A hasnyálmirigy belső elválasztású szigeteinek károsodását okozó toxikus állapotok, nyomelemekben hiányos és szénhidrátokban feleslegesen gazdag táplálkozás a főbb okai a kutya és macska cukorbetegség (diabetes) kialakulásának.

Fő szerek: ANNOVET, GYNEVET, FYTOVET, ETOVET, EMÉSZTŐENZIMEK & PROBIOTIKUM KOMPLEX

A kutya és macska cukorbetegség tünetei. Miről ismerheti föl ha cukorbeteg a kedvence?

A cukorbetegek állatok kedvetlenek, étvágytalanok, gyengék, depressziósnak tűnnek. Mivel a szőlőcukor a vizelettel ürül és cukor hígítására a vese nagy mennyiségű vizet használ föl, így sok vizeletet ürítenek és ezt pótolandó sokat is isznak (cukor húgy ár). Ezt polidipszia-poliuria néven is szokás említeni. Ennek ellenére hányhatnak és ki is száradhatnak. Fogyni kezdenek, mivel az izomzatuk bontása révén nyernek cukrot. Később legyengülnek. Erősen korpázik a bőrük.

A cukorbeteg kutya és macska táplálása

Általában igaz az, hogy a húsevők fő tápláléka a hús és belsőségek, továbbá kis mennyiségben rostos növényi részek és kevés gyümölcs. Gabona féléket nem, vagy csak alig fogyaszthattak a kutya és macska ősei. Ezért az egészséges étrendjükben is ezeket az elveket kell követnünk. A táplálásukat az iránymutató étrend húsevő állatainknak című leírásnak megfelelően kell végezni. Ez bármely betegségnél eredményesen követhető, de a cukorbeteg kutya és macska táplálásánál ez fokozottan betartandó!

Kutya és macska cukorbetegség kezelésére ajánlott Energyvet szerek

ANNOVET

7900 Ft

GYNEVET

7900 Ft

FYTOVET

8900 Ft

ETOVET

7900 Ft

Vizsgáljuk meg mi valójában a cukorbetegség

A cukorbetegség esetén a cukor nem képes bejutni a sejtekbe. Ez az inzulin nevű hormon hiánya miatt van (1-es tipusú cukorbetegség). Vagy mert a sejtek inzulinra elvesztették az érzékenységüket és az amúgy normális mennyiségben termelődő inzulin sem hat a sejtekre megfelelően. (2-es tipusú cukorbetegség). A sejtek más forrásokból kell, hogy energiát nyerjenek. A szervezet saját fehérjéit kezdik bontani ezért. Vagy zsírokat bontanak, ami ketonanyagok felszaporodásához vezet a szervezetben. Ezek azonban veszélyes melléktermékek, mivel túlzottan savassá teszik a vért és acidózishoz vezetnek. Ilyen állapotban az agy nem működik megfelelően és ez akár kómához is vezethet. További kárt okoznak az ilyenkor felszaporodó szabad gyökök, amik főleg az erek falát, a veséket, a szemet károsítják. a kedvtelésből tartott testét a szabad gyökök károsítják, mivel a zsír és a fehérjék elfogynak. A véredények, az idegek, a szemek, a szív, idegek és a vesék gyakran károsodnak.
A cukorbetegség kialakulásának hajlamosító tényezői: táplálkozási szokások ( magas szénhidrát tartalmú táplálék fogyasztása), elhízás, stressz, belső elválasztású mirigyek működészavara, autoimmun folyamatok, lyukas bél szindróma stb.
Szuka kutyák és kandúr macskák nagyobb valószinűséggel lesznek cukorbetegek, mint ellenkező nemű társai. A kutyák közül a puli és a tacskó genetikailag is hajlamosabb a cukorbetegségre, ilyen genetikai hajlam a macskáknál nem fordul elő.

A kutya és macska cukorbetegség tipusai

1-es típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei tönkre mennek és nem termelnek vagy csak erősen csökkent mértékben termelnek inzulint. Így inzulin hiány alakul ki. Ilyenkor szükség van az inzulin injekciós pótlására. Van néhány olyan eset is amikor ugyan bizonyos ideig a kutyának vagy macskának szüksége van az inzulinra de utána helyreáll a saját termelése is. Ez a ritkább eset.

2-es típusú cukorbetegség esetében az inzulin termelés csak részlegesen csökkent vagy csak a sejtek érzékenysége csökkent az egyébként normális mennyiségben termelt inzulinra. Ilyenkor nem szabad injekcióban adni inzulint , mert a saját termelést visszavetheti vagy leállíthatja. Helyette szájon át lehet adni gyógyszerkészítményt vagy az ezen a honlapon javasolt természetes alapú készítmények adása is az esetek döntő többségében eredményre vezet. Ilyenkor az étrend változtatás, fogyás és a táplálék kiegészítő szerek vezetnek eredményre.

 

A kutya és macska cukorbetegség diagnosztizálása és kezelése

A fent említett gyanús jelek esetén éhgyomri vércukorszint méréssel és vizeletvizsgálattal lehetséges. Amennyiben a vizeletvizsgálat ketonanyagok jelenlétét mutatja, ami meglehetősen egyszerűen diagnosztizálható jele a súlyosabb fokú cukorbetegségnek és ezután már célzott, éhgyomri, nem stresszes állapotban történt vérvétellel lehetséges pontosítani a diagnózist.

Az 1-es típusú cukorbetegeket inzulin injekcióra és táplálék váltásra ( lásd iránymutató étrend), és természetes kiegészítőkre ( nyomelemek, cink, króm, vanádium, Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, mellékvese kéregre és hasnyálmirigyre ható gyógynövények kivonatai ), méregtelenítésre lehet szükségük. Így az esetek egy kisebb hányadában az inzulin elhagyása is lehetővé válhat , de legalább az adott inzulin adagot lehet csökkenteni.
A 2-es típusú cukorbeteg kutyáknak nincs szükségük injekcióban adott inzulinra, mert általában étrendjük változtatása, bekövetkező fogyásuk és szájon át adott antidiabetikumuk és a fentiekben részletezett természetes kiegészítők, elégnek bizonyulnak a tünet mentes élethez.

7 Hozzászólás

 1. Kedves Doktor Úr!

  A 14.5 éves spánielem 2 hete reggelente, felkelést követően remegést produkál. Eleinte azt hittük hogy a hűvösebb idő beköszöntötte miatt fázik, mivel még rövidre nyírt a nyári bundája. Viszont betakargatást követően is még remeg. A remegés körülbelül addig tart, amig a reggeli séta meg nem történik, és azt követően meg nem reggelizik. Lehetséges hogy cukorbetegség tünete lett a remegés? Egyébként nagyon aktív, jó étvágyú kutyus. Júniusban 3 alkalommal volt nála egy enyhe epilepszia roham, ami szemremegéssel és szédüléssel járt. Egyből megrendeltem az epilepszia csomagot, amely Korovet, Etovet, Krill Omega, Relax & Balance, Emésztő enzim és Probiotikum vitaminokból áll, ezeket a mai napig kapja., és azóta tünetmentes. Az említett vitaminokon kívül CBD olajat, skelevet kapszulát, Liver Support port, Urinari és Kingvet cseppet kap. Éjszakánkén a mély alvás alatt bevizel, kivizsgáltattam nem e veserobléma okozza, de az állatorvos azt mondta hogy már a korral jár, nincs különösebb problémája. Szőre szép fényes, puha. Nem látszik rajta hogy fájna bármilye is. Köszönöm a segítségét.

 2. Tisztelt Doktor úr!
  12 éves házi macskámról most derült ki, hogy valószínűsíthetően cukorbeteg. Idegrendszeri károsodás tüneteit mutatta, gyengületek a hátsó lábai, néha teljesen üveges a tekintete stb stb. Persze az orvosnál minden erejét összeszedve tiltakozott, teljesen megvadult. Vért most sikerült először venni tőle (2x) és mindkét alkalommal magas lett a cukor. Inzulin kezelése viselkedéséből adódóan teljesen esélytelen, ezt már 2 orvos is megerősítette. Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen táplálék és kiegészítő szer alkalmazásával tudnám helyrehozni, javítani a cukor értéket.
  Nagyon el vagyok keseredve, borzasztó látni, hogy a kora ellenére nagyon aktív, ugrálós cicám napok óta csak fekszik vagy lassan jár-kel.
  Köszönöm a segítségét.
  Üdvözlettel,
  Pál Lívia

 3. Kedves Doktor Úr
  Nagyon örülök,hogy rátaláltam a honlapjára, csodás termékeire! Sok válaszát elolvastam és mindegyikből kitűnt, milyen lelkiismeretes szakember van a sorok mögött! Kinéztem már több készítményt is,de mielőtt rendelnék,szükségem lenne a tanácsára! Momó / Máltai / kutyusom, 8 éves koráig élte a vidám, mindennapi életét. Aztán hírtelen elkezdett hízni és minden olyan tünet jelentkezett rajta, ami Pajzsmirigy-alulműködésre utalt. Az akkori orvosunk az Istennek sem akarta “ténylegesen” kivizsgálni! Mindenáron súlycsökkentő szert -és tápot ajánlott! A következő doktor,már kezelte: Leventát kapott! 2 hónap múlva mentünk vissza kontrollra,teljes vérképre! Akkor jött a döbbenet. CUKORBETEG?! Semmilyen arra utaló tünete, nem volt! 5 napon át ,minden reggel vittük éhgyomri vérvételre, 7-9 között volt a cukra. Nem akartuk olyan gyorsan inzulinra tenni . Újabb doki,újabb vizsgálatok, Ő is az inzulinos kezelés mellett döntött! Nem volt egyik esetben sem vizeletvizsgálat,magas fruktózamin /845/ és LDH /2284/ érték,igen! Azóta megvakult, caninsulint kap, ennek már 7 éve! Tavaly óta, pedig Vitofyllint is adnunk kell,mert egy alkalommal rángatózott,remegett.Epilepszia.15 évesen,szegénykém teljesen ki van ütve,ettől a sok erős szertől! Szinte egész nap csak alszik,enervált az étvágya viszont jó! Áztatott Orijen tápot,párolt zöldséget és kacsát,marhát kap,ezeket szereti: Nagyon nehezen viseli, / napi 2x/ az inzulin beadását és ez bennünket is kikészít! Lehet,hogy elhamarkodottan döntöttünk? Kimondottan rosszul érzem magam,mióta elolvastam az 1-es és 2-es diabétesről szóló írását! Nem lehet,hogy pont mi tettük tönkre az életét!
  Ön szerint lenne még reális esély az inzulin elhagyására? Minden ajánlást betartanánk,bármilyen terméket megvennénk,ha lenne egy kis remény a változásra! Várom a válaszát,amit előre is Köszönök!
  Állatbaráti Tisztelettel: G. Jutka

Vélemény, hozzászólás?