Az immunrendszer sejtes részének meggyengülése okozza a kutya és macska gombás bőrfertőzéseket. Ezek okait orvosolhatják szereink.

Fő szerek: ANNOVET, IMUNOVET
További hasznos szerek: KINGVET, VIROVET, OMEGAVET

Kutya és macska gombás bőrbetegségei

 

A kutya bőrgomba két gyakori formája fordul elő:

 1. Az élesztő gombák okozta bőrggyulladás (Malassezia dermatitisz) meglehetősen gyakori gyulladásos bőrállapot. 
 • A betegséget a Malassezia élesztőgomba túlzott elszaporodása okozza. E  gomba a bőr, a fül és a nyálkahártyák normális lakója, Különösen a nedves és meleg területeken szaporodik előszeretettel. A fertőzés akkor fordul elő, amikor az élesztőgombák ellenőrizhetetlenül szaporodni kezdenek és elárasztják az általuk csak kis számban elfoglalt területeket. Ez olyankor fordulhat elő, ha a kutya vagy macska immunrendszere gátlás alá kerül. Ilyen pl. szteroidok tartós adagolása, antibiotikumok, védőoltások, antiparazita ellenes szerek, immunszupresszív szerek, tartósítószerek használata, vagy más mérgező hatású anyagok felvétele a kedvencünk által. De a hormonális zavarok, mint a pajzsmirigy elégtelenség, a Cushing kór, allergiák, ételintoleranciák, lyukas bél szindróma, autoimmun betegségek, daganatok mind hozzájárulhatnak az erjesztők túlzott elszaporodásához.
 • Gyakran a párhuzamosan meglévő bakteriális fertőzések vagy atkás érintettség ( Demodikózis) is fokozza a gombáknak kedvező immunszupresszált állapot kialakulását. Természetesen ez viszont is igaz.
 • Fontos tünet ilyenkor a viszketés. Melyet az élesztőgombák irritáló hatása okozta túlzott faggyútermelés irritáló hatása idéz elő, melyet a gombák anyagcseretermékeinek az izgató hatása csak súlyosbít.
 • Ezt az állapotot a viszketés okozta vakaródzás okozta felületi bőrsérülések tovább súlyosbítják.
 • A fokozottan viszkető területek a faggyúmirigyekkel sűrübben ellátott területek: mancsok, fülek, hónalj, haskorc, nemi szervek és a végbél környéke, a nyak és a faroktő.

Tünetek: Elsősorban a fent említett területeken bőrpír, hirtelen jövő zsíros kicsapódások, sebek létrejötte. Ezeket gyakran az élesztőgombák elszaporodása okozza. Itt gyakran szőrhullás és ráncos besötétedő bőr is észlelhető, különösen ha hormonális zavar is van a hátterében.

A hallójáratban is gyakran előfordul.

Itt sötét, gennyes, bűzös váladékkal járó gyulladáshoz vezet. Igen gyakori a gombás hallójáratgyulladás ami baktériumos szövődményekkel együtt jár.

 

 1. Fonalas gombák okozta fertőzés, amely ritkábban fordul elő mint az élesztőgombás. A fonalas Trichophyton és Microsporon gombák okozzák. Általában kör alakű szőrtöredezett helyek miatt veszik észre a gazdák. A bőr lehet a szőrhiányos területen gyulladásos, de nem viszket a terület. Bizonyos formáí emberre is átterjedő zoonozist is okozhatnak, ha arra fogékony gazdát találnak.

 

A macska bőrgomba két gyakori formája:

 1. Élesztőgombák okozta bőrgyulladás.
 • A Malassezia gombák normálisan is jelen vannak a bőrön macskákban. De gyengítő tényezők, mint az allergia, lyukas bél szindróma, immunrendszeri gyengeséget okozó beavatkozások, helytelen szénhidrát tartalmú táplálás, előidézhetik az elszaporodásukat
 • A tünetek a szőrhullás, bőrpír, kiütések, erős faggyúképződés, a bőr sötét foltosodása, bűzös szagú bőr.
 • A kezelés az okok megszüntetésével történik főként, de a kialakult fertőzést helyileg is ildomos kezelni, a mihamarabbi gyógyulás érdekében. DE! Ne csak a bőrfelszínt kezeljük! Az okok megszüntetése nélkül idültté válik a fertőzés.
 1. Fonalas gomba okozta fertőzés. A szőrszálakon, a köröm és a bőr képleteiben szaporodnak el a gombák. Erősen fertőzőek, más húsevőkre és az emberre is. A környezetben is sokáig életképes marad a spórája.
 • A tünetei a bőrképletek pikkelyeznek, a szőrzet törik, kihull, a bőrön ókerek szőrhiányos területek alakulnak ki. Szövődmény nélkül általában nem viszket, de a szövődmény nélküli forma igen ritka, tehát bizonyos fokú nyalogatásra, kaparásra számítanunk kell.
 • A kezelés itt is az immunrendszeri és bélemésztési hajlamosító tényezők kezelésével történik és csak másod sorban a helyi kezeléssel. A környezet fertőtlenítése és a személyi higiénia, a kezelés megkezdése után kb. 1 hónapig lényeges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés