a kutyámnak elkerülnie?
 • Milyen gyakran kell etetnem a kutyámat, macskámat?
 • Vajon milyen étel mennyiségre van valóban szüksége kedvenceidnek?
 • Hogyan kezdhetek bele egy speciális diétába?
 • Vannak-e élelmiszerek mérgezőek a háziállatok számára?
 • Hogyan készíthetek házi készítésű étrendet?
 • Hogyan adagolhatom megfelelően a házi készítésű étrendet kedvencem számára?
 • A fűszerek biztonságosak-e a háziállatok számára?
 • Minden típusú betegségre vonatkozó kérdésére?
 • és sok más kérdésre.
 • Állatorvos válaszol rovatomban állatorvosi szaktanácsokkal szolgálok rövid, egy-egy témakört érintő kérdéssel kapcsolatban.

 

4 592 Hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  8 éves németjuhász (nem fajtiszta) ivartalanított kan kutyusom kb. 2 hónapja kicsit kezdte húzni a jobb lábát. A parkettán a kopogásból vettem ezt észre. Figyelni kezdtem, kicsit csámpásan mozgott a jobb lábacskájával, de aztán néhány hete már el is csúszott többször a lakásban. Mindent leszőnyegeztünk, de azért nem tökéletes a dolog, mintha már a bal lába is csámpázna. Kinnt a kertben vidáman fut, vágtázik, fájdalomnak semmi jelét nem vettem észre, ha megmasszíroztam a lábát, akkor sem, ezt inkább szereti. 3 hete Apto-flexet adok neki, amúgy Carnilove kaját kap. Eddig soha semmi probléma nem volt vele egy kis fülgyulladáson kívül, az is 5 éve volt. Kevesebbet mozog, mint régen, ez igaz, kb. 35 kg lehet a súlya. Röntgenre nehezen tudnám elvinni, (én magam is nehezen mozgok) tudna esetleg javasolni valami gyógyszert, készítményt,gyógymódot így látatlanban?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Illyésné Éva

  • Kedves Éva! A végtag gyengeség oka sokrétű lehet: porckorongsérv, degenerativ csigolya elváltozások, diszplázia, szalag és ínproblémák, degeneratív gerincvelő és ideg sorvadás. A diagnózist állatorvosi vizsgálattal és Röntgen vagy MRi vizsgálattal lehet felállítani. Az utóbbi idegsorvadást valójában a többi lehetséges sántasági ok kizárásával. Az utóbbi idegrendszeri ok kezelése nem egyértelmű és vitaminok, antioxidánsok, omega 3 zsírsavak adagolásával lehetséges, de ezzel a sorvadásos folyamatot csak lassítani lehetséges. Amennyiben a zavar oka a mozgásszervekből ered ) csont, porc, izületek, szalagok stb. akkor azt jó eredménnyel szoktuk befolyásolni az alábbi csomagunk szereivel: https://energy-vet.hu/kutya-macska-termek/mozgasszervi-es-gerincproblemak-kiegeszito-kezelesere/ Kérem küldjön egy videót a mozgászavarról, hogy meg tudjam én is nézni. Üdv dr. Molnár

 2. Kedves Doktor Úr!
  Két kérdésem lenne:
  -adott egy allergiás Bichon szuka 7 éves (csirke, gabona, pollen, oltás vivő anyag…) kezelem már omegavet tel és skelevet tel. Ilyenkor pollen szezonban ezek ellenére is nagyon vakarja/rágja magát, mivel lehet még kezelni?
  -szeretnék mellé egy cicát, lehetséges, hogy arra is allergiás lesz? Hogy lehet ezt kideriteni?
  Nagyon köszönöm válaszát!
  Enikő

 3. Jó napot kívánok!
  A cicámnak 2 napja még semmi baja nem volt,tegnapelőtt kivettem belőle egy kullancsot,most elkezdett sántítani,két napja nem eszik és ma már alig tudott lábra allni,megtapogadtam a lábát,de nem éreztem semmi elváltozást és nincs megdagadva,viszont egy pici seb van rajta,nagyon lesoványodott és fáradt,köze lehet a kullancshoz esetleg?
  Köszönöm

  • Kedves Ildikó! Azt javaslom, hogy feltétlenül vigye el állatorvos kollégához a cicát, mert itt vizsgálatra is szükség lesz a pontos diagnózis megállapításához. Az eltávolított kullancsnak nem valószínű, hogy köze lenne a sántításhoz, mármint nem olyan fertőzéshez, amit a kullancsok okozhatnak. Azonban a seb ami keletkezett az be is gyulladhatott, ami a fájdalom okán a sántítást is kiválthatta. De mivel le is soványodott a cica időközben, ezért nem valószínű, hogy a gyengeség ezzel a kullancscsípéssel van összefüggésben. Üdv Dr. Molnár

 4. tisztelt doktor úr!
  6 éves kan ridgeback néhány napja nem köhögve, de krákogva sűrű nyálat öklendezett fel. ezt 1-2 alkalommal csinálta délelőtt, azóta nem, viszont a kutya nyálzik és kevesebb vizet iszik.
  a nyálzást ahhoz hasonlítanám, mintha a saját nyálát nem nyelné le és kifolyik a szájából. kissé bágyadtnak tűnik.
  enni eszik, inni jóval kevesebbet a megszokottnál.
  séta alkalmával élénk, szaglászik, fut más kutyákkal, szukák felé érdeklődő, pisil, kakil. nem 100%_os, de semmi különöset nem tapasztalunk kint.
  aztán hazaérünk, csak nézi a vizét és elvonul…

  kb 6 napja kapta az éves kötelező oltást, 3 napja a súlyának megfelelő féreghajtót. ezen kívül semmi nem történt.
  a környéken sok a kutya, jelenleg sok a tüzelő szuka, ez a hülye meg persze nyalogatja a pisiket.

 5. Tisztelt Doktor úr!
  Van egy 2 éves fókasziámi cicám Bendegúznak hívják és a héten derült ki hogy FIP-es abból is a nedves változat leszívták a hasüregéből a folyadékot , kapót infúziót és vettek tőle vért.
  Az lenne a kérdésem hogy miként lehetne rávenni hogy egyen mert semmit nem eszik viszont iszik és pisil, jön megy és fekszik, és ajánlották ezt a készítményt VETRI-DMG LIQUID hogy ez mennyire lenne ajánlatos neki adni és hogy valamelyest javítana az állapotán hogy egyen valamit.

  előre is köszönettel.

  • Kedves Gábor! Sajnos a FIP nedves formája az igen súlyos betegség. Kérem küldje el a vérvizsgálat eredményét, hogy megfelelő javaslatot tudjak adni. üdv Dr. Molnár

 6. Tisztelt Doktor Úr!
  14,5 éves ivartalanított (10 évesen) szuka Golden retriever kutyámnál Horner-szindróma lépett fel. Korára és gyenge szívére való tekintettel MR, és egyéb altatással, kábítással járó vizsgálatnak már nem tenném ki, de a lehető legjobban szeretném elősegíteni a gyógyulását, hogy még minél tovább velem lehessen. Jókedvű, az étvágya is rendben, és a szemén kívül más változást nem észlelek rajta. A szem elváltozása fürdetés másnapján jelentkezett, ezért először csak abban reménykedtem, hogy samponos víz ment bele. DE sajnos minden egybeesik a Hornerrel. Tavaly nyáron vesztibuláris-szindrómán esett át, abból egész szépen felépült. A probléma azon az oldalon lévő szemen jelentkezett, melyre döntötte a fejét akkor.
  8 és 10 évesen (az ivartalanítással párhuzamosan) 1-1 emlő került eltávolításra daganat miatt. A szövettan eredménye szerint nem volt rosszindulatú.
  A kutyus csirkés Dado tápot eszik, jelenleg huminsavval kiegészítve és most napi 2×1 Milgamma N-t kap.
  Melyik készítményekkel támogathatnám meg a gyógyulását?
  Válaszát előre is köszönöm!

 7. Kedves Doktor Úr!
  Nagyon köszönöm válaszát!
  A kreatinin 1012,a karbamid 103,9, afoszfat 6,5 a kálium 7,09. Ezekre mondták h nagyon sok. Tudom, de ez a cica élni akar!. Már iszik is. 3 napig kanül volt bent neki, azóta iszik. Vizelete meg nem volt. Nagyon gyenge, ki van hull a szőre.
  De a doktorok 5 %esélyt adtak neki.
  Valamit tudunk meg tenni?

 8. Olyan kérdésem van hogy mi baja lehet a cicánknak ha: rángatolódzik a szája, pár napja alig eszik-iszik, nem mászkál szinte egész nap alszik, a szokottnál ritkábban keresi a társaságot. Nagyon aggódunk érte nem szokott így viselkedni. Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Bácskai Georgina

  • Kedves Georgina! Az izomrángások általában toxikus hatás tünetei. Benti vagy kinti cica? Ha kinn is jár akkor fel is vehetett valamit. Egy laborvizsgálatra vigyék el a máj és vesefunkciókat és egy vérképet nézessenek. csak ennek ismeretében tudok javasolni segítő terápiát. ödv dr. molnár

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  14 éves ivartalanított kandúromnál tavaly januárban azt vettem észre, hogy folyamatosan csapkod jobbra-balra a farkával, valamint 3-4 naponta hány. Az orvos a vérvizsgálat során semmi rendellenességet nem talált. A tünetek továbbra sem szűntek és az állat elkezdett fogyni. Ismét orvosi vizsgálat, mely során az ultrahang kimutatta, hogy részleges bélleállása van, valamint a gerincén meszes karmocskák voltak láthatóak. A bélműködést beindították, kaptunk antibiotikumot, de az alapvető tünetek nem változtak. A macska sokat ivott, sokat pisilt, és időnként véres volt a széklete. Ismét vérvétel, amely kimutatta, hogy a veseértékek rosszabbak mint kellene lenniük, valamint a fehér vérsejtek száma megnövekedett. Ismét antibiotikum , valamint vesés gyógytáp etetését javasolták. Az én macskám azonban nem akarja a vesés tápokat megenni, így keverve tudom neki csak az ételt adni. A száraz tápot se nagyon eszi, mert nem sok foga van, amivel össze tudná rágni, rendszerint sajnos egyben kihányja. A különböző eledelekkel való kísérletezgetés ( hátha valamelyiket megeszi ) oda vezetett, hogy most már szinte mindentől hasmenése van, és nagyon lefogyott. Amikor aránylag normális a székletének az állaga, akkor is naponta 3x -4x is végez nagydolgot. Jelenleg bolus adstringenst keverek a puha tápjába, illetve főzött riszlisztet , hogy valamelyest normalizálódjon az állapota. Ezekkel a problémákkal kapcsolatban kérném szíves segítségét.
  Köszönettel: Makra Istvánné

 10. Tisztelt Doktor úr!

  A francia buldogom 11 éves és sajnos kb.két hónapja epilepsziás rohamot kapott .Rövid ideig tartott ,oldalára dőlt és fura hangot adott ki.Azonnal elvittem orvoshoz ahol kapott infúziót és gyógyszereket.Sajnos kiderült hogy a szívén daganat van.Kapja folyamatosan is azóta :milgamma,legalon,CBD olaj ,karsivan,vetri,máriatövis magolaj
  Viszont tegnap megint volt neki,szeretném megkérdezni hogy mit adjak még neki hogy megelőzzem a rohamot?Azt viszont megfigyeltem hogy akkor jön elő neki amikor hazamegyek és örül nekem nagyon.Létezhet e az hogy előidézhette az hogy elfogyott a milgamma és két napig nem kapta?

  Előre is köszönöm válaszát
  Anna

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy 7 hónapos kan németjuhász kutyánk. Állandó farokkergetése miatt már két orvosnál is jártunk vele. A nyirokcsomója van begyulladva a farkán kapott rá gyulladáscsökkentő injekciokat tablettát de semmi nem változott. Röntgenezték nincs semmi elváltozás a farkán. Azt tanácsolta a doktornö h hagyjuk el teljesen a baromfit mert valószínű allergiás rá és azért van ez. Az lenne a kérdésem tudunk e vele bármit tenni h abbahagyja a a farokkergetést,valoban lehet allergia? Válaszát köszönöm.

  • Kedves Szilvia! A farokkergetés oka többféle is lehet. A bűzmirigy gyulladása, orsóférgesség, unalom, szorongás . Lehet allergiás a kutya , de az nem farokkergetésben nyílvánul meg. A bűzmirigyét nyomja ki kolléga. Végezzenek egy tablettás féreghajtást. Amennyiben továbbra is fenn áll akkor adjon neki szorongásoldó Etovet cseppet kúra szerüen. Üdv Dr. Molnár

 12. Kedves Doktor Úr,

  Szeretném segítségét, véleményét kérni abban, hogy 17 éves cicámnak megelőzés céljából milyen terméket ajánl.
  Veseműkődése enyhe eltérést mutat, Candioli Renal N terméket használunk, más gyógyszert nem szed.
  Cseppeket pipettából könnyedén beadom, de a tabletta/kapszula problémás.
  Segítségét előre is köszönöm.
  Petra

  • Kedves Petra! Heveny veseelégtelenség a Renovet+ Cytovet, idültre a Regavet+ Fytovet kombinációt javaslom. Azonban fontos, hogy elkülönítse kollega a veseműködés zavarának az állapotát. Amennyiben a karbamid és kreatinin emelkedett az idült zavarra enged következtetni. Üdv Dr. Molnár

 13. Kedves Doktor Úr!
  Már több Energy készítményt is sikerrel alkalmaztunk (Cytovet, Immunovet,Regavet).
  A kérdésem: az 5 éves cicánk alapvetően székrekedéses (bár a szerek sokat segítenek) és húgykövességre is hajlamos. Gyógytápot fogyaszt kb fél éve (oxalat renal típusút) – ez segíti a működést. Van-e olyan táp, amit Ön ajánl ilyen “kíméletes” táplálást igénylő állatnál? A cica sajnos nemigen kedveli a húst és egyáltalán a házi kosztot sem. (Próbáltam a Real Nature-ből is a kímélőbbet, de nem volt rá jó hatással)
  Köszönettel,
  üdvözlöm:
  N. Krisztina

  • Kedves Krisztina! Sajnos tápot nem tudok javasolni, de a növényi rostokban és az omega 3 zsírsavakban gazdag takarmány segíthet a székrekedéses hajlamán. Az Emésztőenzimek & Probiotikum komplex és a Krill Omega D3+K2 gél lehet hasznos a számára. Üdv Dr. Molnár

   • Köszönöm!
    Mindenképpen átállnánk majd az Ön által a honlapon is javasolt “megfelelő” étrendre a tartós táplálásban. Ahogyan írja : a nyers hússal felvehető baktériumok ellen az erős gyomorsav véd. Éppen ez a kérdés, hogy amíg ez nincs kialakulva, addig mit ehet a gyengébb emésztésű állat, ami kíméletesebb számára. Szerintem ez is sokakat érint. Esetleg az ajánlott (1-5-ig), de némi főzéssel?
    Köszönöm, elnézést az újabb kérdésért.
    üdvözlettel:
    N. Krisztina

    • Kedves Krisztina! A kutyák eredendően erős gyomorsav termeléssel születnek. A különböző táplálási anomáliák vezetnek oda, hogy ez sorvadni kezd. Amennyiben a gyomornedv termelés teljesen elsorvadt( sajnos ilyet is láttam már ) akkor csak annak pótlásával tud élni az állat. Amennyiben csak csökkent a gyomornedv termelés, akkor óvatos etetéssel és fokozatos átállással tud visszaállni a megfelelő gyomoremésztésre. Üdv Dr. Molnár

 14. Tisztelt Doktor Úr!
  A Következő kérdésem lenne:
  8 éves tacskó kutyám nagy valószínűséggel vese problémával küzd.Ennek legfőbb tünete,hogy véres a vizelete.Jelenleg antibiotikumot szed,illetőleg predicortone elnevezésű gyógyszerből kap napi egy szemet.Sajnos az utóbbi napokban ennek ellenére ismételten véres a vizelete.Kérném a segítségét abban,hogy milyen formában és hogyan lehetne a tüneteket megszüntetni az esetében. Várom megtisztelő válaszát.

  • Kedves Béla! A kutyust egy általános vizeletvizsgálat és egy ultrahang vizsgálat alá kellene vetni. A húgyhólyag, vagy vesemedence gyulladás, hólyagkő-homok és hólyagpolip esetleg daganat okozhat véres vizeletet. Ezekre lehet következtetni a kért vizsgálatokból. Üdv Dr. Molnár

 15. Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

  Az ügyben fordulnék Önhöz, hogy a Francia bulldogom nagyon keveset eszik, szinte minden ételre allergiás, így nehézséget okoz számomra olyan ételt készíteni, mely tápanyagdús és picit hízna is tőle. Ha szénidrátot eszik, a lábujja között begombásodik; a zsíros dogoktól beteg lesz. Mi a megoldás? Tudna olyan ételt, alapanyagot ajánlani, mely tápanyagot is biztosít neki és picit növelné is a súlyát?
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Anita! A tünetei alapján a szivárgó bél szindróma fennállása valószínű. Ezt kell rendezni és akkor az allergiás tünetek is csökkennek, majd bírni fogja emészteni a táplálékok széles körét. Üdv Dr. Molnár

 16. Tisztelt Doktor Úr!!!
  Kiscicankat valószínűleg megmérgezték.😪
  Voltunk már Vele állatorvosnál, vérvétel eredményén a kreatinin 1012. Ami nagyon sok, tudom. Beraktak neki egy kanült, de azt mondták hogy 5 % esélye van. Nem tud enni, inni szegénykém!
  Doktor Úr…. Tényleg nincs semmi megoldas?
  Még az embereknél is adódik próbálkozás, lehetőség legalább a próbálkozásra.
  Válaszát előre is köszönöm!!!

  • Kedves Krisztina! sejthető, hogy milyen mnódon mérgezhették meg? El tudja küldeni a labor eredményeket? Milyen tünetei vannak? Üdv Dr. Molnár

   • Kedves Doktor Úr!
    Még annyit tennék hozzá hogy fel tud állni, mászkálni tud, kicsit ferdén megy, a nyakanal és a lábainál van kihullva a szőre. Ahogy csepegtetjük a vizet a szájába nehezen tudja a nyelvet mozgatni, de ma már nagyon sok vizet ivott magától. Dorombol és bújik mindenkihez😪 enni még nem tudott szegény. Nagyon vékony, és gyenge. Egyszer már megmérgezték de azt időben észrevettük és azt rendbe lehetett hozni.

    • Kedves Krisztina! Hányni nem hányt a cica? Mert ha nem és nincs vizelet akkor a fagyálló ivás valószinű. Ez esetben a Renovet, Fytovet és Cytovet adása kellene hogy következzen. Üdv dr. Molnár

  • Kedves Doktor Úr!
   Nagyon köszönöm válaszát!
   A kreatinin 1012,a karbamid 103,9, afoszfat 6,5 a kálium 7,09. Ezekre mondták h nagyon sok. Tudom, de ez a cica élni akar!. Már iszik is. 3 napig kanül volt bent neki, azóta iszik. Vizelete meg nem volt. Nagyon gyenge, ki van hullva a szőre.
   De a doktorok 5 %esélyt adtak neki.
   Valamit tudunk meg tenni?
   Azt mondták hogy fagyállót ihatott😢 ha bármit leirhatok még a leletbol, kérem szóljon!
   Köszönöm Doktor Úr!

 17. Tisztelt Doktór Úr!
  Meddig bírja ki egy – mindeddig normálisan étkező, azaz jól táplált, de nem kövér – kb. 12kg-os Glen of Imaal terrier kutyus evés nélkül?
  Ugyanis feleségem kb 10 napra befeküdt kórházba, és a kutyus annyira bánatos, hogy nem hajlandó enni.Másfél napja egy falatot sem eszik.
  (( A kutya majdnem hét éves. Hat éve van nálunk. Menhelyi kutyus. Nagyon ragaszkodik a feleségemhez. ))
  Mit lehetne tenni?
  Szíves válaszát előre is köszönöm.-
  Tisztelettel
  Mesteri Csaba

  • Kedves Csaba! Akár egy-két hétig is, megfelelő folyadék bevitel esetén, de itt már jelentős fogyás is fellép. Valószinüleg pár nep elteltével magához fog venni valamennyi táplálékot. Az Etovet csepp adagolása a bánatát csillapíthatja. Üdv dr. Molnár

 18. Tisztelt Doktor Úr!
  9 éves ivartalanított nőstény Máltai kutyusommal kapcsolatban, kb. három hete nagyon sokat iszik és sajnos napközben többször bepisil ( ez korábban nem volt jellemző) ezt kivizsgálandó voltunk orvosnál teljes laborvizsgálaton, vérkép vizelet, hasi ultrahangon.Szerencsére nem találtak semmi kóros elváltozást, de felmerült a Cushing kór mind lehetséges betegség a tünetek alapján. Egy hete rendeltem Kingvet cseppet és azt adom a kutyusnak nap 2 X 3 cseppet, eddigi azóta csak kétszer pisilt be. Szombaton megcsinálták a Cushing kór kiszürésére a háromszori vérvételes tesztet, sajnos az eredménye pozítiv lett, így már bizonyítottan Cushin kórban szenved a kutyusom. Tanácsát szeretném kérni, hogy a Kingvet csepp mellé milyen kiegészítő kezelést javasolna a kutyusom számára.
  Segítségét és válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Magyar Tünde

  • Kedves Tünde! A mellékvese kéreg működészavarainál az alábbi támogatást alaklamzhatja kiegészítő kezelésként:
   A Cushing kór (mellékvese kéreg túlműködés ) centrális formájánál a GYNEVET, helyi formájánál a KOROVET alkalmazható. Kiegészítésnek pedig a CYTOVET méregtelenítő hatása használható eredményesen.
   A mellékvese kéreg kimerültség (alul működés ) esetén a RENOVET és a KINGVET stimuláló hatása eredményes. Érdemes kiegészíteni a FYTOVET aktiváló hatásával a kezelést.
   Vagyis a Gynevetet és a Cytovetet javaslom melyet a Multivit Mega c vitaminnal és a krill Omega D3K2-vel is kiegészíthet. Üdv dr. Molnár

 19. Kedves Doktor Úr!

  4 éves keverék 11 kilós kutyusom van. Sajnos 2 hónapos korában mikor bekerült egy menhelyre, a jobb hátsó lábát nem tudta hajlítani, kiderült, hogy a térde még születés környékén kiugrott a helyéről és nem fejlődtek ki az izmok így amputálták csípőtől a jobb hátsó lábát. Teljesen gondtalanul szaladgált eddig, az elmúlt egy hónapban azonban nehezebben kezdett felállni és látszott hogy valami gond van, így újra porcerősítőt kezdtem neki adni, amit néha kúraként csináltam vele korábban is már. Egyszer aztán csak futás közben össze esett és nem tudott ráállni a hátsó egy lábára. Ekkor sürgősen elvittem orvoshoz, csináltak röntgent és kiderült hogy súlyos csípődiszpláziás. Kaptunk fájdalomcsillapítókat amik hatnak ugyan mert rá tud állni a lábára már de nagyon nehezen és folyton inkább leül. Műtétről is esett szó, hogy ha a fájdalomcsillapítók nem elég jók hosszabb távon, akkor lehet, hogy szükség lenne rá, de nem tudom hogy tudna felépülni, mivel nincs másik hátsó lába amit terhelhetne míg gyógyul..?? Tudna nekünk valami javaslatot adni? Teljesen kétségbe vagyok esve. Köszönettel: Zsanett

 20. Jó napot! Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy van 3 db négyéves ivartalnított kandúrunk és most hozzánk került egy 4 hetes kiscica és utálják, mit tegyek? Fújnak rá, elmenekülnek és inkább napokig haza sem jönnek. Ha meglátják, azonnal rohannak el. Féltékenyek rá és ha bútoron, játékon vagy a kezemen megérzik a kicsi szagát, futnak el és fújnak.
  El kell ajándékoznunk a kiscicát ezesetben? Nem szeretném, hogy emiatt ne járjanak haza a nagyok, vagy ne maradjanak meg itt bent… Kismacska meg ilyenkor nem kell senkinek sem.

  Köszönöm szépen.

  • Kedves Jázmin! Ez cicáknál teljesen normális territorium védő ösztön következménye. Ez egy idő után el fog múlni. Nem szükséges más helyre adni az új cicát. Rövidesen jó barátok lesznek. Addig kissé nyugtatni érdemes őket, hogy ne fajuljon el a harc. Erre az Etovet cseppet javaslom. Üdv Dr. Molnár

 21. Tisztelt Doktor Úr!
  Van egy 12 éves Beagle kan kutyusunk. Egy-két éve szemproblémái vannak, piros a szeme, váladékozik, mintha kötőhártya gyulladása lenne.Megállapították, hogy szemszárazság betegsége van, kezeltük szemcseppel, szemkenőccsel, egyik se vált be igazán. Kérdésem lenne, hogy tud-e valamit ajánlani a kutyusnak?
  Most rendeltem neki Kingvetet és Skelevetet vizelettartási problémákra, e mellé mit lehetne neki adni?
  Válaszàt előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Gulácsi Renáta

  • Kedves Renáta! A száraz szem betegség egy autoimmun betegség, mely a könnymirigyek sorvadásával jár. Mivel az autoimmun zavarok a bélrendszer tartós működési zavarából erednek így az alábbi készítmények adása segíthet: Regavet, Multivet mega C, Emésztőenzimek&Probiotikum komplex, Fytovet. Ezeket lehet adni a már rendelt készítményekkel párhuzamosan is. Üdv Dr. Molnár

 22. Tisztelt doktor úr!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a Biocan R oltás csak veszettség ellen van vagy kombinált!? Kell vagy lehet még más oltást adni 4 éves kutyának? Eddig 2 féle nobivac oltást kapott. Szeretném ha minden ellen védve lenne. Élősködő ellen nextguardot kap. Köszönöm válaszát
  Eszter

 23. Tisztelt Doktorúr!

  A teknösúnk nem nyitja ki a szemét.Olvastam h be van gyulladva valószinüleg azért.Kaptunk rá valami szemcseppet.
  De semmi infó arrol h hanyszor egy nap mennyit csepegtessünk.Es csukva a szeme akkor is bele megy a folyadék?es ha csepegtetek akkor mennyi idö mulba tegyem vissza a vizbe?

  Várom valaszát

  Tisztelettel

  Molnár Imre

  • Kedves Imre! Az ékszerteknősök e szemgyulladása és duzzadása “A” vitamin hiány miatt alakul ki. Szemcsepp ezt nem oldhatja meg, csak tüneti kezelést adhat. Vigye el egzotikus állat specialista szakállatorvos kollégához, aki vitamin injekciót fog neki adni, hogy rendbe jöjjön a teknős. Üdv dr. Molnár

 24. Jó napot kívánok! 4 éves border collie eddig nobivac RL és nobivac dhppi oltasokat kapott. Most a doki biocan R-t adott. Ebbe minden benne van? Nem kellene külön kombinált oltás? Köszönöm szépen

  • Kedves Eszter! A most kapott oltás a kötelző veszettség elleni oltás, más betegség ellen nem tartalmaz törzset. Amit korábban kapott az szopornyica, májgyulladás, parvovirus, parainfluenza , leptospirózis és veszettség elleni törzseket tartalmazott. A kolléga biztos úgy látta helyesnek, hogy már megfelelő védettséggel bír a kutya a korábbi oltások hatására és a vakcina terhelést és a költségeket szerette volna csökkenteni. De ezt tőle tudja meg a legpontosabban. Üdv dr. Molnár

 25. Kedves Doktor Úr! A nagyobb probléma, hogy van egy rossz foga is. A kutya más tekintetben teljesen egészséges, semmi betegsége nincs, mozgékony, stb.

  • Kedves Rita! Ez esetben, amíg tudják késleltetni a beavatkozást, addig tegyék. Sokat tud javítani bizonyos lyukas fogak állapotán a javasolt kezelés is. Talán nem is lesz szükség rá. Ha már annyira rossz a fog állapota, akkor nem lehet fontolgatni az altatásos beavatkozást. Üdv Dr. Molnár

 26. Tisztelt Doktor Úr!

  2 éves, menhelyről 10 hetes korában elhozott / anyuka foxi-tacsi keverék / kutyussal kapcsolatban a következő a probléma.
  Hónapokkal ezelőtt, főleg sok mozgás után elkezdett sántítani. A sántítás vagy közvetlenül mozgás után, vagy pihenés után jelentkezik.
  Készült röntgenfelvétel, ez nem mutatott ki elváltozást , több állatorvos is látta, nem tudják, mi lehet az oka.
  A Hills j/d tápot kapja már több , mint fél éve.
  A kutyus ivartalanított / 2018.jan.24./
  A mozgásszervi csomagot szeretném megrendelni.
  A kérdésem az,hogy Ön ajánlja -e, vagy még előtte csináltassunk egy ct, vagy egyéb vizsgálatot.
  Nagyon fiatal még a kutyus /Rudolf a neve/ ezért is nagyon aggódom érte.

  Előre is köszönöm a választ Vesznerné

  • Kedves Csilla! A leírása alapján, és a fiatal korra való tekintettel a csontozat növekedéséből adódó zavart sejtek a sántítás hátterében. Ezt nem lehet kezdeti állapotában a szokásos vizsgálatokkal kimutatni. Javaslom az Ön által is fontolóra vett mozgásszervi csomag szereit kombinációban alkalmazni. Üdv Dr. Molnár

 27. Tisztelt Doktor Úr!
  3,5 éves, ivaros, jelenleg 5 kb súlyú palotapincsi kutyám egyik pillanatról a másikra lebénult. Állatorvos MR-t javasolt, mely kimutatta, hogy súlyos discus herniában szenved. Operációja megtörtént. Jelenleg fizioterápiára hordom. Milgammat szed. Illetve megvásároltam neki a Skelevetet, melyből napi 1×1-et kap. Szeretném kérni a Doktor úr véleményét az adagolás helyességéről. Illetve még milyen készítményeket javasolt. Az MR eredménye (szükség esetén csatolom):
  Vélemény:
  1. Th13-L1 discus bal oldali súlyos hernia; porckorong anyaga a gerinccsatornában.
  2. Th12-Th13 discus enyhe-közepesen súlyos protrúziója; középvonali.
  3. C2-C3 discus minimális-enyhe protrúzió.
  4. Th9-Th10, Th11-Th12, L1-L3 discus minimális protrúzió.

  Köszönöm szépen válaszát!
  Krisztina

  • Kedves Krisztina! A kutyának kiterjedt porckorongsérve van, így a Mozgásszervi csomagunk készítményeit javaslom kombinációban alkalmazni. A Sklevetet és a Bone strenght & joint protection készítményt az első 3 héten az előírthoz képest dupla adagban alkalmazzák. A többi szert nem szükséges magasabb dózisban adni. Üdv Dr. Molnár

   • Tisztelt Doktor Úr!
    Mivel a kutya nem evett, bágyadt volt, elvittem tegnap az állatorvoshoz, a doktornő bélgyulladást állapított meg a kutyánál. Elképzelhető, hogy a rheumocam gyógyszertől?
    Illetve az Ön véleménye szerint milyen a kutya gyógyulási esélye? A porckorongsérv kiújulhat nála?
    Köszönöm
    Krisztina

    • Kedves Krisztina! Egy bélgyulladás okát távolról nem könnyű megállapítani. Az tény, hogy gyomor bélrendszeri mellékhatások kisérhetik a nevezett szer adagolását is. De ennek Ön is utána tud nézni. A porckorongsérv kiujulása a legtöbb esetben bekövetkezik, ha nem oldják közben meg a kialakulásának az okait. A mi terméskeink az okokat szünetetik meg és a megelőzést szolgálják. A gyógyulási esélyről nem tudok mit mondani, mert nem ismerem a kutya körülményeit és az eddigi állapotát sem. Üdv dr. Molnár

 28. Kedves Doktor Úr! Használjuk az allergiacsomagot, azóta mégjobban vakarózik a kutyus. Természetes, hogy felerősödnek az elején a tünetek, vagy pedig hagyjuk abba kúrát? Köszönöm

  • Kedves Réka! Küldjön képeket a kutyus tüneteiről, továbbá írja le , hogy milyen tünetei vannak, -esetleg labor eredményei, zárójelentése stb.- akkor többet tudok segíteni. A [email protected] címre tudja küldeni a továbbiakat. Üdv dr. molnár

 29. Tisztelt Doktor úr!

  9 hetes – menhelyről egy hete elhozott – kandúr cicával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Hozzánk macskanáthásan (7 hetesen Sumamedet kapott a menhelyen), fülatkásan került. Az állatorvos széles spektrumú antibiotikumot (kedden), parazitamentesítő cseppet (lapocka közé) és tabletta formájú féreghajtót adott neki. Pénteken hasmenése lett kísérőtünet nélkül. Este újabb állatorvoshoz vittük. Vérteszt (FeLV, FIV negatív), ismét antibiotikumot (két napos) kapott. Itthonra valamilyen probiotikumot kapott (nagy fecskendő,a nyelén lehet tekerni az adagolót, világoszoöld paszta).Élénk, eszik (Purizon kitten száraztáp), sokat iszik, a viselkedése teljesen normális. Ma egy fél széntablettát is adtam neki, pár óra szünet, késő este megint vizes és nagyon bűzös ürülék. Az állatorvos láthatóan tanácstalan volt, hogy mi okozhatja, kérte, hogy ha nem javul, hétfőn vigyük vissza. A macska egészségén túl elég problémás, hogy a székletbe belelép, széthordja a lakásban. Éjjel kisebb mennyiségű ürüléket hagy a lepedőn, az ágyból kitenni nem tudjuk – vagyis állandóan visszajön. Tartok tőle, hogy az itt-ott szétkent ürülék humánegészségügyi kockázatot is jelenthet, főleg, hogy van egy 5 éves kislányunk is. Bármilyen észrevételt, javaslatot megköszönök!

 30. Tisztelt Doktor Ùr!
  Következö kèrdèsem lenne:
  Fèl èves fiù palotapincsi kiskutya folyamatos puha ès hig , ma mar kocsonyas szèklet problèmaval küzdünk. Akar konzervet, akar szaraztapot , akar fött csirkehusi rizzsel kombot eszik…
  Es ürülèkevèsi problemank is van. Amikor tudom nyilvan megakadalyozom ebben, de nem mindig sikerül…

  2 Termèket neztem, az emèsztö enzim es probiotikum, es/vagy probiovet.
  Kutyus 5,5 kg es fèl èves
  Mit javasol?
  Köszönöm
  Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés